ΗΠΑ-Γερουσία: Γιατί η απόφαση για τα F16 συνιστά ήττα της διπλωματίας Μητσοτάκη

ΗΠΑ-Γερουσία: Γιατί η απόφαση για τα F16 συνιστά ήττα της διπλωματίας Μητσοτάκη
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Η.Π.Α- House Foreign Affairs Committee, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η μη ένταξη της τροπολογίας Μενέντεζ στο νομοσχέδιο της Αμερικανικής Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του 2023, λόγω αδυναμίας επίτευξης ευρείας συναίνεσης, δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά ένα σοβαρό πισωγύρισμα για τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Αν και είναι προφανές ότι θα πρέπει (στην Αθήνα) να αναμένουμε τις διαπραγματεύσεις (που εκ των πραγμάτων θα ακολουθήσουν) μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, προκειμένου να καταρτιστεί το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (με τον γερουσιαστή Μενέντεζ να διατηρεί το δικαίωμα, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων), η εξέλιξη μόνο ευχάριστη δεν είναι για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Κι αυτό διότι η τελευταία «έχει ποντάρει όλο το χαρτί» όπως λένε με νόημα ορισμένοι διπλωμάτες, στην πέραν του Ατλαντικού όχθη. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο παρά ποτέ σημείο. Ανανεώσαμε τη συμφωνία για τις βάσεις στο διηνεκές αφαιρώντας έναν ετήσιο πονοκέφαλο για το Στείτ Ντιμάρτμεντ και δίνοντας τη δυνατότητα στις ΗΠΑ, σε μια δύσκολη περίοδο για τις σχέσεις της με την Άγκυρα, να μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν βασικό πυλώνα των συμφερόντων της στη ΝΑ Μεσόγειο. Επιπροσθέτως η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντάχθηκε πλήρως με τα αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα στην Ουκρανία, προσέφερε «γη και ύδωρ» και κατέστησε τη χώρα βασικό μεταφορικό κόμβο πολεμικού υλικού προς το μέτωπο την ίδια μάλιστα ώρα που η Άγκυρα «σπάει» της  Δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Και το ερώτημα είναι αν με τις παραπάνω συνθήκες η χώρα μας δεν μπορεί να «κερδίσει»  συγκεκριμένες προϋποθέσεις που τίθενται από πλευράς των ΗΠΑ για πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, όπως ο σεβασμός του Ελληνικού FIR ή του Διεθνούς Δικαίου τότε πότε!

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εδώ και καιρό έχει δημοσιοποιήσει τις αντιρρήσεις του. Όχι για παράδειγμα στο «ναι» στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Σουηδία και Φινλανδία (άλλωστε υπερψήφισε τη διεύρυνση στη Βουλή) αλλά για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έδειχνε να πιστεύει ότι μπορεί οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Και προφανώς μετά τη χθεσινή εξέλιξη και φυσικά προσώρας μάλλον δικαιώθηκε.

Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, είναι εκτός κάθε πλαισίου λογικής και κατώτερη των εθνικών συμφερόντων. «Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu είναι οι μόνοι που θέλησαν να παρουσιάσουν ένα στάδιο στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σαν τετελεσμένη απόφαση», είπε ο κ. Οικόνομου κινούμενος στη γραμμή της «Ομάδας Αλήθειας» και λειτουργώντας ως τρολ του διαδικτύου.

Προφανώς και πρόκειται για μια «υπόθεση που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει όσον αφορά το πότε και, κυρίως, πώς και με ποιους όρους θα καταλήξει» αλλά θα έπρεπε να είναι εδώ και καιρό προφανές στο Μαξίμου και στην προσωπική διπλωματία που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης ότι ο Λευκός Οίκος θα επιδιώξει και θα πετύχει η τελική απόφαση να είναι αμιγώς πολιτική και φυσικά εξαρτώμενη από τα εκάστοτε αμερικανικά συμφέροντα.

Άλλωστε υπάρχει και ο αντίλογος ότι οι όροι για την πώληση των F16 στην Τουρκία, όπως η μη παραβίαση του FIR Αθηνών και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου θα έπρεπε να ήταν προαπαιτούμενα για την ανανέωση στο διηνεκές των συμφωνιών για τις Αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και κάθε ενεργειακό έργο γίνεις το μέλλον για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο της Gazprom.

Διαβάστε επίσης

Anadolu: Η Γερουσία των ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Documento Newsletter