Οι ινδικές αρχές χτίζουν τείχος για να μη δει ο πλανητάρχης μαζί με την κουστωδία του την παραγκούπολη της Αχμενταμπάντ στη φιέστα υποδοχής που του ετοιμάζουν
Περίπου 160 εκατομμύρια Ινδοί ζουν σε παραγκουπόλεις. Οι περισσότερες βρίσκονται στο Νταράβι και το Αντρα Πραντές, εκεί όπου το 36,1% του πληθυσμού ζει κάτω από άθλιες συνθήκες. Στο Nέο ∆ελχί, πρωτεύουσα της χώρας, το 18,9% των κατοίκων ζει σε παραγκουπόλεις (περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι). Το 35% εξ αυτών δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Το 63% δεν έχει πρόσβαση σε αποχετευτικό σύστημα. Το Νταράβι μέχρι πρόσφατα ήταν η μεγαλύτερη παραγκούπολη σε ολόκληρη την Ασία. Στη σκιά του αναπτυγμένου Μουμπάι, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στεγάζονται σε μικροσκοπικές καλύβες, στριμωγμένες σε δύσοσμα σοκάκια.
Κύρια πηγή εισοδήματός τους είναι η διαλογή και η επεξεργασία των απορριμμάτων των 21 εκατομμυρίων κατοίκων της ινδικής μητρόπολης. Μετά την προβολή της ταινίας «Slumdog Millionaire» το 2008 το Νταράβι έγινε ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα. Ανάμεσα σε ξυπόλυτα παιδιά βλέπει κανείς ξεναγούς και τουρίστες που συρρέουν με πούλμαν. Το 2019 η επισκεψιμότητά του ξεπέρασε αυτήν του εμβληματικού Ταζ Μαχάλ. Και εάν μια περιήγηση άσημων τουριστών σε αυτά τα μέρη δεν φαίνεται να ενοχλεί την τοπική κυβέρνηση, μάλλον δεν συμβαίνει το ίδιο όταν ένα εξέχον πρόσωπο επισκέπτεται τη χώρα.
Εγκατάλειψη και απομόνωση ο στόχος
Αυτή την περίοδο οι αρχές στην Ινδία κατασκευάζουν ένα τείχος που έχει στόχο την εγκατάλειψη και την απομόνωση, όμως όχι εικονικό, όπως αυτό που φανταζόταν ο Ρότζερ Γουότερς στο συμβολικό άλμπουμ των Pink Floyd «The wall», αλλά πραγματικό.
Αφορμή της κατασκευής του είναι το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αύριο 24 και μεθαύριο 25 Φεβρουαρίου επισκέπτεται τη χώρα για να επιβεβαιώσει τους στρατηγικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ που έχουν πληγεί από τις εμπορικές διαμάχες. Το πραγματικά απίστευτο είναι ότι με πρόσχημα την ασφάλεια του πλανητάρχη ξεκίνησε η ανέγερση ενός τείχους μήκους 400 μ. και ύψους 2,5 μ. κατά μήκος της παραγκούπολης Αχμενταμπάντ, εκεί όπου ζουν 800 εξαθλιωμένες οικογένειες (2.000 ψυχές).
Ο εργολάβος που ανέλαβε την ανέγερσή του δήλωσε ότι του ζητήθηκε να είναι έτοιμο μέσα σε λίγες ημέρες. Για τον σκοπό αυτό περισσότεροι από 150 εργάτες δουλεύουν πυρετωδώς όλο το εικοσιτετράωρο.
Η συγκεκριμένη παραγκούπολη βρίσκεται στην επαρχία Γκουτζαράτ, γενέθλιο τόπο του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Φυσικά θέμα ασφαλείας δεν τίθεται αφού ο Τραμπ, όπως όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι, συνοδεύεται από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, εξοπλισμένους με όπλα και συστήματα τελευταίας τεχνολογίας.
Οι κάτοικοι της περιοχής είναι εξοργισμένοι με την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία αντί να χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους τα σπαταλά για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου.
Καλωσόρισμα με λαμπρή φιέστα στο Χιούστον
Οταν ο Ινδός πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον καλωσόρισαν με μια λαμπρή φιέστα στο Χιούστον. Μια αντίστοιχη εκδήλωση με τίτλο «Τι κάνεις, Τραμπ» πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε γήπεδο κρίκετ της Αχμενταμπάντ.
Ο Ναρέντρα Μόντι έχει υποσχεθεί στον Τραμπ να παρακολουθήσουν την εκδήλωση εκατομμύρια άνθρωποι. Σ’ αυτό ποντάρει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που φιλοδοξεί έτσι να κερδίσει τη στήριξη των Αμερικανοϊνδών ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Εκτός από το τείχος, οι αρχές έστειλαν ειδοποίηση έξωσης σε άλλες 45 οικογένειες που ζουν γύρω από το συγκεκριμένο στάδιο. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η γη ανήκει στο δημόσιο και πως οι εξώσεις έγιναν σύμφωνα με τον νόμο. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει γιατί οι ειδοποιήσεις στάλθηκαν λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Τραμπ, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι από τους κατοίκους ζούσαν στα συγκεκριμένα σπίτια πάνω από 20 χρόνια τώρα. Ούτε γιατί αποφασίστηκε τώρα η διαπλάτυνση και η ανακατασκευή 18 δρόμων που οδηγούν από το αεροδρόμιο στο στάδιο.