ΗΠΑ: Αυστηρές ποινές ζητά ο Μπάιντεν για στελέχη που χρεωκοπούν τράπεζες

ΗΠΑ: Αυστηρές ποινές ζητά ο Μπάιντεν για στελέχη που χρεωκοπούν τράπεζες

Επιβολή προστίμων σε στελέχη τραπεζών που έχουν χρεωκοπήσει και απαγόρευση εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο περιλαμβάνουν οι προτάσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το Κογκρέσο, στο φόντο της εντεινόμενης τραπεζικής κρίσης που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε το Κογκρέσο να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές μεγαλύτερες εξουσίες όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, όπως να έχουν τη δυνατότητα επιβολής υψηλότερων προστίμων, να ανακτούν κεφάλαια και να αποκλείουν από τον κλάδο στελέχη χρεοκοπημένων τραπεζών.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου – και η ενίσχυση της λογοδοσίας είναι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για την αποτροπή κακοδιαχείρισης στο μέλλον. Ο νόμος περιορίζει την εξουσία της κυβέρνησης να αποδίδει ευθύνες στα στελέχη. Όταν οι τράπεζες αποτυγχάνουν λόγω κακοδιαχείρισης και ανάληψης υπερβολικού κινδύνου, θα πρέπει να είναι ευκολότερο για τις ρυθμιστικές αρχές να ανακτούν αποζημιώσεις από στελέχη, να επιβάλλουν αστικές ποινές και να απαγορεύουν σε στελέχη να εργάζονται ξανά στον τραπεζικό κλάδο», ανέφερε ο πρόεδρος στη δήλωση.

Ειδικότερα, ο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να δώσει στον FDIC (Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης των Καταθέσεων) τη δυνατότητα να ανακτά αποζημιώσεις – συμπεριλαμβανομένων και των κερδών από πωλήσεις μετοχών – που έχουν λάβει τα στελέχη χρεοκοπημένων τραπεζών, όπως η Silicon Valley Bank και η Signature Bank. Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος ζητά από το Κογκρέσο να δώσει στον FDIC ευρύτερες εξουσίες, ώστε να μπορεί να αποκλείει από τον τραπεζικό τομέα τα στελέχη τραπεζών που χρεοκοπούν και να επιβάλει πρόστιμα στους διευθυντές αυτών των τραπεζών.

Η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν έρχεται μετά από μια εβδομάδα όπου η κυβέρνηση ενήργησε σθεναρά για να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση τριών τραπεζών μέσα σε λίγες μέρες. Την Πέμπτη, η κυβέρνηση συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας για να οργανώσει τη διάσωση 30 δισ. δολαρίων της First Republic.

Την Παρασκευή η SVB Financial Group, πρώην μητρική της Silicon Valley Bank, η οποία έχει πλέον περάσει στον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ.κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ.

Πηγή: Bloomberg, AFP

Διαβάστε επίσης:

Κατέρρευσε η SVB Financial Group – Υπέβαλε αίτηση πτώχευσης

Κρίση τραπεζών: Πακτωλός χρημάτων για την διάσωση της First Republic – Αρνούνται καταναγκαστικό «γάμο» Credit Suisse και UBS 

Documento Newsletter