ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις Μπάιντεν κατά των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις Μπάιντεν κατά των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών

Με νέα, ευρύτερη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας προετοιμάζει το έδαφος για την μετάβαση στην εποχή Τραμπ ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στόχος είναι και πάλι ο ενεργειακός κλάδος της Ρωσίας.

Τα μέτρα είναι «οι πιο σημαντικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα κατά του ρωσικού ενεργειακού τομέα, της μεγαλύτερης πηγής εσόδων για την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σε μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες Gazprom Neft και Surgutneftegas και σε 183 πλοία που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, πολλά από τα οποία ανήκουν στον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» των δεξαμενόπλοιων που διαχειρίζονται μη δυτικές εταιρείες. Περιλαμβάνουν επίσης και τα δίκτυα διακίνησης πετρέλαιου.

Πολλά από αυτά τα δεξαμενόπλοια χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά πετρελαίου στην Ινδία και την Κίνα, καθώς το ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε από τις χώρες της G7 το 2022 έχει μετατοπίσει μεγάλο μέρος του ρωσικού εμπορίου πετρελαίου από την Ευρώπη στην Ασία. Ορισμένα από τα δεξαμενόπλοια μεταφέρουν τόσο ρωσικό όσο και ιρανικό πετρέλαιο.

Η λογική των κυρώσεων «είναι να πλήξουν κάθε στάδιο της ρωσικής αλυσίδας παραγωγής και διανομής πετρελαίου», δήλωσε ο αξιωματούχος. Λογικά θα κοστίσουν στη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, εάν επιβληθούν επαρκώς, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι κυρώσεις στοχεύουν τους παραγωγούς πετρελαίου, τα δεξαμενόπλοια, τους μεσάζοντες, τους εμπόρους και τα λιμάνια.

«Δεν υπάρχει βήμα στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής που να μην έχει θιγεί και αυτό μας δίνει μεγαλύτερη σιγουριά ότι η φοροδιαφυγή θα είναι ακόμη πιο δαπανηρή για τη Ρωσία», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα άνω του 3%, με το αργό τύπου Brent να πλησιάζει τα 80 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πριν από την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς ένα έγγραφο που περιγράφει τις κυρώσεις κυκλοφορούσε μεταξύ των εμπόρων στην Ευρώπη και την Ασία.

Οι κυρώσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εφοδιάσει την Ουκρανία με περίπου 64 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από την εισβολή. Αυτό περιλαμβάνει 500 εκατ. δολάρια αυτή την εβδομάδα για πυραύλους αεράμυνας, πυρομαχικά αέρος-εδάφους και εξοπλισμό υποστήριξης για μαχητικά αεροσκάφη.

Η κίνηση της Παρασκευής ακολούθησε τις κυρώσεις των ΗΠΑ τον Νοέμβριο σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprombank, του μεγαλύτερου αγωγού της Ρωσίας προς τις παγκόσμιες ενεργειακές επιχειρήσεις, και νωρίτερα μέσα στο έτος σε δεκάδες δεξαμενόπλοια που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι οι κυρώσεις του Νοεμβρίου συνέβαλαν στο να ωθηθεί το ρωσικό ρούβλι στο πιο αδύναμο επίπεδο από την αρχή της εισβολής και ώθησαν τη ρωσική κεντρική τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο δανμεισμού σε επίπεδο ρεκόρ άνω του 20%.

Συνεργάτες του Μπάιντεν ενημέρωσαν τους συνεργάτες του Τραμπ για τις κυρώσεις. Αλλά ένας αξιωματούχος του Μπάιντεν δήλωσε ότι εναπόκειται «εξ ολοκλήρου» στον Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, το πότε και με ποιους όρους θα μπορούσε να άρει τις κυρώσεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι κυρώσεις είναι προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης να δυσκολέψει τη μετάβαση της εξουσίας στον Τραμπ, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα «αναμενόμενα» και υποστήριξε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρακάμπτει τις κυρώσεις, ιδιαίτερα μέσω εξαγωγών σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Διαβάστε επίσης:

Τρίκαλα: Έκλεψε τραπεζική κάρτα και αγόρασε… 12 πακέτα τσιγάρα

Στο ίδιο έργο θεατές: Πριν δύο χρόνια κόλλησε ξανά ασανσέρ στον «Ερυθρό» – Φωτογραφία ντοκουμέντο

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Υποβάλλεται σε εγχείρηση – Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του

Documento Newsletter