ΗΠΑ: Νομοσχέδιο «κλειδί» για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο προωθεί η Γερουσία

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο «κλειδί» για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο προωθεί η Γερουσία

Ασπίδα προστασίας για τα παιδιά στο διαδίκτυο με παράλληλη ρύθμιση της τεχνολογικής αγοράς εξετάζουν να υψώσουν οι Γερουσιαστές των ΗΠΑ, μέσω ενός νομοσχεδίου «Kids Online Safety Act» (KOSA), το οποίο διαθέτει πάνω από 60 υποστηρικτές, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο.

Ο κανονισμός KOSA, που εισήχθη για πρώτη φορά το 2022, θα επιβάλει σημαντικές υποχρεώσεις σε μια σειρά από ψηφιακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης από τις εταιρείες «να ασκούν εύλογη προσοχή» για να εμποδίσουν τα προϊόντα τους να θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά. Σύμφωνα με τη Washington Post, οι διασφαλίσεις θα επεκτείνονται σε περιεχόμενο που θα μπορούσε να συνδεθεί με την κατάθλιψη, τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τον εκφοβισμό, την παρενόχληση και άλλες βλάβες σε βάρος ανηλίκων.

Το μέτρο θα απαιτεί επίσης οι διάφορες πλατφόρμες να ενεργοποιούν από προεπιλογή τις ρυθμίσεις προστασίας απορρήτου και ασφάλειας για τους νεαρούς χρήστες τους, καθώς και να προσφέρουν στους γονείς περισσότερα εργαλεία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των παιδιών τους.

Οι γερουσιαστές παρουσίασαν μια νέα εκδοχή του νομοσχεδίου, με το νέο προσχέδιο να στοχεύει και στο να κατευνάσει και τις μακροχρόνιες ανησυχίες των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχετικά με το ότι θα μπορούσε να σχεδιαστεί για να στοχεύσει τους νέους της LGBTQ κοινότητας.

Εάν εγκριθεί ο κανονισμός, θα αποτελέσει το πρώτο σημαντικό μέτρο προστασίας της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών και της ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο. Σημειώνεται, ότι το Κογκρέσο έχει μέχρι τώρα αποτύχει να εγκρίνει σημαντικούς νόμους για το διαδίκτυο παρά τις επί χρόνια προσπάθειές του.

Ωστόσο, ακόμα κι αν το KOSA υιοθετηθεί και ψηφιστεί στη Γερουσία, δεν μπορεί να αποτελέσει νόμο χωρίς την υποστήριξη από τη Βουλή, όπου δεν έχει ακόμη εισαχθεί, εν μέσω διαφωνιών σχετικά με το σε ποια τεχνολογικά ζητήματα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Οι υποστηρικτές του έχουν ωστόσο εκφράσει την αισιοδοξία ότι περνώντας το νομοσχέδιο, η Γερουσία θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στη Βουλή να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Συνελήφθη ως κατάσκοπος γυναίκα που εργαζόταν σε αμερικανική εταιρεία

Documento Newsletter