ΗΠΑ: Καταργείται η διάταξη που επέτρεπε την απέλαση μεταναστών για λόγους δημόσιας υγείας

ΗΠΑ: Καταργείται η διάταξη που επέτρεπε την απέλαση μεταναστών για λόγους δημόσιας υγείας

Το σύστημα παροχής ασύλου στα σύνορα με το Μεξικό, είχε σταματήσει να λειτουργεί εξαιτίας μιας στιγματιστικής διάταξης που επέτρεπε την άμεση απέλαση των μεταναστών για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι υγειονομικές αρχές έκριναν σήμερα όχι ότι η διάταξη αυτή αναπαράγει διακρίσεις, ούτε πως αντιβαίνει στις αρχές της προστασίας της ζωής και της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά ότι δεν είναι πλέον απαραίτητη για να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Το λεγόμενο «Άρθρο 42», η διάταξη που επιτρέπει μέχρι τώρα την άμεση απέλαση των μεταναστών που συλλαμβάνονται στα σύνορα, θα αρθεί στις 23 Μαΐου, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Στην απόφαση οδηγήθηκαν αφού εξετάστηκε «η τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τη δημόσια υγεία» και «η διαθεσιμότητα εργαλείων για την αντιμετώπιση της Covid-19», όπως ενημερώνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Το γεγονός ενόχλησε δεόντως τους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή» στα σύνορα.

Δεν έλειψαν αντιδράσεις στα social media όπως αυτή του γερουσιαστή Μιτ Ρόμνεϊ: «Η χειρότερη είδηση για τη χώρα σήμερα: η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιτρέψει να μπουν διπλάσιοι παράτυποι μετανάστες». Αυτού του τύπου οι αντιδράσεις βρήκαν απάντηση και πιο μετριοπαθή πρόσωπα της αμερικάνικης πολιτικής σκηνής όπως ο Δημοκρατικός Τζο Μάντσιν ο οποίος μίλησε για «τρομακτική απόφαση», προσθέτοντας πως «δεν είναι διόλου έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις ροές».

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο οποίος γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας το 1959 και στη συνέχεια μετανάστευσε Φλόριντα των ΗΠΑ και μετά στην Καλιφόρνια, είπε ότι το μέτρο μπορεί να ενθαρρύνει τους παράτυπους μετανάστες.

Το υπουργείο σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια «στρατηγική διαχείρισης» της αύξησης των αφίξεων. Εξακόσιοι πράκτορες έχουν ήδη σταλεί στα σύνορα για να ελέγχουν τους φακέλους των νεοαφιχθέντων, να εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου και να απελαύνουν γρήγορα όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, είπε ο Μαγιόρκας. «Ανάλογα με τις ανάγκες» δεν αποκλείεται να σταλούν ενισχύσεις.

Documento Newsletter