Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένη αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη, η Ουάσινγκτον προειδοποιεί ότι η Ρωσία έχει ξοδέψει από το 2014 περί τα 300 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κομμάτων σε πάνω από 20 χώρες της Ευρώπης. Αξιωματούχοι στο επιτελείο του προέδρου Μπάιντεν εκτιμούν ότι αυτό το ποσό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Μάλιστα, μιλώντας στο BBC υπό τον όρο ανωνυμίας, εκτιμά ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει στο εξωτερικό βαλίτσες με χρήματα που έχουν περάσει απαρατήρητες.
Χρηματοδότηση σε τέσσερις ηπείρους
Η αξιολόγηση των υπηρεσιών, που δημοσιεύθηκε σε τηλεγράφημα σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες ή κόμματα που πιστεύεται ότι έχουν δεχθεί χρήματα από τη Ρωσία, αλλά ανέφερε ότι η δράση της Μόσχας εκτεινόταν σε τέσσερις ηπείρους. Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με χώρες στο εξωτερικό για να σταματήσουν τη δράση της Μόσχας: «Εκθέτουμε τις στρατηγικές της Ρωσίας δημοσίως, αλλά επίσης συζητάμε τις τακτικές και στρατηγικές ιδιωτικά μέσω διπλωματικών καναλιών, μέσα από κανάλια μυστικών υπηρεσιών, με συμμάχους ανά τον κόσμο, αναζητώντας πρακτικές για το πώς θα σταματήσουμε τις επεμβάσεις της Ρωσίας».
Μια αμερικανική κυβερνητική πηγή ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είχε ξοδέψει περίπου 500.000 δολάρια για να στηρίξει το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας στις εκλογές του 2017 και επίσης χρηματοδότησε κόμματα ή υποψηφίους στη Βοσνία, το Μαυροβούνιο και τη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Η πηγή είπε επίσης ότι το Κρεμλίνο είχε χρησιμοποιήσει τις Βρυξέλλες ως κόμβο για ιδρύματα και άλλα πολιτικά οχήματα που υποστηρίζουν ακροδεξιούς υποψηφίους. Οι εικονικές εταιρείες λέγεται ότι χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κομμάτων και για την αγορά επιρροής. Οι ρωσικές αρχές μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τον ισχυρισμό των ΗΠΑ.
Η Ιταλία ενημερώθηκε πρώτη;
Από ό,τι μπορούμε να εικάσουμε, μια από τις πρώτες χώρες για την οποία ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει η Ουάσινγκτον είναι η Ιταλία, μιας και οι ιταλικές εφημερίδες ήταν οι πρώτες στην Ευρώπη που έφεραν στο φως την υπόθεση. Στην Ιταλία, οι φήμες για εμπλοκή της Ρωσίας στις επερχόμενες εκλογές, μέσω αδρής χρηματοδότησης των ακροδεξιών κομμάτων της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και των Αδερφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, οργιάζουν ήδη από την αρχή του καλοκαιριού. Οι δύο ηγέτες απορρίπτουν την όποια υπόνοια αποδοχής βοήθειας από τη Ρωσία ως προσπάθεια της Αριστεράς να σπιλώσει το όνομά τους εν όψει του διαφαινόμενου θριάμβου τους στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.
Επιστροφή των κατηγοριών
Η Μόσχα είχε προηγουμένως κατηγορήσει την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA για παρέμβαση στις υποθέσεις άλλων χωρών, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη διαφόρων πραξικοπημάτων σε όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ έχουν αναμειχθεί σε ξένες εκλογές περισσότερες από 80 φορές παγκοσμίως μεταξύ 1946-2000, χωρίς πραξικοπήματα ή απόπειρες αλλαγής καθεστώτος, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που διατηρεί ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, Ντον Λέβιν.