ΗΠΑ- Εκλογές 2020: Mια πρωτόγνωρη πρόκληση για τα μέσα ενημέρωσης

ΗΠΑ- Εκλογές 2020: Mια πρωτόγνωρη πρόκληση για τα μέσα ενημέρωσης

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα προετοιμάζονται για μια πρωτόγνωρη εκλογική βραδιά η οποία προβλέπεται να παραταθεί μετά την 3η Νοεμβρίου και περιπλέκεται από τον όγκο των επιστολικών ψήφων, αυξάνοντας τον κίνδυνο να ανακοινώσουν πολύ νωρίς τον νικητή.

Όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν στο μυαλό τους την 7η Νοεμβρίου 2000 όταν βιάστηκαν να ανακοινώσουν τη νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου Αλ Γκορ στην αποφασιστικής σημασίας πολιτεία Φλόριντα. Κάτι που αποδείχθηκε εφιάλτης για την αξιοπιστία τους.

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η πίεση θα βρίσκεται στις ομάδες των στατιστικολόγων και των αναλυτών που συγκεντρώνει κάθε τηλεοπτικό δίκτυο για τις εκτιμήσεις και τα αποτελέσματα.

Εδώ και καιρό οι ομάδες αυτές βασίζονται κυρίως στα exit poll για να προβλέψουν με αξιοπιστία τον νικητή.

Όμως «αυτό δεν ισχύει πια», εκτιμά ο Κώστας Παπαδόπουλος, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Northeastern. Διότι τουλάχιστον οι μισοί ψηφοφόροι θα έχουν ψηφίσει πριν την ημέρα των εκλογών, έναντι του 14% το 2000.

Οι επιστολικές ψήφοι και η πρώιμη ψηφοφορία έχουν κερδίσει σε δημοτικότητα φέτος κυρίως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Είμαστε έτοιμοι να μετράμε επί ημέρες, δηλαδή εβδομάδες. Αυτό που κάναμε και για τις προκριματικές εκλογές», ανακοίνωσε ο Τζον Λένσκι γενικός διευθυντής της Edison research, που παρέχει δημοκοπικά στοιχεία και προβλέψεις στις ομάδων των τηλεοπτικών δικτύων ABC, CBS, NBC και CNN.

Ο Λένσκι, που για την 3η Νοεμβρίου θα έχει κινητοποιήσει 3.000 ανθρώπους, υπενθυμίζει επίσης ότι πολλές πολιτείες, ανάμεσά τους και οι αμφίρροπες Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν, δεν μπορούν να αρχίσουν να καταμετρούν τις πρώιμες ψήφους πριν την ημέρα των εκλογών.

«Θα ανακοινώσουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τον νικητή το βράδυ των εκλογών; Μην το περιμένετε», έγραψαν σε άρθρο τους στη βρετανική εφημερίδα Guardian πολλοί πρώην πρόεδροι της American Political Science Association.

«Παρά την αβεβαιότητα λόγω του μεγάλου αριθμού ψήφων, τα μέσα ενημέρωσης θα ανταγωνίζονται για να ανακοινώσουν αποτελέσματα και να προσελκύσουν την προσοχή των τηλεθεατών το βράδυ των εκλογών», επεσήμαναν με ανησυχία.

«Δεν θα ανταγωνιστούμε», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Σαμ Φέιστ επικεφαλής του γραφείου στην Ουάσινγκτον του CNN στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε η PEN America.

«Θα είναι αντιπαραγωγικό για όλους. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να αναμένουμε να βγουν οι αριθμοί», εξήγησε.

Διαφάνεια

Ο Άρνον Μίσκιν, επικεφαλής της ομάδας αναλυτών και στατιστικολόγων του Fox News, γνωρίζει ότι στη διάρκεια της βραδιά ενδέχεται να γίνουν δηλώσεις βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, από τη μία ή την άλλη προεκλογική ομάδα, «οι οποίες θα μας περιπλέξουν τη ζωή», όπως δήλωσε στην ίδια στρογγυλή τράπεζα.

Αν συμβεί αυτό, «πρέπει να επικεντρωθούμε στο τι δείχνουν οι αριθμοί», χωρίς να ακούμε τον μιντιακό θόρυβο, εκτίμησε.

Η Βανίτα Γκούπτα, πρόεδρος της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Leadership Conference on Civil and Human Rights, έχει εκφράσει δημοσίως την ανησυχία της ότι το Fox News, το τηλεοπτικό δίκτυο με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στις ΗΠΑ που είναι σαφώς συντηρητικό, θα υποκύψει στα αιτήματα της προεκλογικής ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ και θα ανακοινώσει πρώιμα τη νίκη του.

«Η ακεραιότητα της ομάδας μας είναι αψεγάδιαστη», απάντησε το Fox News, το οποίο από το 2018 διαθέτει δικό του στατιστικό σύστημα σε συνεργασία με το Associated Press.

Όπως και η πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η Edison Research, το τηλεοπτικό δίκτυο ενσωμάτωσε στα μοντέλα του τις έρευνες που έχουν γίνει για τους ψηφοφόρους που ψήφισαν πρώιμα, κάτι που φέτος είναι απαραίτητο.

Εξάλλου τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν επίγνωση ότι αυτές οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και της αυξανόμενης περιφρόνησης προς τα μέσα ενημέρωσης. Έπειτα μάλιστα από πολλές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου που αμφισβήτησε την αξιοπιστία της επιστολικής ψήφου, τα μεγάλα δημόσια μέσα ενημέρωσης έχουν «όλα την υποχρέωση να είναι διαφανή», τόνισε ο Σαμ Φέιστ.

«Αν δεν υπάρχει νικητής το βράδυ των εκλογών, αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά», εξήγησε.

«Δεν υπάρχει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις αποτέλεσμα από το ίδιο το βράδυ των εκλογών, ακόμη και σε κανονικούς καιρούς», επεσήμανε και ο Τζο Λέσκι, υπενθυμίζοντας ότι το 2004 ο Τζορτζ Μπους ανακηρύχθηκε νικητής την επομένη των εκλογών.

«Φέτος θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή», εκτίμησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter