Όπως όλα δείχνουν, αλλάζει η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Βενεζουέλα δεδομένου του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί αλλά και της αποδόμησης της όποιας δυναμικής του Χουάν Γκουαϊδό.
Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ Μέσων Ενημέρωση της Λατινικής Αμερικής, επικαλούμενα το Bloomberg, μετά τη σκληρή και επιθετική πολιτική του Τραμπ σε βάρος της Βενεζουέλας, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να αλλάξει την τακτική της Ουάσινγκτον και να επιχειρήσει σχετικό συμβιβασμό με το καθεστώς Μαδούρο.
Ο συμβιβασμός θα προβλέπει άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Βενεζουέλας με αντάλλαγμα ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη χώρα, χωρίς όμως η Ουάσινγκτον να θέτει ως προϋπόθεση την παραίτηση Μαδούρο, όπως έκανε η κυβέρνηση Τραμπ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να απευθυνθεί και σε χώρες που στηρίζουν το καθεστώς της Βενεζουέλας, όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Κούβα, χωρίς, ωστόσο να αποκλείεται η άρση κάποιων κυρώσεων σε βάρος του Καράκας να συνοδευτεί με άλλες, αν ο Μαδούρο δεν φανεί συνεργάσιμος.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει μείζονες κυρώσεις στη Βενεζουέλα από το 2017 και εντεύθεν και παράλληλά, επιχείρησαν να στηρίξουν τον Γκουαϊδό όταν προσπάθησε να ανατρέψει τον Μαδούρο, ακόμα και με πραξικόπημα, αλλά απέτυχε παταγωδώς σε όλες τις προσπάθειές του.
Μάλιστα, η τελευταία ήττα του στις βουλευτικές εκλογές πλέον τον έβαλε στο στόχαστρο ακόμα και κορυφαίων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, με τον Ενρίκε Καπρίλες να καλεί τα υπόλοιπα κράτη να τον εγκαταλείψουν, στάση που φαίνεται ότι κυριαρχεί και στην ομάδα του Μπάιντεν.
Ένα από τα αγκάθια, πάντως, που η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει στην προσπάθειά της να πλησιάσει τον Νικολάς Μαδούρο είναι και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ τον έχουν επικυρήξει για 15 εκατ. δολάρια, κατηγορώντας τον για «ναρκω-τρομοκρατία».