Πρόσφατη έκθεση υποστηρίζει ότι η σκληρή απάντηση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις κατά των φυλετικών ανισοτήτων πυροδότησε εντάσεις.
Τα στοιχεία που συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε η ΜΚΟ Armed Conflict Location and Event Data Project, η οποία παρακολουθεί τις πολιτικές αναταραχές ανά τον κόσμο, σχετικά με τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη δολοφονία Φλόιντ «αδειάζουν» τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί διακαώς να συνδέσει τις συγκεκριμένες διαδηλώσεις με «ακραία στοιχεία που προκαλούν βία και καταστροφές».
Η έκθεση, την οποία επικαλείται η εφημερίδα The Washington Post, εντόπισε 7.750 διαδηλώσεις που συνδέονταν με το κίνημα «Black Lives Matter» και πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 26 Μαΐου και 22 Αυγούστου.
Από τις 2.400 τοποθεσίες στις οποίες έγιναν διαδηλώσεις, μόνο σε 220 οι διαδηλωτές έγιναν «βίαιοι», με την έννοια ότι συγκρούστηκαν με την αστυνομία ή με άλλους διαδηλωτές ή προκάλεσαν υλικές ζημιές. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, «οι αναταραχές περιορίζονταν σε συγκεκριμένα σημεία» της πόλης.
Τα στοιχεία αυτά εκθέτουν τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο και οι οποίες έχουν αναζωπυρωθεί με αφορμή νέα περιστατικά αστυνομικής βιαιότητας, κάνει λόγο για «ακροαριστερούς τρομοκράτες» που προσπαθούν να βυθίσουν τις αμερικανικές πόλεις στο χάος.
Πέραν όμως του αφηγήματος Τραμπ, η έκθεση ξεμπροστιάζει και την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση, η σκληρή απάντηση της οποίας στις διαδηλώσεις έχει αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το ξέσπασμα εντάσεων.
«Η έντονη απάντηση της αστυνομίας φαίνεται ότι έχει πυροδοτήσει εντάσεις και έχει αυξήσει τον κίνδυνο βίαιης κλιμάκωσης. Η αυξανόμενη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών παρατηρείται εν μέσω μιας ευρύτερης ώθησης για τη στρατικοποίηση της κυβερνητικής απάντησης στις αναταραχές και ιδιαίτερα σε διαμαρτυρίες οι οποίες θεωρούνται ότι συνδέονται με αριστερές ομάδες, όπως η AntiFa, την οποία η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως “τρομοκρατική” οργάνωση», αναφέρει η έκθεση.
Σε τουλάχιστον 55 περιπτώσεις έχει σταλεί η Εθνοφρουρά ή ομοσπονδιακοί πράκτορες για να καταστείλουν διαδηλώσεις, μετά τον θάνατο Φλόιντ.
Στο Πόρτλαντ συγκεκριμένα, όπου το κίνημα Black Lives έχει από τις πιο έντονες παρουσίες, το 40% των διαδηλώσεων τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο απαντήθηκαν με «κρατική βία», σύμφωνα με την έκθεση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάιο και τον Ιούνιο ήταν μικρότερο του 25%.