Η δίκη των πέντε ανδρών που κατηγορούνται ότι σχεδίασαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της επιχείρησης, Χάλεντ Σεΐχ Μοχάμεντ, πρόκειται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2021 στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο στρατοδίκης, συνταγματάρχης Σέιν Κόεν, όρισε την 11η Ιανουαρίου 2021 ως ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας επιλογής των ενόρκων. Οι πέντε κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή.
Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν, ούτε από το Πεντάγωνο, ούτε από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων.
Οι πέντε κρατούνται εδώ και περίπου 15 χρόνια στο Γκουαντάναμο. Τους ασκήθηκε δίωξη πριν από μια δεκαετία όμως η διαδικασία στη συνέχεια βάλτωσε, επειδή η υπόθεση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Μία από τις δυσκολίες για την κατηγορούσα αρχή είναι ότι οι κατηγορούμενοι είχαν περάσει από τις μυστικές φυλακές της CIA, όπου ορισμένοι υποβλήθηκαν σε “ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης” (ευφημισμός για τα βασανιστήρια). Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Χάλεντ Σεΐχ Μοχάμεντ (του αποκαλούμενου KSM, από τα αρχικά του ονόματός του στα αγγλικά), ο οποίος συνελήφθη το 2003 στο Πακιστάν και υποβλήθηκε πολλές φορές σε εικονικό πνιγμό, μέχρι που μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο, το 2006.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο 54χρονος σήμερα κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι ήταν εκείνος που σχεδίασε την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 3.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, όταν αεροπειρατές κατέλαβαν τέσσερα αεροσκάφη. Τα δύο από αυτά έπεσαν στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, προκαλώντας την κατάρρευσή τους, το τρίτο έπεσε στο Πεντάγωνο και το τελευταίο συνετρίβη σε ένα χωράφι στην Πενσιλβάνια.
Οι άλλοι κατηγορούμενοι είναι οι Υεμενίτες Ράμζι μπεν αλ Σαΐμπα (επρόκειτο να συμμετάσχει στις αεροπειρατείες αλλά δεν έλαβε βίζα για τις ΗΠΑ) και Ουαλίντ μπεν Άτας (εντόπιζε τους στόχους), ο Σαουδάραβας Μουστάφα αλ Χουσάουι (χρηματοδότησε τις επιθέσεις) και ο ανιψιός του KSM Άμαρ αλ Μπαλούχι ή Άλι Αμπντούλ Αζίλ-Άλι, πακιστανικής καταγωγής όπως και ο θείος του, που έχει την επιμελητειακή υποστήριξη.