Έρευνα εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας που έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές φέρεται να έχει ανοίξει από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Αν αυτή καταλήξει σε αρνητικό για το Ισραήλ πόρισμα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να εξαιρεθεί η μονάδα αυτή από την αμερικανική βοήθεια, σημειώνει ο Guardian.
Η έρευνα για τις δραστηριότητες της Δύναμης 100 ξεκίνησε μετά από μια σειρά καταγγελιών ότι Παλαιστίνιοι που κρατούνται υπό την επίβλεψη της σε κέντρο κράτησης υπέστησαν βασανιστήρια και βάναυση κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επίθεσης.
Διαβάστε σχετικά: Ισραήλ: Επεισόδια με ακροδεξιούς διαδηλωτές που απαιτούν ατιμωρησία για ένστολους βιαστές Παλαιστίνιου κρατούμενου
Η έρευνα – κάτι σπάνιο εκ μέρους των ΗΠΑ όσον αφορά το Ισραήλ – θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στη μονάδα με βάση τον νόμο Leahy, που απαγορεύει στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να παρέχουν βοήθεια σε μονάδες ξένων δυνάμεων ασφαλείας που είναι αντιμέτωπες με σοβαρές κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εννέα μέλη της Force 100, μιας μονάδας εντός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν αντικείμενο ποινικής έρευνας σχετικά με ισχυρισμούς ότι επιτέθηκαν σεξουαλικά σε κρατούμενο στο στρατόπεδο κράτησης Σντε Τέιμαν στην έρημο Νεγκέβ, το οποίο ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ονομάσει «το ισραηλινό Γκουαντάναμο».
Οι ισραηλινές αρχές έχουν αρχίσει να θέτουν εκτός λειτουργίας το κέντρο κράτησης, το οποίο φτιάχτηκε για ανακρίσεις Παλαιστινίων που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο.
Βασανιστήρια
Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, η εγκατάσταση φέρεται να είναι τόπος σοβαρής και μαζικής σωματικής και ψυχικής κακοποίησης, με τους κρατούμενους να κρατούνται αλυσοδεμένοι σε νοσοκομειακά κρεβάτια, με δεμένα μάτια και να αναγκάζονται να φορούν πάνες. Έχουν επίσης αναφερθεί θεραπείες με ηλεκτροσόκ και αναγκαστική σίτιση, ενώ οι κρατούμενοι φέρονται να αναγκάζονται να στέκονται επί ώρες όρθιοι ή να κάθονται στα γόνατά τους.
Σε μια περίπτωση, οι καταγγέλλοντες ανέφεραν ότι σε έναν άνδρα ακρωτηριάστηκε ένα άκρο λόγω τραυματισμών που προκλήθηκαν από την επίμονη χρήση χειροπέδων.
Μέχρι και 35 κρατούμενοι πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει στις εγκαταστάσεις ή σε κοντινά νοσοκομεία. Περίπου 4.000 κρατούμενοι λέγεται ότι είχαν περάσει από την εγκατάσταση μέχρι τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τους New York Times.
Το Axios, επικαλούμενο δύο ισραηλινούς αξιωματούχους, δήλωσε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ υπέβαλε κατάλογο ερωτήσεων στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σχετικά με διάφορα περιστατικά που αφορούν παραβιάσεις που φέρονται να έγιναν από μέλη της Δύναμης 100.
Η πρεσβεία είπε στους Ισραηλινούς ότι οι ερωτήσεις αποτελούσαν μέρος μιας εξέτασης με βάση τον νόμο Leahy.
Ο νόμος που πήρε το όνομά του από τον πρώην Δημοκρατικό γερουσιαστή του Βερμόντ, Πάτρικ Λίχι, ψηφίστηκε το 1997 και αρχικά είχε σχεδιαστεί να εφαρμόζεται μόνο στη βοήθεια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Αργότερα όμως επεκτάθηκε.
Οι αναφορές για την έρευνα έρχονται ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ (και στην ευρύτερη περιοχή), ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησαν σε επιστολή τους την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει συνέπειες -συμπεριλαμβανομένου του πιθανού αποκλεισμού μελλοντικών μεταφορών όπλων- εάν δεν λάβει επείγοντα μέτρα για να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα εντός του επόμενου μήνα.
Διαβάστε επίσης:
Γάζα: Κόλαση επί της γης – Κορίτσι μεταφέρει στην πλάτη της την τραυματισμένη αδερφή της (Video)
Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν ενώ συνεχίζεται η σφαγή σε Γάζα και Λίβανο