ΗΠΑ: Ιρανοαμερικανίδα υπάλληλος του Πενταγώνου ύποπτη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην Τεχεράνη

ΗΠΑ: Ιρανοαμερικανίδα υπάλληλος του Πενταγώνου ύποπτη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην Τεχεράνη

Σε μία ανώτερη υπάλληλο του Πενταγώνου πέφτουν τα βλέμματα των αμερικανικών αρχών για την διαρροή των εγγράφων που αποκάλυπταν τα σενάρια που εξετάζει το Ισραήλ για την επίθεσή του προς το Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου που επικαλείται το Sky News Arabia.

Η ύποπτη είναι Ιρανοαμερικανίδα και ονομάζεται Αριάν Ταμπαταμπάι, ανέφερε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το διεθνές μέσο, η Ταμπαταμπάι εργάζεται ως επικεφαλής σε γραφείο υφυπουργού Αμυνας, για τις ειδικές επιχειρήσεις και τις διεθνείς συγκρούσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, Αμερικανοί γερουσιαστές έστειλαν επιστολή στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, από τις 29 Σεπτεμβρίου 2023, στην οποία εξέφραζαν έντονη ανησυχία για την Ταμπαταμπάι, καθώς της καταλογίζουν πως συμμετείχε στη λεγόμενη «Πρωτοβουλία Εμπειρογνωμόνων του Ιράν», την οποία «ξεκίνησαν ανώτεροι αξιωματούχοι του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών σε μια αθόρυβη προσπάθεια να ενισχύσουν την εικόνα και τις θέσεις της Τεχεράνης σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας – ιδίως το πυρηνικό της πρόγραμμα».

Ποια είναι η Αριάν Ταμπαταμπάι

Η Αριάν Ταμπαταμπάι είναι Ιρανοαμερικανίδα επιστήμονας πολιτικών επιστημών, συγγραφέας και ανώτερη σύμβουλος πολιτικής στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Είναι απόφοιτη του King’s College του Λονδίνου και κόρη του Τζαβάντ Ταμπαταμπάι, Ιρανού φιλοσόφου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Είναι επίσης πρώην ερευνήτρια του Think Tank RAND Corporation, διευθύντρια του προγράμματος σπουδών και αναπληρώτρια καθηγήτρια σπουδών ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, διεθνής πολιτικός σύμβουλος του ΝΑΤΟ και συμμετέχει επίσης σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα.

Το FBI ξεκίνησε έρευνα για την διαρροή των απόρρητων εγγράφων

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται μετά από αναφορές που έκαναν λόγο για έρευνες των ΗΠΑ σχετικά με τη διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών που αφορούν τα σχέδια του Ισραήλ για πιθανή απάντηση κατά του Ιράν.

Το FBI επιβεβαίωσε την έρευνα για πρώτη φορά την Τρίτη 22/10 και ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «συνεργάζεται στενά με τους εταίρους μας στο Υπουργείο Άμυνας και την κοινότητα πληροφοριών».

Τα διαβαθμισμένα έγγραφα, που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα Telegram από λογαριασμό με την ονομασία «Middle East Spectator» και φέρουν ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου, άρχισαν να κυκλοφορούν γρήγορα μεταξύ των καναλιών που είναι δημοφιλή στους Ιρανούς.

Απευθύνονταν μόνο σε έναν πολύ κλειστό κύκλο από υπηρεσίες πληροφοριών και στελεχών τους στο πλαίσιο των «Πέντε Ματιών» (Five Eyes), μιας συμμαχίας πληροφοριών που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

Η διαρροή, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «ιδιαιτέρως ανησυχητική» από Αμερικανό αξιωματούχο, προκάλεσε μια υψηλού επιπέδου έρευνα. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης σε δηλώσεις του στην εκπομπή «State of the Union» του CNNi, επιβεβαιώνοντας ότι ήδη διεξάγεται έρευνα και ότι σύντομα θα ενημερωθεί σχετικά με το ζήτημα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter