Ούτε σε μία, ούτε σε δύο αλλά τουλάχιστον σε 24 χώρες η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών (DNI) των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ .
Καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας ο Κλάπερ είπε ότι η Ρωσία συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στον κυβερνοχώρο. Αναφερόμενος στην έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ενορχήστρωσε τις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, είπε ότι βασίστηκε σε ανθρώπινες πηγές, σε συλλογή τεχνικών δεδομένων και σε πληροφορίες ανοιχτών πηγών.
Ο Κλάπερ διευκρίνισε ότι μεγάλο μέρος της έκθεσης αυτής έχει χαρακτηριστεί απόρρητο προκειμένου να προστατευθούν οι “ευαίσθητες” πηγές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, καταθέτοντας στην ίδια Επιτροπή, απέφυγε να σχολιάσει αν η ομοσπονδιακή αστυνομία ερευνά τυχόν διασυνδέσεις μεταξύ συνεργατών του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας. Εξήγησε ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα αυτό σε ένα δημόσιο φόρουμ.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Όρεγκον Ρον Γουάιντεν είχε ζητήσει από τον Κόμεϊ να δώσει μια αποχαρακτηρισμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό πριν από τις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα που θα ορκιστεί ο Τραμπ, ωστόσο ο διευθυντής του FBI είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε να απαντήσει στο ζήτημα αυτό δημοσίως.
Σύμφωνα πάντα με τον Κόμεϊ, η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος (DNC) απέρριψε “πολλά αιτήματα” που υπέβαλε το FBI προκειμένου να ερευνήσει τους διακομιστές της που είχαν δεχτεί την επίθεση των χάκερ. Είπε ότι δεν είναι βέβαιος γιατί δεν δόθηκε η άδεια από την DNC και διευκρίνισε ότι η υπηρεσία του βασίστηκε στην ανάλυση που έκανε η εταιρεία ασφαλείας στον κυβερνοχώρο CrowdStrike.
Ο Κόμεϊ είπε επίσης πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το επιτελείο του Τραμπ ή η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων δέχτηκαν επίθεση από χάκερ κατά την προεκλογική περίοδο.