ΗΠΑ: Δικαστής απαλλάσσει τον Τραμπ από την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων

ΗΠΑ: Δικαστής απαλλάσσει τον Τραμπ από την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων
Οπαδοί του Τραμπ στην Καλιφόρνια (AP Photo/Eric Thayer)

Μια δικαστής απέρριψε την ποινική υπόθεση που κατηγορούσε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι κρατούσε παράνομα απόρρητα έγγραφα, δίνοντας στον πρώην πρόεδρο άλλη μια σημαντική νομική νίκη καθώς ο ίδιος επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Η δικαστής Αϊλίν Κάνον με έδρα τη Φλόριντα, η οποία έχει διοριστεί από τον Τραμπ, έκρινε ότι ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο οποίος ηγείται της δίωξης, διορίστηκε παράνομα στον ρόλο του και δεν έχει εξουσία στην υπόθεση.

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ την 1η Ιουλίου, ότι ως πρώην πρόεδρος, ο Τραμπ απολαμβάνει ασυλία για πολλές από τις ενέργειές του, πρόκειται για άλλη μια νομική νίκη του.

Οι εισαγγελείς είναι πιθανό να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Τα δικαστήρια σε άλλες υποθέσεις έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει τη δικαιοδοσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διορίζει ειδικό εισαγγελέα σε ορισμένες πολιτικά ευαίσθητες έρευνες.

Η απόφαση της Κάνον θέτει σε αμφιβολία το μέλλον της υπόθεσης, η οποία αποτελούσε σοβαρό νομικό κίνδυνο για τον Τραμπ. Ο Σμιθ διώκει επίσης τον Τραμπ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον για τις προσπάθειές του να ανατρέψει τις εκλογές του 2020, αλλά οι δικηγόροι του δεν έχουν αμφισβητήσει τον ειδικό εισαγγελέα σε αυτή την υπόθεση.

Στην υπόθεση των εγγράφων, ο Τραμπ βρίσκεται υπό κατηγορία ότι διατήρησε εσκεμμένα απόρρητα έγγραφα εθνικής ασφάλειας στο κλαμπ του Μαρ-α-Λάγκο μετά την αποχώρησή του από την εξουσία και εμπόδισε τις κυβερνητικές προσπάθειες να ανακτηθούν τα έγγραφα.

Δύο άλλοι, ο προσωπικός βοηθός του Τραμπ, Γουόλτ Ναούτα και ο διευθυντής του Μαρ-α-Λάγκο, Κάρλος Ντε Ολιβέρα, κατηγορήθηκαν επίσης για παρεμπόδιση της έρευνας.

Διαβάστε επίσης:

Κρεμλίνο-Πεσκόφ για απόπειρα κατά Τραμπ: Ευθύνες στους πολιτικούς του αντιπάλους

ΗΠΑ: Ο Τραμπ χρησιμοποιεί την φωτογραφία από την απόπειρα δολοφονίας του για να συγκεντρώσει χρήματα

Μόσχα – Ζαχάροβα για απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: «Οι πολιτικές των ΗΠΑ υποκινούν μίσος»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter