Νέα επιτροπή προωθείται στη Γερουσία από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς με στόχο τη διερεύνηση των καταγγελιών για ρωσικές ηλεκτρονικές υποκλοπές στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ.
Το CNN σχολιάζει ότι οι κινήσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν την αντίδραση ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι οποίοι είναι αντίθετοι στη συγκρότηση αυτής της επιτροπής. Οι πρώτοι που άσκησαν πιέσεις για την συγκρότησή της είναι οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα και Σούζαν Κόλινς από το Μέιν.
«Οι αρμόδιες επιτροπές για τις υπηρεσίες πληροφοριών στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πρέπει να συνεχίσουν τις έρευνες μας για τον επιθετικό κυβερνοπόλεμο από τη Ρωσία και την Κίνα» δήλωσε η Κόλινς στο CNN, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος που έστειλε χθες.
Οι αντίθετες απόψεις που υπάρχουν σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει ν’ ακολουθηθεί έχουν ουσιαστική αξία, καθώς εάν συγκροτηθεί νέα επιτροπή, τότε θα προκληθεί το δημόσιο ενδιαφέρον αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή των Ρώσων στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που έγιναν την 8η Νοεμβρίου.
Από την άλλη μεριά, το ζήτημα που έχει προκύψει με το θέμα αυτό υποβαθμίζει διαρκώς ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από χθες έχει εξασφαλίσει και την επίσημη επικύρωση του Κολεγίου των Εκλεκτόρων για το αποτέλεσμα των εκλογών.
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η πρόταση για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής διερεύνησης θα συζητηθεί στη Γερουσία, κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου Κογκρέσου. Οι Γερουσιαστές που υποστηρίζουν την πρόταση θα προσπαθήσουν να την εντάξουν στο πλαίσιο των οργανωτικών αποφάσεων για τη νέα συγκρότηση της Γερουσίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρκετών πηγών.
Στην περίπτωση που η παραπάνω προσπάθεια δε φέρει αποτέλεσμα, τότε οι Γερουσιαστές θα κινηθούν προς την κατεύθυνση διενέργειας ψηφοφορίας στο σύνολο της Γερουσίας, στην οποία απαιτείται η έγκριση της πρότασης από 60 Γερουσιαστές.
Οι υπέρμαχοι συγκρότησης της ανεξάρτητης αυτής επιτροπής, αισιοδοξούν ότι η υποστήριξη για τη συγκρότησή της θα μεγαλώσει, όσο η κοινή γνώμη θα μαθαίνει περισσότερα για το ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Αρκετοί στην Ουάσιγκτον θεωρούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως μια άμεση επίθεση κατά των ΗΠΑ, σύμφωνα με την άποψη των αναλυτών.
Από την άλλη μεριά, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των υποστηρικτών μιας ανεξάρτητης επιτροπής μεγαλώνει, πηγές του CNN γνωστοποιούν την αντίθεση σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο του ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ από το Κεντάκι, αλλά και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν από το Ουισκόνσιν.