ΗΠΑ: Η 29χρονη βενιαμίν του νέου Κονγκρέσου πέταξε το γάντι στους πλούσιους

ΗΠΑ: Η 29χρονη βενιαμίν του νέου Κονγκρέσου πέταξε το γάντι στους πλούσιους

“Όσο ανεβαίνετε κλίμακα, τόσο περισσότερο οφείλετε να συμβάλετε”: Η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές, η βενιαμίν του νέου αμερικανικού Κογκρέσου, έκανε μια δυναμική είσοδο στην πολιτική σκηνή, θίγοντας την ιδέα της πολύ υψηλής φορολόγησης των πιο πλούσιων.

Η 29χρονη Νεοϋρκέζα Δημοκρατική, από Πορτορικανή μητέρα και Αμερικανό πατέρα, που έχει υιοθετήσει έναν ελεύθερο και άμεσο τόνο, τίμησε τις υποσχέσεις της ήδη από τις πρώτες ώρες της άσκησης του βουλευτικού της αξιώματος στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

“Ναι, οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να καταβάλουν αυτό που τους αναλογεί δίκαια σε φόρους”, δήλωσε στην εκπομπή “60 minutes” του δικτύου CBS.

Για να χρηματοδοτηθεί το περιβαλλοντικό σχέδιο που υποστηρίζει μαζί με άλλους βουλευτές, το οποίο έχει κυρίως στόχο να μειωθούν έως ότου μηδενιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030, η Κορτές πρότεινε την ιδέα ενός φόρου για τους πιο πλούσιους ύψους 60% ή 70%.

Πλέκοντας το εγκώμιο του προοδευτικού συστήματος φορολόγησης της δεκαετίας του ’60, η Κορτές σημείωσε: “ο φορολογικός συντελεστής (για εισόδημα) μεταξύ μηδέν και 75.000 δολάρια μπορεί να είναι 10% ή 15%. Όμως όταν φτάνετε στην κορυφή, από τα 10 εκατομμύρια δολάρια ορισμένες φορές μπορείτε να δείτε φορολογικούς συντελεστές 60 ή 70%”.

Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στις ΗΠΑ ανέρχεται, μετά την φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ πριν από ένα έτος, σε 37%. Προηγουμένως ήταν 39,6%.

Μολονότι δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα επιτυχίας, η ιδέα αυτή που έθιξε η νεαρή Δημοκρατική βουλευτής είχε μεγάλη απήχηση. Η New York Daily News έκανε την Κορτές πρωτοσέλιδο στο χθεσινό της φύλο, το οποίο αυτή έσπευσε να αναρτήσει στο Twitter.

Αναλύοντας τη θέση της, η Washington Post αποπειράθηκε να υπολογίσει τι θα μπορούσε να αποφέρει στο κράτος. Αν οι 16.000 Αμερικανοί που κερδίζουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια φορολογούνταν με 70% στο εισόδημα που έχουν πάνω από αυτό το όριο, η αμερικανική κυβέρνηση θα συγκέντρωνε 72 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με ειδικό.

Ίσως λιγότερα στην πραγματικότητα, επισημαίνει ωστόσο η εφημερίδα, διότι οι πλούσιοι πολίτες θα έβρισκαν μάλλον τρόπους να παρακάμψουν τον νέο αυτόν φόρο.

Σε άρθρο που δημοσίευσαν οι New York Times, ο τιμηθείς με Νόμπελ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν υποστήριξε τη θέση της νεαρής βουλευτού, εκφράζοντας λύπη για τις επανειλημμένες προσπάθειες να “την περιγράψουν ως ανεγκέφαλη και αδαή”. “Επιτέλους, στο φορολογικό ζήτημα, λέει απλώς αυτό που λένε καλοί οικονομολόγοι”, έκρινε.

Μετά την αιφνιδιαστική νίκη της στα τέλη του Ιουνίου στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη για την ανάδειξη του υποψηφίου τους για τη Βουλή των Αντιπροσώπων –όταν επικράτησε του πολύ σημαντικού στελέχους των Δημοκρατικών βουλευτή Τζο Κράουλι–, η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές έγινε μια από τις πιο εξέχουσες φυσιογνωμίες του κόμματός της.

Πρόσφατα μάλιστα η νεαρή βουλευτής αποδείχθηκε και πολύ ικανή στο να απαντάει στις επιθέσεις, που είναι πολλές, εναντίον της από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

“Κοριτσάκι” την αποκαλεί ο βετεράνος Ρεπουμπλικάνος Εντ Ρόλινς, “ζωντανό επιχείρημα για να φορολογηθεί κατά 100% ο μισογυνισμός”, τον χαρακτηρίζει εκείνη απαντώντας του.

Την Παρασκευή ένα παλιό βίντεο που κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ στο οποίο χόρευε, αν και στόχευε να την χλευάσει, προκάλεσε το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Η Κορτές χρησιμοποίησε το βίντεο προς όφελός της, απαντώντας με την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -όπου έχει πολύ μεγάλη παρουσία- ενός νέου βίντεο, στο οποίο χορεύει μπροστά στο γραφείο της και συνοδεύεται από το εξής σχόλιο: “Μαθαίνω ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πιστεύει ότι οι γυναίκες που χορεύουν προκαλούν. Που να ανακαλύψουν ότι χορεύουν και οι γυναίκες βουλευτές!”.

Η Κορτές, η οποία έχει δουλέψει και σαν σερβιτόρα σε μπαρ της Νέας Υόρκης, θέλει με τον τρόπο της να ενσαρκώσει το νέο κύμα των νεαρών βουλευτών, που διαφέρουν περισσότερο από τους προκατόχους τους, οι οποίοι εξελέγησαν στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και να πνεύσει ένας νέος άνεμος στον θεσμό.

Δηλώνοντας πρόθυμη για την ανατροπή των ελίτ, η Κορτές αναδείχθηκε σταδιακά σε αστέρι της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος.

“Μόνον οι ριζοσπάστες έχουν, στην Ιστορία, αλλάξει τη χώρα”, εξήγησε η ίδια στο CBS.

“Ο Αβραάμ Λίνκολν πήρε την ριζοσπαστική απόφαση να υπογράψει την Διακήρυξη Χειραφέτησης. Ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούζβελτ πήρε την ριζοσπαστική απόφαση να υιοθετήσει μια σειρά μέτρων όπως η κοινωνική ασφάλιση”, σημείωσε για να καταλήξει: “Αν αυτό σημαίνει ριζοσπάστης, έτσι να με αποκαλείτε”.

Documento Newsletter