ΗΠΑ: Έκθεση – κόλαφος του Κογκρέσου για τους τεχνολογικούς κολοσσούς

ΗΠΑ: Έκθεση – κόλαφος του Κογκρέσου για τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Η υποεπιτροπή του Κογκρέσου κατακεραυνώνει τις τέσσερις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, Amazon, Apple, Google και Facebook για τις κακές επιχειρηματικές τους πρακτικές, που παραβιάζουν το νόμο για τα τραστ. Προτείνει νέα, αυστηρότερη, νομοθεσία για την καταπολέμηση της εναρμονισμένης πρακτικής και τη διασφάλιση του ανταγωνισμού.

Κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, κακή χρήση των δεδομένων των πελατών τους, υπονόμευση του ανταγωνισμού μέσω αγοράς ανταγωνιστών και προτεραιοποίηση των δικών τους υπηρεσιών, μερικές μόνο από τις βαρύτατες κατηγορίες που εξαπέλυσε η επιτροπή εναντίον των εταιρειών. 

«Η έρευνά μας αποκάλυψε ένα ανησυχητικό μοτίβο επιχειρηματικών πρακτικών που υποβαθμίζουν τον ανταγωνισμό και πνίγουν την καινοτομία», δήλωσε το μέλος της επιτροπής Βαλ Ντέμινγκς. «Ο ανταγωνισμός πρέπει να ανταμείβει την καλύτερη ιδέα, όχι τον μεγαλύτερο εταιρικό λογαριασμό» συνέχισε. «Θα κάνουμε τα αναγκαία βήματα για να λογοδοτήσουν εκείνοι που παρενέβησαν το νόμο».

Η συγκέντρωση οικονομικής δύναμης σ’ αυτές τις εταιρείες είναι εκπληκτική. «Τέτοιες συγκεντρώσεις είχαμε να δούμε απ’ την εποχή των βαρώνων του πετρελαίου και των μεγιστάνων των σιδηροδρόμων», αναφέρεται στο πόρισμα. «Με την πρόσβαση που έχουν στις αγορές αυτοί οι γίγαντες μπορούν να επιλέγουν νικητές και ηττημένους σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Όχι μόνο κατέχουν τρομερή δύναμη, τη χρησιμοποιούν και για να χρεώσουν υπερβολικές προμήθειες, να επιβάλλουν καταπιεστικά συμβόλαια και να αποσπούν δεδομένα επιχειρήσεων και ατόμων που βασίζονται από αυτούς», συμπληρώνει.

Στο πόρισμα 449 σελίδων που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, αφού εξετέθησαν οι απιστίες των εταιρειών, τέθηκε επί τάπητος ο οδικός χάρτης για το σπάσιμο των εταιρειών αυτών σε μικρότερα κομμάτια, με χρονικό ορίζοντα το 2022. Πρότεινε την θέσπιση εμπορικών νόμων μη διακριτικής μεταχείρισης για να προσφέρουν οι τεχνολογικοί γίγαντες ίσες ευκαιρίες σε μικρότερες εταιρείες που πουλάνε το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία στις πλατφόρμες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πόρισμα το έβγαλε επιτροπή της πλειονότητας του Κογκρέσου, που την έχει το Δημοκρατικό Κόμμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι έβγαλαν δικό τους, που συμφωνεί με κάποια συμπεράσματα, διαφοροποιείται όμως ριζικά αναφορικά με τις συστάσεις. Οι συστάσεις της πλειονότητας θα μπορούσαν να έχουν σαρωτικές συνέπειες για τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας. Θα περιόριζαν σε ποιες αλυσίδες αξίας οι κυρίαρχες εταιρείες θα επιτρέπεται να λειτουργούν, ενδεχομένως χωρίζοντας πολλές από τις εταιρείες σε ξεχωριστές οντότητες. Οι κανόνες μη διάκρισης θα ρυθμίζουν πλατφόρμες όπως το Facebook, το YouTube και το Amazon περισσότερο όπως τις καλωδιακές εταιρείες και τα τηλεφωνικά δίκτυα.

Αυτές οι ενέργειες θα εμπόδιζαν τις εταιρείες τεχνολογίας να υπερκεράσουν τους ανταγωνιστές τους στις δικές τους πλατφόρμες – και το πιο σημαντικό, να χρησιμοποιούν την προνομιακή τους θέση σε αυτές τις πλατφόρμες για να αποκτήσουν ένα άδικο πλεονέκτημα. «Λειτουργώντας ως κρίσιμοι διαμεσολαβητές που είναι επίσης ενσωματωμένοι σε διάφορους τομείς επιχειρήσεων, οι κυρίαρχες πλατφόρμες αντιμετωπίζουν μια βασική σύγκρουση συμφερόντων», αναφέρει η έκθεση. «Τα δεδομένα παρακολούθησης που συλλέγουν μέσω του ενδιάμεσου ρόλου τους, εν τω μεταξύ, τους αφήνουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη σύγκρουση με ασυναγώνιστη ακρίβεια».

Documento Newsletter