ΗΠΑ: Κυρώσεις εναντίον της ρωσικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab

ΗΠΑ: Κυρώσεις εναντίον της ρωσικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab
Τα γραφεία της Kaspersky Lab στη Μόσχα (AP Photo/Pavel Golovkin, File)

Κυρώσεις εναντίον 12 στελεχών της ρωσικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kaspersky Lab ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ μία ημέρα μετά την απαγόρευση της πώλησης του δημοφιλούς λογισμικού προστασίας της εταιρείας από ιούς για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Οι εκτεταμένες κυρώσεις στοχεύουν πολλά από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Kaspersky Lab, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της, όμως δεν περιλαμβάνουν τον διευθύνοντα σύμβουλο και την ίδια την εταιρεία, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποίησε τις κυρώσεις.

«Η σημερινή δράση κατά της ηγεσίας της Kaspersky Lab υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του κυβερνοχώρου μας και να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από κακόβουλες απειλές στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών Μπράιαν Νέλσον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση όπου είναι απαραίτητο για να καταστήσουν υπεύθυνους όσους θα προσπαθήσουν να διευκολύνουν ή με άλλο τρόπο να επιτρέψουν αυτές τις δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι η εταιρεία υπόκειται «στη δικαιοδοσία, τον έλεγχο ή την καθοδήγηση της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την προνομιακή πρόσβαση για να αποκτήσει ευαίσθητα δεδομένα».

Αυτό «αποτελεί απαράδεκτο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ή την ασφάλεια και την προστασία των αμερικανικών προσώπων», πρόσθεσε.

Οι κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών έρχονται μία ημέρα αφότου το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας με έδρα τη Μόσχα να παρέχει τα δημοφιλή προϊόντα προστασίας από ιούς στις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση των κυρώσεων ήρθε μετά από μια μακρά έρευνα, η οποία, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, διαπίστωσε ότι «η συνέχιση των δραστηριοτήτων της Kaspersky στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια λόγω των επιθετικών δυνατοτήτων της ρωσικής κυβέρνησης στον κυβερνοχώρο και της ικανότητας να επηρεάζει ή να κατευθύνει τις δραστηριότητες της Kaspersky».

Η Kaspersky, σε δήλωσή της στο AFP, υποσχέθηκε να “προχωρήσει με όλες τις νομικά διαθέσιμες επιλογές για να διατηρήσει τις τρέχουσες δραστηριότητές της και τις σχέσεις της», προσθέτοντας ότι «δεν συμμετέχει σε δραστηριότητες που απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Στις κυρώσεις περιλαμβάνεται ο επί σειρά ετών διευθυντής της εταιρείας, Αντρέι Τιχόνοφ και ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της, Ιγκόρ Τσεχούνοφ.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Τρεις συλλήψεις υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Η Ρωσία αντιδρά στην πιθανότητα ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ

Η Κύπρος απορρίπτει τις κατηγορίες της Χεζμπολάχ ότι εμπλέκεται στον πόλεμο υπέρ του Ισραήλ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter