ΗΠΑ: Μετά το ντιμπέιτ η μάχη για τις πολιτείες κλειδιά – Ποιες θα κρίνουν τις εκλογές

ΗΠΑ: Μετά το ντιμπέιτ η μάχη για τις πολιτείες κλειδιά – Ποιες θα κρίνουν τις εκλογές

Η κούρσα για την προεδρία μεταφέρεται από το τηλεοπτικό πλατό στις περιοχές που θα κρίνουν την αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου.

Τα πρώτα ψηφοδέλτια για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ έλαβαν μες στην εβδομάδα οι ψηφοφόροι στην Αλαμπάμα, ενώ οι μονομάχοι Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις εστίασαν στα δημοσκοπικά αποτελέσματα του πρώτου –και πιθανόν μοναδικού– ντιμπέιτ και ξεκίνησαν να… τρέχουν την τελική ευθεία της κούρσας.

Με τις εκλογές να απέχουν μόλις επτά εβδομάδες, η εμφάνιση των υποψηφίων στην τηλεμαχία που έγινε στο ABC αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους αναποφάσιστους αλλά και συνολικά για τα περίπου 67 εκατομμύρια τηλεθεατών που το παρακολούθησαν για να σχηματίσουν γνώμη σχετικά με το ποιον από τους δύο θα προτιμήσουν. Από τις αναλύσεις αλλά και τις μετρήσεις, νικήτρια του ντιμπέιτ βγήκε η Κάμαλα Χάρις, παρά ταύτα ο Ντόναλντ Τραμπ θριαμβολογούσε στα δικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αυτός είναι ο νικητής.

Το ερώτημα ποιος κέρδισε βέβαια φωτίζουν η άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να συμμετάσχει σε δεύτερο ντιμπέιτ και οι διάφορες μετρήσεις που καταγράφουν ξεκάθαρη νίκη της Χάρις. Επί παραδείγματι, το CNN έδωσε τη νίκη στην υποψήφια των Δημοκρατικών με 63% έναντι 37% του Ρεπουμπλικάνου και το YouGov αντίστοιχα έδωσε τα ποσοστά 43% και 28%. Εντύπωση προκάλεσε και ότι οι σχολιαστές στα πιο συντηρητικά ΜΜΕ, όπως το Fox News, συμφωνούσαν από το πρώτο λεπτό ότι η Χάρις ήταν καλύτερη. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις που έγιναν τις μέρες μετά την τηλεμαχία συνέχισαν να καταγράφουν μικρό προβάδισμα της Χάρις έναντι του Τραμπ, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ μίας και τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, σχεδόν όλες στο περιθώριο του στατιστικού λάθους. Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη διαφορά (52% Χάρις– 48% Τραμπ) δίνει δημοσκόπηση της Σχολής Νομικής Marquette, ενώ σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα realclearpolling.com τα ποσοστά δύο μετρήσεων που παρουσιάζονται εκεί είναι 50% η Χάρις έναντι 47% του Τραμπ και αντίστοιχα 48,5% έναντι 47,2%.

Ομως στις αμερικανικές εκλογές οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Πολλά αμερικανικά ΜΜΕ έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι και η Χίλαρι Κλίντον κέρδιζε στα ντιμπέιτ τον Τραμπ αλλά τελικά έχασε τις εκλογές, ενώ ειδικοί σημείωναν ότι ανεξαρτήτως από το ποιος παίρνει τις περισσότερες ψήφους, το παιχνίδι στις προεδρικές των ΗΠΑ κρίνεται από τον αριθμό των εκλεκτόρων που συγκεντρώνουν τελικά οι υποψήφιοι.

Και ακριβώς στο σημείο αυτό εστίασαν οι δύο μονομάχοι και τα επιτελεία των εκστρατειών τους μετά το ντιμπέιτ. Τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ αφότου έκαναν μια στάση στο Σημείο Μηδέν στους Δίδυμους Πύργους, όπου παρουσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν αντάλλαξαν χειραψίες και ψεύτικα χαμόγελα λίγες ώρες μετά την… αντιπαράθεση στο τηλεοπτικό πλατό, ξεκίνησαν εκ νέου την περιοδεία τους στις πολιτείες-κλειδιά των φετινών εκλογών.

Από το επιτελείο της εκστρατείας της Χάρις διέρρευσε μάλιστα και το πλάνο στρατηγικής της εστίασης σε αυτές τις πολιτείες (Νεβάδα, Αριζόνα, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Βόρεια Καρολίνα και Τζόρτζια), που φέρει τον τίτλο «Νέος δρόμος προς τα εμπρός». Με βάση αυτό η Χάρις ξεκίνησε με δύο στάσεις στη Βόρεια Καρολίνα και άλλες δύο στην Πενσιλβάνια, ενώ αναμένεται να πιέσει με συνεχείς συγκεντρώσεις και στις υπόλοιπες. Αντίστοιχα, ο Τραμπ, προτάσσοντας τη γνωστή αντιμεταναστευτική του ατζέντα και τα μηνύματα περί «σκύλων και γάτων» που τρώνε οι μετανάστες, ξεκίνησε με την Αριζόνα.

Οσον αφορά τις συγκεκριμένες πολιτείες, η μέτρηση του Redfield and Wilton Strategies καταγράφει προβάδισμα της Χάρις σε Μίσιγκαν (48% έναντι 45%), Βόρεια Καρολίνα (45% έναντι 44%), Ουισκόνσιν (49% έναντι 46%), ο Τραμπ προηγείται σε Νεβάδα (46% έναντι 45%) και Αριζόνα (47% έναντι 46%), ενώ στην Πενσιλβάνια είναι ισόπαλοι στο 45%. Οι πολιτείες αυτές δίνουν 83 εκλέκτορες στο σύνολο των 538 μελών του Εκλεκτορικού Κολεγίου. Νικητής των εκλογών είναι αυτός που θα πάρει 270 ή παραπάνω, οπότε οι εκλογικές μάχες στις παραπάνω πολιτείες θεωρούνται κρίσιμης σημασίας και για τους δύο υποψηφίους.

Ειδικό βάρος στις εκλογές φαίνεται ότι έχουν οι δύο παρεμβάσεις υπέρ της Χάρις από την Τέιλορ Σουίφτ, Νο1 μουσικό στις ΗΠΑ. Μετά την παρότρυνση της ποπ σταρ πάνω από 400.000 εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Πέντε ντιμπέιτ που έγραψαν ιστορία – Οι ατάκες και τα «μοιραία» λάθη των υποψηφίων (Videos)

Τιερί Μπρετόν: Παραίτηση-βόμβα από την Κομισιόν – «Πυρά» κατά της φον ντερ Λάιεν

Γερμανία: Τι αλλάζει στους ελέγχους στα χερσαία σύνορα – «Ανάγκη να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο»

CNN: Το προφίλ του 58χρονου υπόπτου για την απόπειρα κατά Τραμπ – Οι αναρτήσεις στα social media για την Ουκρανία και η δωρεά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter