ΗΠΑ: Δύο κυρίες περιμένουν τον Τραμπ στη γωνία

ΗΠΑ: Δύο κυρίες περιμένουν τον Τραμπ στη γωνία

Ακόμη κι αν κερδίσει τη Νίκι Χέιλι στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων, είναι πιθανό να βρεθεί απέναντι στη Μισέλ Ομπάμα για την προεδρία

Εάν η Νίκι Χέιλι είχε τη δυνατότητα να φρενάρει τον Ντόναλντ Τραμπ σε κάποια πολιτεία, αυτή θα ήταν το Νιου Χαμσάιρ. Σε μια περιοχή με τόσο πολλούς ανεξάρτητους ψηφοφόρους, το γεγονός ότι ο Τραμπ συγκέντρωσε άνω του 50% των ψήφων καθιστά δύσκολο το εγχείρημα οι υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων να συσπειρωθούν γύρω από οποιονδήποτε άλλο.

Ωστόσο η Χέιλι –η οποία έχει αναφέρει πως εμπνέεται από τη Μάργκαρετ Θάτσερ– δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να προσπαθεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα του μεγιστάνα. Η ίδια ορκίστηκε να «συνεχίσει τον αγώνα» παρά την ήττα της. Σημειώνεται ότι η σύγκρουσή της με τον Τραμπ έγινε πιο κρίσιμη όταν ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις αποχώρησε από την κούρσα και ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον πρώην πρόεδρο.

Διαβάστε επίσης: Χέιλι κατά Τραμπ: «Προσπαθεί να εξασφαλίσει το χρίσμα εκφοβίζοντας τους Ρεπουμπλικάνους»

Αλλά η 52άχρονη κόρη Ινδών μεταναστών, που διεκδικεί το χρίσμα της υποψήφιας του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έχει μακρά ιστορία «αγάπης και μίσους» με τον Τραμπ.

Διορίστηκε επί προεδρίας του, το 2017, ως 29η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ μολονότι έχει υπάρξει επικριτική απέναντί του. Ηταν το πρώτο άτομο με μη λευκή καταγωγή που εκλέχθηκε κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, καθώς και η δεύτερη Ινδοαμερικανίδα κυβερνήτρια (μετά τον Μπόμπι Τζίνταλ της Λουιζιάνα).

Μόλις παραιτήθηκε από τον ΟΗΕ στα τέλη του 2018 οι «New York Times» την περιέγραψαν ως «την πιο σπάνια περίπτωση στους διορισμούς Τραμπ, που μπορεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση με την αξιοπρέπειά της σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη».

Οταν ο Τραμπ της ζήτησε να γίνει πρέσβειρά του στα Ηνωμένα Εθνη τού έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις. Αρχικά επιθυμούσε να είναι στο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ και να συνεργάζεται απευθείας μαζί του.

Ακόμη, καθώς αποκαλούσε τον εαυτό της «κορίτσι της πολιτικής», ήθελε να βρίσκεται στην αίθουσα όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις για την εθνική ασφάλεια. Επέμενε μάλιστα ότι «θα πρέπει να μπορεί πάντα να λέει αυτό που σκέφτεται». Ο Τραμπ συμφώνησε σε όλα. «Ηταν συνεπής στον λόγο του» είχε αναφέρει η Χέιλι.

«Σχετικά με την πολιτική του συμφωνώ με όλα όσα έχει κάνει» έλεγε η Χέιλι για τον Τραμπ. Ομως την επομένη της εισβολής των οπαδών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, έκανε στροφή 180 μοιρών στη ρητορική της για εκείνον. «Οι ενέργειες του Τραμπ από την ημέρα των εκλογών θα κριθούν σκληρά από την Ιστορία» είχε δηλώσει σε ομιλία της στη συνεδρίαση της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης: Τραμπ: Μια «ανάσα» από το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών – Η πρόκληση που αντιμετωπίζει

«Νομίζω ότι έχει χάσει κάθε είδους πολιτική βιωσιμότητα που θα μπορούσε να έχει. Δεν πρόκειται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για ομοσπονδιακό αξίωμα» είχε υποστηρίξει τότε η 52άχρονη.

Προκλητική ρητορική

Εν τω μεταξύ ο Τραμπ, που παρά τις νομικές του περιπέτειες βρίσκεται με το βλέμμα στραμμένο στον Λευκό Οίκο, χρησιμοποίησε ξανά τις δημόσιες ομιλίες του για να «φωτογραφίσει» ένα έθνος σε κρίση. Μίλησε για σύνορα, εγκληματικότητα και τέλματα στην εξωτερική πολιτική, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για τον πιθανό χαρακτήρα μιας δεύτερης προεδρίας του.

Παράλληλα, όσον αφορά τις νομικές του περιπέτειες υποστήριξε ότι οι πρόεδροι αξίζουν πλήρη ασυλία απέναντι σε διώξεις. Χαρακτήρισε δε τους υποστηρικτές του που φυλακίστηκαν για την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο «πατριώτες» που βρίσκονται τώρα «όμηροι».

Μετά τη νίκη του στο Νιου Χαμσάιρ εκφώνησε μια ομιλία γεμάτη θυμό, χαρακτηρίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες «πτωχευμένη χώρα», ενώ επιτέθηκε στη Χέιλι επειδή αρνείται να αποσυρθεί από την κούρσα. Υποσχέθηκε, μάλιστα, «να εκδικηθεί αυτούς που τον θυμώνουν».

Πυρά εκ των έσω

Μπορεί ο επιχειρηματίας να βαδίζει με το βλέμμα του νικητή στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ωστόσο έχει μπροστά του ακόμη μια σημαντική πρόκληση: υπάρχει ένα ολόκληρο τμήμα του εκλογικού σώματος των Ρεπουμπλικάνων κι ένα μεγάλο κομμάτι ανεξάρτητων ψηφοφόρων που έχουν δεσμευτεί να μην τον υποστηρίξουν στις εκλογές εάν ανακηρυχθεί υποψήφιος.

Το ζήτημα αποκαλύφθηκε μετά τις δημοσκοπήσεις ενόψει των συνεδριάσεων της Αϊοβα, στις οποίες διαπιστώθηκε ότι το 43% των υποστηρικτών της Χέιλι δήλωσε ότι θα ταχθεί υπέρ του Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ (η δημοσκόπηση έγινε προτού δουν το φως της δημοσιότητας τα σενάρια περί της υποψηφιότητας της Μισέλ Ομπάμα).

Η… έκπληξη των Δημοκρατικών

Μπορεί από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων το αποτέλεσμα για την ανάδειξη του υποψηφίου να μοιάζει πως έχει κριθεί, στους κόλπους των Δημοκρατικών όμως φημολογείται ότι αναμένονται… εκπλήξεις. Η Μισέλ Ομπάμα φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό υποστηρικτών προκειμένου να θέσει η ίδια και όχι ο Τζο Μπάιντεν υποψηφιότητα για το χρίσμα στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Μπορεί να πρόκειται μέχρι στιγμής για εικασίες, ωστόσο οι φήμες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ολοένα και φουντώνουν για το ότι η πρώην πρώτη κυρία μπορεί να σταθεί ως ανάχωμα στην απειλή Τραμπ, με τον Τζο Μπάιντεν να αποχωρεί και να της ανοίγει τον δρόμο.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος: «Νέα νίκη Τραμπ στο Νιου Χαμσάιρ – Oρκίζεται να συνεχίσει τον αγώνα η Χέιλι»

Νικητής και στο Νιου Χάμσαϊρ ο Τραμπ – Παραμένει στην κούρσα η Χέιλι

Ετικέτες

Documento Newsletter