ΗΠΑ: Μαζικές απελάσεις για χιλιάδες μετανάστες της γέφυρας του Τέξας (Photos/Videos)

ΗΠΑ: Μαζικές απελάσεις για χιλιάδες μετανάστες της γέφυρας του Τέξας (Photos/Videos)

Δεχόμενη καταιγιστικά φραστικά πυρά των Ρεπουμπλικάνων και εκκλήσεις Δημοκρατικών να αναληφθεί δράση, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως θα επιταχύνει τις απελάσεις με αεροπορικές πτήσεις των σχεδόν 15.000 μεταναστών, στη μεγάλη πλειονότητά τους Αϊτινών, που έχουν κατασκηνώσει τις τελευταίες ημέρες κάτω από γέφυρα στο Τέξας.

Οι μετανάστες έφθασαν από το Μεξικό στην πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας περνώντας τον ποταμό Ρίο Γκράντε.

Ήταν λιγότεροι από 2.000 στην αρχή της εβδομάδας· χθες είχαν φθάσει τους 14.800, σύμφωνα με τον δήμαρχο της αμερικανικής συνοριακής πόλης, τον Μπρούνο Λοσάνο.

Οι δραματικές εικόνες των μεταναστών κάτω από τη γέφυρα εν μέσω καύσωνα, εν αναμονή της εξέτασης των υποθέσεών τους από τις αμερικανικές αρχές, εξώθησαν Ρεπουμπλικάνους αλλά και Δημοκρατικούς να απαιτήσουν από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα.

Ο αμερικανός πρόεδρος σιωπά μέχρι εδώ· όμως χθες, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας της κυβέρνησής του ανήγγειλε «νέα ολοκληρωμένη στρατηγική αντίδρασης» στις μαζικές αφίξεις.

Προβλέπει ιδίως «την επιτάχυνση του ρυθμού και την αύξηση της χωρητικότητας των πτήσεων απέλασης προς την Αϊτή και προς άλλους προορισμούς» τις προσεχείς 72 ώρες.

Οι υπήκοοι της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου παραμένουν μικρή μειονότητα των μεταναστών που φθάνουν παράτυπα στις ΗΠΑ, αλλά ο αριθμός τους αυξάνεται τους τελευταίους μήνες.

Στην πολιτική αναταραχή και στην ανασφάλεια που μάστιζαν ήδη την Αϊτή προστέθηκε τον Αύγουστο φονικός σεισμός 7,2 βαθμών που σάρωσε το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 2.200 κατοίκους του.

Πολλοί Αϊτινοί που είχαν ήδη εγκαταλείψει την πατρίδα τους μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 (πάνω από 200.000 νεκροί) εγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ιδίως στη Βραζιλία. Όμως η εύρεση εργασίας και η ανανέωση της άδειας παραμονής έγινε περίπλοκο εγχείρημα για χιλιάδες εξ αυτών, που αποφάσισαν έτσι να πάρουν τον δρόμο προς τον βορρά.

Αντιμέτωπος με τη μαζική άφιξη των μεταναστών, ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Ντελ Ρίο κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έκλεισε την Παρασκευή τη γέφυρα για την κυκλοφορία.

«Σήμερα είχαμε σημαντική αλλαγή στρατηγικής», ανέφερε χθες στα ΜΜΕ. «Η περιοχή της Ντελ Ρίο θα λάβει πολύ περισσότερα μέσα».

«Θα δούμε ακόμη περισσότερα λεωφορεία» να φθάνουν για να μεταφέρουν μετανάστες προς κέντρα της συνοριοφυλακής, όπου θα εξεταστούν οι φάκελοί τους, και σε αεροδρόμια από όπου θα απελαθούν, συνέχισε ο δήμαρχος.

Η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη φύλαξη των συνόρων, η CBP, ανέπτυξε 400 επιπλέον μέλη της προκειμένου «να βελτιωθεί η επιτήρηση της περιοχής», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

Επέμεινε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε πως διεξάγονταν ήδη, πριν από το Σάββατο, «απελάσεις και πτήσεις προς την Αϊτή, το Μεξικό, τον Ισημερινό και τις χώρες του βορείου τριγώνου» της κεντρικής Αμερικής, δηλαδή την Ονδούρα, το Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα.

«Μεταναστευτική κρίση»

Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν υπενθυμίζει ότι «τα σύνορά μας δεν είναι ανοικτά» και ότι «κανένας δεν πρέπει να κάνει αυτό το επικίνδυνο ταξίδι», πρόσθεσε το υπουργείο, απαντώντας εμμέσως στα σφοδρά πυρά των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι ερίζουν ότι ο Δημοκρατικός ένοικος του Λευκού Οίκου προκάλεσε «μεταναστευτική κρίση» χαλαρώνοντας τα μέτρα του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Ο μεγιστάνας είχε μετατρέψει την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης σε άρμα μάχης του.

Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, ο οποίος εκπροσωπεί το Τέξας στην Ουάσινγκτον, συνέχισε να σφυροκοπεί μέσω Twitter χθες Σάββατο μετά την επίσκεψή του στη Ντελ Ρίο στα τέλη της εβδομάδας: «Κανένας που βλέπει πραγματικά τι γίνεται δεν μπορεί να θεωρήσει πως οι απάνθρωπες πολιτικές του Μπάιντεν έχουν νόημα».

Η συνοριοφυλακή διένειμε πόσιμο νερό, είδη ατομικής υγιεινής και εγκατάστησε φορητές τουαλέτες για τους μετανάστες.

«Η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών συνεχίζει να απελαύνεται» αμέσως, δυνάμει υγειονομικού κανονισμού που είχε υιοθετηθεί όταν εκδηλώθηκε η πανδημία για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, θύμισε ακόμη το υπουργείο Εσωτερικών ασφαλείας.

Ωστόσο ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την Πέμπτη την κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν να μην προχωρά πλέον σε επαναπροωθήσεις οικογενειών επικαλούμενη το πλαίσιο αυτό, εξέλιξη η οποία ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα για τις αρχές, αντιμέτωπες ήδη με μεταναστευτικές ροές ιστορικών διαστάσεων στα σύνορα με το Μεξικό. Προχθές Παρασκευή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άσκησε έφεση στη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση.

Μεταξύ των άλλων μεταναστών, όσοι δεν έχουν «νόμιμο λόγο να παραμείνουν» πρόκειται να απελαθούν όπως προβλέπεται από τον νόμο, κατά την ανακοίνωση του υπουργείου.

Πάνω από 1,3 εκατ. μετανάστες έχουν συλληφθεί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού αφότου ανέλαβε την αμερικανική προεδρία ο Τζο Μπάιντεν, αριθμός άνευ προηγουμένου την τελευταία 20ετία.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter