ΗΠΑ κατά… Apple: Μήνυση-σταθμός για «μονοπώληση της αγοράς smartphones και διάλυση του ανταγωνισμού»

Επίθεση στην Apple κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κατηγορώντας τον τεχνολογικό κολοσσό ότι παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και εμποδίζει τους αντιπάλους της να έχουν πρόσβαση σε χαρακτηριστικά υλικού και λογισμικού του iPhone της.

Για παράδειγμα, η Apple επιτρέπει στους χρήστες του iPhone να στέλνουν απρόσκοπτα φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ποιότητας μεταξύ τους, αλλά τα μηνύματα πολυμέσων σε τηλέφωνα Android είναι χαμηλότερης ποιότητας. Η εταιρεία, πάντως, στα τέλη του περασμένου έτους, υποχώρησε και συμφώνησε να βελτιώσει το πρότυπο ποιότητας που χρησιμοποιεί για την αλληλεπίδραση με τηλέφωνα Android μέσω γραπτών μηνυμάτων.

«Ισχυριζόμαστε ότι η Apple έχει διατηρήσει μονοπωλιακή δύναμη στην αγορά των smartphones, όχι απλώς παραμένοντας μπροστά από τον ανταγωνισμό επί της ουσίας, αλλά παραβιάζοντας την ομοσπονδιακή αντιμονοπωλιακή νομοθεσία», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ, ανακοινώνοντας την αγωγή. «Αν αφεθεί χωρίς αντίλογο, η Apple θα συνεχίσει να ενισχύει το μονοπώλιο των smartphones της».

Στην αγωγή, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η Apple χρησιμοποίησε τον έλεγχό της επί του iPhone για να «συμμετάσχει σε μια ευρεία, συνεχή και παράνομη πορεία συμπεριφοράς», με σκοπό να διατηρήσει τον έλεγχό της στην αγορά των smartphones και να εμποδίσει τους αντιπάλους της να προσελκύσουν καταναλωτές.

Η Apple κατηγορείται επίσης, ότι σκόπιμα καθιστά χειρότερη και λιγότερο ασφαλή την ποιότητα των μηνυμάτων σε άλλες πλατφόρμες για να δώσει κίνητρο στους χρήστες άλλων smartphones να μεταπηδήσουν σε iPhone.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια ολοκληρωμένη έρευνα βάσει των νέων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μεγάλη Τεχνολογία – την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) – που τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι ανταγωνιστές έχουν κατακεραυνώσει τους νέους κανόνες του App Store που τέθηκαν σε ισχύ στην Ευρώπη, καταγγέλλοντας ότι οι αλλαγές είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές για τους προγραμματιστές.

Οι κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες, μπορεί να αγγίζουν έως και 10% των ετήσιων παγκοσμίων εσόδων μιας εταιρείας, ή έως και 20% για τους επαναλαμβανόμενους παραβάτες.

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία Κίνας – Ρωσίας με τους Χούθι για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα

Η φον ντερ Λάιεν επενδύει στον «πόλεμο» για μια δεύτερη θητεία – Και προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη

Ετικέτες