ΗΠΑ: «Μερική ασυλία» χαρίζει στον Τραμπ το Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: «Μερική ασυλία» χαρίζει στον Τραμπ το Ανώτατο Δικαστήριο
Διαμαρτυρία έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για την ασυλία του Τραμπ (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να διεκδικήσει «μερική ασυλία» από ποινική δίωξη για ορισμένες από τις ενέργειες που έκανε τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σε μια απόφαση που πιθανότατα θα καθυστερήσει περαιτέρω τη δίκη για την υπόθεση της υπονόμευσης των ομοσπονδιακών εκλογών που εκκρεμεί εναντίον του.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ενώ ένας πρόεδρος έχει ασυλία από ποινικές διώξεις για την επίσημη δραστηριότητά του κατά την άσκηση του αξιώματός του, δεν έχει ασυλία για «ανεπίσημες πράξεις». Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν ήταν ομόφωνη και οι συντηρητικοί δικαστές υπερίσχυσαν με ψήφους έξι προς τρία.

Ο δικαστής Ρόμπερτς στην απόφαση τονίζει ότι «η φύση της προεδρικής εξουσίας παρέχει στον πρόεδρο απόλυτη ασυλία από ποινικές διώξεις» για πράξεις του προέδρου που αφορούν το αξίωμα (official acts).

«Τουλάχιστον σε σχέση με την άσκηση των βασικών συνταγματικών εξουσιών, η ασυλία πρέπει να είναι απόλυτη», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι κάθε πράξη ενός προέδρου πράξη που σχετίζεται με το αξίωμα. Ο πρόεδρος δεν είναι πάνω από τον νόμο, αλλά το Κογκρέσο δεν μπορεί να ποινικοποιήσει τη διαγωγή του προέδρου στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας σύμφωνα με το Σύνταγμα».

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσίευση της απόφασης, ο Τραμπ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μεγάλη νίκη για το σύνταγμα και τη δημοκρατία μας. Είμαι περήφανος που είμαι Αμερικανός».

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Μεγάλα κέρδη για την ακροδεξιά Λεπέν στα νοτιοανατολικά – Αντιστέκεται το Παρίσι

Βρετανία: Ναυαρχίδες του συντηρητικού Τύπου στηρίζουν ανοιχτά τους Εργατικούς

Βρετανία – Εκλογές: Ο Σούνακ παραδέχεται ότι πάει στην αντιπολίτευση!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter