ΗΠΑ: Η Βουλή αποφάσισε κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

ΗΠΑ: Η Βουλή αποφάσισε κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου
Ο Νετανιάχου στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Μπάιντεν τον Ιούλιο 2024 (AP Photo/Susan Walsh)

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων σε στελέχη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση απάντησης στο διεθνές δικαστήριο που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το ένταλμα εναντίον του Νετανιάχου από το ΔΠΔ είχε προκαλέσει αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο. Η Γερουσία όπου έχουν πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται ότι θα εγκρίνει στη συνέχεια το νομοσχέδιο.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο πέρασε με ευρεία δικομματική υποστήριξη με 247 ψήφους υπέρ και 155 κατά. Οι υποστηρικτές του Ισραήλ είναι σταθερή πλειοψηφία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αλλά έχουν μειωθεί καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει επιδεινωθεί. Το θέμα έχει ανοίξει ρήγμα μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς οι προοδευτικοί ασκούν έντονη κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση. Από τους Δημοκρατικούς 42 ψήφισαν υπέρ των κυρώσεων.

Το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης το 2024 για τον Νετανιάχου, τον πρώην υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant και έναν ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς, κατηγορώντας τους για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια και μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Το νομοσχέδιο απαιτεί τα εντάλματα κατά των ισραηλινών αξιωματούχων να «καταδικαστούν με τον πιο αυστηρό τρόπο». Η απόφαση επιβάλλει κυρώσεις για «οποιαδήποτε προσπάθεια έρευνας, σύλληψης, κράτηση ή δίωξης οποιουδήποτε προστατευόμενου ατόμου των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους». Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση συναλλαγών με τις ΗΠΑ και τον αποκλεισμό και την ανάκληση βίζας.

Με έδρα τη Χάγη της Ολλανδίας, το ΔΠΔ ιδρύθηκε το 2002 και είναι επιφορτισμένο με τη δίωξη ατόμων για εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Το ΔΠΔ δεν διαθέτει δικό του μηχανισμό επιβολής του νόμου και βασίζεται στην υποστήριξη των χωρών, που έχουν υπογράψει το ιδρυτικό του κείμενο, για συλλήψεις. Το Ισραήλ, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και έχει αμφισβητήσει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου για τις ενέργειές του στη σύγκρουση.

Διαβάστε επίσης:

Πύρινη κόλαση στο Λος Άντζελες: Πώς μια σπίθα σε έναν κήπο εξελίχθηκε στην πυρκαγιά που έκανε στάχτη 57 δισ. δολάρια (Photos – Videos)

Financial Times: Ο Τραμπ δεν ξέρει πώς να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Γαλλία: Στο εδώλιο ο Σαρκοζί επιμένει ότι δεν είχε πάρει χρήμα από τον Καντάφι για την προεκλογική του εκστρατεία

Documento Newsletter