ΗΠΑ: O Μπάιντεν σπάει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο – Την εντάσσει σε τρία αμυντικά προγράμματα

ΗΠΑ: O Μπάιντεν σπάει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο – Την εντάσσει σε τρία αμυντικά προγράμματα
Ανδρες της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου. Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Petros Karadjias, File)

Ενίσχυση των εξοπλισμών της Κύπρου αλλά και του ΝΑΤΟ στην ΝΑ Ευρώπη συνιστά η ένταξη της Κύπρου σε τρία αμερικανικά αμυντικά προγράμματα.

Τη σχετική προεδρική απόφαση (presidential determination) υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Οι προεδρικές αποφάσεις που υπογράφονται από τον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου έχουν ισχύ νόμου των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση του Λευκού Οίκου που εντάσσει για πρώτη φορά την Κύπρο στα εξής προγράμματα των ΗΠΑ:

  1. Πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού (FMS)
  2. Πρόγραμμα παροχής Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA)
  3. Προγράμματα που προσφέρουν εκπαίδευση και εξοπλισμό στις δυνάμεις ασφαλείας ξένων χωρών (Title 10 Security Assistance Programs)

Πηγές στην Ουάσιγκτον που επικαλείται το ΑΠΕ υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση συνιστά μια έμπρακτη αναγνώριση του κρίσιμου περιφερειακού ρόλου που επιτελεί η Κύπρος στον τομέα της ασφάλειας.

Τυπικά η Κύπρος δεν θα μπορούσε να συμμετέχει στα συγκεκριμένα πρόγραμμα λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η μόνιμή άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων (περιορισμοί ITAR), κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει μέσω ψηφοφορίας στο Κογκρέσο. Ωστόσο, οι δικηγόροι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν εκτιμήσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να εντάξει την Κύπρο σε αυτά τα προγράμματα παρά το γεγονός ότι η Κύπρος εξακολουθεί να υφίσταται τους περιορισμούς ITAR.

Πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού (FMS)

Είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται σε διακυβερνητικό επίπεδο (government-to-government) για την πώληση αμυντικού εξοπλισμού, υπηρεσιών και εκπαιδεύσεων σε ξένες χώρες.

Πρόγραμμα Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA)

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα σε ξένες χώρες να λαμβάνουν αμυντικό υλικό των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων το οποίο έχει κριθεί πλεονάζον από το Υπουργείο Άμυνας. Αυτός ο πλεονάζον εξοπλισμός μπορεί να δοθεί με μειωμένο ή μηδενικό κόστος σε επιλέξιμες ξένες χώρες εάν κριθεί ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί τους στόχους εθνικής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Προγράμματα Βοήθειας Ασφαλείας του Τίτλου 10

Πρόκειται για προγράμματα που παρέχουν εκπαίδευση και εξοπλισμό σε ξένες χώρες για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων και ικανοτήτων από τις δυνάμεις ασφαλείας τους. Η ευθύνη της διαχείρισης των συγκεκριμένων προγραμμάτων βρίσκεται στο αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και στόχος είναι η προώθηση των συμφερόντων ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο:

  • Την παροχή βοήθειας σε ξένες χώρες ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απειλές και να συμμετέχουν σε κοινές αποστολές και προσπάθειες.
  • Τη δημιουργία σχέσεων που προωθούν τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.
  • Τη παροχή πρόσβασης σε ξένες Ένοπλες Δυνάμεις σε καιρό ειρήνης και τη δυνατότητα επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε επίσης:

Στίβεν Γουίτκοφ: Ο άνθρωπος του Τραμπ που φέρεται να πίεσε τον Νετανιάχου για εκεχειρία στη Γάζα

Γάζα: Δεν υπάρχει ακόμη εκεχειρία λέει το Ισραήλ την ώρα που Κατάρ και ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι θα εφαρμοστεί την Κυριακή

Συρία: Για πρώτη φορά το Ισραήλ βομβαρδίζει δυνάμεις της νέας κυβέρνησης – Τρεις νεκροί

Ετικέτες

Documento Newsletter