Την ώρα που η Ευρώπη παραμένει «μουδιασμενή» κάτω από την πίεση της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και οι ΗΠΑ ρίχνουν τεράστια ποσά στο «τραπέζι» για να διασώσουν τις οικονομίες τους.
Oι ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο της δραστηριότητας του Covid-19, με τον ιό να πλήττει τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία της, άλλοτε κραταιάς χώρας που πλέον δεν σταματά να μετρά τις πληγές της. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει τα πρώτα πακέτα μέτρων, με στόχο τη σταδιακή επανάκαμψη της οικονομίας, ενώ με τη σειρά της, η Fed γνωστοποίησε την εφαρμογή του σχεδίου της για τη στήριξη της οικονομίας.
Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν μέσω δανείων προς εταιρείες και τοπικές αρχές που έχουν υποστεί πλήγμα από την πανδημία της Covid-19. «Με τους πόρους αυτούς θα δοθεί βοήθεια στα νοικοκυριά και τους εργοδότες κάθε μεγέθους και θα δοθούν στις τοπικές και περιφερειακές αρχές τα μέσα για να παράσχουν βοήθεια κρίσιμης σημασίας σε αυτήν την εποχή της πανδημίας», ανέφερε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στην ανακοίνωσή της.Ένα από τα βασικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα επιτρέψει στη Fed να παράσχει 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 4 ετών σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10.000 υπαλλήλους ή είχαν κύκλο εργασιών 2,5 δισεκ. δολάρια το 2019. Το πρόγραμμα αυτό «θα κάνει τη διαφορά για τις 40.000 μεσαίες εταιρείες που απασχολούν 35 εκατομμύρια Αμερικανούς», τόνισε από την πλευρά του ο Στίβεν Μνούτσιν, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η Fed διευκρίνισε πάντως ότι αυτά τα δάνεια θα αφορούν επιχειρήσεις που ήταν «σε υγιή οικονομικά κατάσταση», πριν ξεσπάσει η κρίση. Οι εταιρίες θα αναλάβουν την υποχρέωση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και δεν θα μπορούν με αυτά τα χρήματα να δώσουν μερίσματα στους μετόχους ή στα διευθυντικά στελέχη τους. Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί με κάθε τρόπο να σώσει τις θέσεις εργασίας και να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση θα επανακάμψουν πολύ γρήγορα, μετά την πανδημία.
Εκτός από τη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, η Fed ανακοίνωσε επίσης και μέτρα υπέρ των τοπικών αρχών και των Πολιτειών, θέτοντας στη διάθεσή τους έναν δανειοδοτικό μηχανισμό συνολικού ύψους 500 δισεκ. δολαρίων.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ)