Σύμφωνα με εκτελεστικό διάταγμα που αναμένεται να υπογραφεί αυτή την Παρασκευή από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξουσιοδοτηθούν να επιβάλλουν τις λεγόμενες δευτερεύουσες κυρώσεις κατά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που υποστηρίζουν τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να «τραβήξει» τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το να στηρίζουν τη ρωσική οικονομία, εκμεταλλευόμενη την ισχυρή οικονομία της.
Είσοδος κινεζικών τραπεζών
Ωστόσο, η Ρωσία επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από δολάρια, ευρώ και γεν από τότε που η εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε ένα κύμα δυτικών κυρώσεων. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας έχουν επεκτείνει πιστώσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρενμίνμπι στη Ρωσία από την αρχή του πολέμου, καθώς αποχωρούν τα δυτικά ιδρύματα.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές τράπεζες, αν και δεν επενδύουν άμεσα στη Ρωσία, θα πιέσουν τους εταίρους που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Δείτε επίσης: Η Μόσχα απειλεί τις ΗΠΑ να μη δώσουν στην Ουκρανία έσοδα από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας
Η οικονομία της Ρωσίας έχει δεχθεί πλήγμα από την πίεση, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Οκτώβριο να προβλέπει ανάπτυξη 1,1% για το 2024.
Βασικός στόχος ήταν οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας, με τις δυτικές δυνάμεις να συμφωνούν σε ανώτατο όριο όχι μεγαλύτερο από 60 δολάρια το βαρέλι. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι το ανώτατο όριο μείωσε τα φορολογικά έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών κατά 32% μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Αλλά άλλες εκτιμήσεις ήταν λιγότερο ρόδινες για τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Μια πρόσφατη μελέτη από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου διαπίστωσε ότι η συμμόρφωση με το ανώτατο όριο τιμών ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη λόγω εκτεταμένης απάτης.
Απειλή διακοπής της βοήθειας στην Ουκρανία
Η άμεση βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να σταματήσει σύντομα, με το Κογκρέσο να έχει ακόμη εγκρίνει ένα αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν λόγω μιας άσχετης διαφωνίας για την πολιτική μετανάστευσης.
Ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι ο τερματισμός της βοήθειας θα δώσει νέα ώθηση στη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, η οποία έχει λάβει στρατιωτική βοήθεια 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εισβολή. Η δράση θα περιλαμβάνει την απαγόρευση διαμαντιών που προέρχονται από τη Ρωσία αλλά επεξεργάζονται αλλού μετά την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Επιπλέον περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο προαναγγέλλει ο Αλεξάντερ Νόβακ
Ουκρανία: Πήρε την τελευταία δόση από το πακέτο των 18 δισ. ευρώ της ΕΕ
Η Ουκρανία θα καλέσει σε επιστράτευση και υπηκόους που βρίσκονται στο εξωτερικό
Αντιαεροπορικά στην Ουκρανία στέλνει κρυφά η κυβέρνηση Μητσοτάκη