ΗΠΑ: Κλείνει η ψαλίδα, ανοίγει η ρητορική του μίσους – Δημοσκοπικά ισόπαλοι μπαίνουν στην τελικά ευθεία Χάρις και Τραμπ

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας, καθώς η κούρσα για τον Λευκό Οίκο μπαίνει στο τελικό της στάδιο. Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ δεν ερεύνησε την περίμετρο του Trump International Golf Club στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα προτού ξεκινήσει να παίζει ο πρώην πρόεδρος την περασμένη Kυριακή. Αυτή η παραδοχή –ύστερα από ένα παρόμοιο επεισόδιο στις 13 Ιουλίου στην Πενσιλβάνια– εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το εάν η Μυστική Υπηρεσία έχει τους πόρους και την ικανότητα να εκτελεί επαρκώς τα καθήκοντά της, ιδιαίτερα σε περίοδο κορύφωσης της πόλωσης.

Η σύλληψη του Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, του ενόπλου που κατηγορείται ότι πέρασε σχεδόν δώδεκα ώρες στο σημείο προτού στρέψει το τουφέκι του προς τον Τραμπ, είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό βίας σε μια προεκλογική χρονιά που σημαδεύτηκε από άνευ προηγουμένου αναταραχές και φόβους για πολιτικό «εμφύλιο».

Η βία και η αστάθεια αποτελούν πλέον de facto χαρακτηριστικό και όχι κίνδυνο στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ: από τη συγκέντρωση της ακροδεξιάς στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια το 2017 και την αιματηρή εισβολή των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο το 2021 μέχρι την επίθεση με σφυρί στον σύζυγο της πρώην προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι το 2022 και τις αμέτρητες απειλές βίας σε μέλη του Κογκρέσου και δικαστές. Στη «μόλυνση» της ατμόσφαιρας στην πολιτική συμβάλλει και ο ίδιος ο Τραμπ, ενθαρρύνοντας τις πράξεις βίας και προειδοποιώντας για «λουτρό αίματος» αν δεν εκλεγεί. Η απάντησή του μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του, που προέτρεπε τους υποστηρικτές να «πολεμήσουν», είναι ενδεικτική.

Ο μεγιστάνας με την ακραία ρατσιστική ρητορική που τον διακρίνει συνεχίζει να κουνά το δάχτυλο στους Δημοκρατικούς, κατηγορώντας τους ότι εκείνοι «ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο» εναντίον του παρουσιάζοντάς τον ως απειλή για τη δημοκρατία.

 

Εκλογές για τον… πλανήτη

Με μόλις 45 ημέρες να απομένουν για τις κρίσιμες κάλπες της 5ης Νοεμβρίου, το βλέμμα όλου του πλανήτη είναι στραμμένο στις ΗΠΑ. Η χώρα εμπλέκεται αυτήν τη στιγμή σε δύο πολέμους, στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας επιδεινώνονται και οι εντάσεις στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού αυξάνονται. Η προοπτική να επιστρέψει στο τιμόνι ο Ρεπουμπλικάνος με την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής «America First» προσθέτει περισσότερη αβεβαιότητα σε μια ήδη ταραχώδη εικόνα.

Από καμία πρωτεύουσα στον κόσμο δεν παρακολουθείται αυτή η προεκλογική εκστρατεία τόσο στενά όσο από το Κίεβο.
Η μοίρα του πολέμου εξαρτάται αναμφισβήτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης, με τον ίδιο τον Τραμπ να έχει δηλώσει ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο «σε 24 ώρες» από την εκλογή του και τους Ουκρανούς να ανησυχούν ότι θα πιέσει για διαπραγματεύσεις ευνοϊκές για τη Ρωσία.

Μετά την αποκάλυψη ότι ο ένοπλος της Φλόριντα επιχειρούσε να στρατολογήσει ξένους μαχητές στην Ουκρανία, το περιστατικό επαναφέρει τον πόλεμο στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Ωστόσο προς το παρόν αμφότερες οι προεκλογικές εκστρατείες ρίχνουν το βάρος τους στον κρίσιμο αγώνα πολιτεία πολιτεία για τον Λευκό Οίκο.

 

Απόλυτη ισοπαλία με 47%

Μετά την τηλεοπτική μονομαχία της Χάρις με τον Τραμπ η ζυγαριά έδειχνε να γέρνει προς το μέρος της υποψήφιας των Δημοκρατικών. Η 59χρονη νυν αντιπρόεδρος διεύρυνε αρχικά το προβάδισμά της στις έξι μονάδες από τον Τραμπ, τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε δημοσκόπηση στη διάρκεια της προεδρικής κούρσας.

Η Χάρις συγκέντρωσε ποσοστό 51% μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων έναντι 45% του Τραμπ στη δημοσκόπηση της Morning Consult που πραγματοποιήθηκε στις 13-15 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση τριών μονάδων σε σχέση με τα ποσοστά πριν από το ντιμπέιτ της 10ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σε νεότερη δημοσκόπηση εθνικής εμβέλειας (11-16 Σεπτεμβρίου) Χάρις και Τραμπ μοιράζονται το 47% των ψήφων μεταξύ 2.437 πιθανών ψηφοφόρων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για τις εφημερίδες «The New York Times», «The Philadelphia Inquirer» και για το Siena College.

 

Η ωμή εμπλοκή του Ιλον Μασκ

Εκτός από το διάστημα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στα ενδιαφέροντα του Ιλον Μασκ φαίνεται ότι κατέχει περίοπτη θέση και η πολιτική. Οι απόψεις του συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές στο X, το Μέσο που κατέχει, καταδεικνύοντας την ικανότητα ενός από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο να διαδίδει φόβο, μίσος και παραπληροφόρηση. Η προσπάθεια χειραγώγησης της ψήφου των εργαζομένων της Tesla, το χυδαίο μήνυμα στην Τέιλορ Σουίφτ και η –διαγραμμένη πλέον– ανάρτηση όπου διερωτάται γιατί δεν έχουν γίνει απόπειρες κατά της ζωής του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις μαρτυρούν την επιθυμία του να χειραγωγήσει τη γνώμη του κοινού καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών. Τώρα που έγινε κομμάτι της αμερικανικής ακροδεξιάς, ο δισεκατομμυριούχος έχει αυξήσει τις προσπάθειές του να διαμορφώσει την αμερικανική πολιτική. Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αν επανεκλεγεί, θα συγκροτήσει επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Μασκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν μάλιστα ότι ο ιδιοκτήτης του X θα μπορούσε να επηρεάσει τους πολίτες να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της ψηφοφορίας σε περίπτωση που ο Τραμπ χάσει τις εκλογές, κάτι που ξυπνά εφιάλτες από την 6η Ιανουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης

Πακιστανός μετανάστης νεκρός ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα – Εικόνες-σοκ

Το Ισραήλ οδηγεί τη Μέση Ανατολή στο χάος: Απορρίπτει την πρόταση ΗΠΑ-Γαλλίας για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο

Μαρινέλλα: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας της

Το έκτρωμα Φλωρίδη βλάπτει σοβαρά πολίτες και Δικαιοσύνη – Δικηγόροι και πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων εξηγούν στο Documento τα προβλήματα

Καρυστιανού κατά Οικονόμου: Είστε γελασμένος, εάν πιστεύετε ότι θα κλείσουμε τα μάτια και σε αυτό το κρατικό έγκλημα

Ο Ερντογάν δεν πήγε στο δείπνο που παρέθεσε ο Μπάιντεν – Επέστρεψε στην Τουρκία