Δεκάδες Αμερικανοί και Βραζιλιάνοι διάσημοι, μεταξύ αυτών ο ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο, η ποπ σταρ Κέιτι Πέρι και ο μουσικός Ζιλμπέρτο Ζιλ, έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα μια επιστολή, με την οποία προτρέπουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μην συμφωνήσει σε οποιαδήποτε περιβαλλοντική συμφωνία με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου.
Οι ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες με τη Βραζιλία από τον Φεβρουάριο με επίκεντρο την ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για να σταματήσει η ραγδαίως αυξανόμενη καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας είπε στο Ρόιτερς πως καμία συμφωνία δεν θα είναι έτοιμη για τη Σύνοδο της Ημέρας της Γης που οργανώνει ο Τζο Μπάιντεν αυτήν την εβδομάδα.
Η αποψίλωση του Αμαζονίου εκτινάχθηκε υπό τον ακροδεξιό Μπολσονάρου, ο οποίος έχει αποδυναμώσει τις περιβαλλοντικές προστασίες και έχει ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης του τροπικού δάσους.
Οι αυτόχθονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε πως οποιαδήποτε συμφωνία με την κυβέρνηση Μπολσονάρου ενέχει τον κίνδυνο να νομιμοποιήσει μια βραζιλιάνικη κυβέρνηση που ενθαρρύνει την περιβαλλοντική καταστροφή και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Προτρέπουμε τη διοίκησή σας να ακούσει την έκκλησή τους και να μην συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Βραζιλία αυτή τη στιγμή», επισημαίνουν σήμερα οι διάσημοι, σε μια ανοικτή επιστολή προς τον Μπάιντεν.
Το γραφείο του Μπολσονάρου και ένας εκπρόσωπος της διοίκησης Μπάιντεν δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα να σχολιάσουν σχετικά.
Μεταξύ των υπογραφόντων είναι οι ηθοποιοί Χοακίν Φοίνιξ, Μαρκ Ράφαλο, Ροζάριο Ντόσον, Ούζο Αντούμπα, Σιγκούρνεϊ Γουίβερ, Τζέιν Φόντα, Άλεκ Μπάλντγουιν και Ορλάντο Μπλουμ.
«Συμμετέχουμε σε έναν αναπτυσσόμενο συνασπισμό… προκειμένου να προτρέψουμε τη διοίκησή σας να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Βραζιλία εωσότου μειωθεί η αποψίλωση, τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνουν σεβαστά και η ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών επιτευχθεί», τονίζεται στην επιστολή.
Η αποψίλωση του Αμαζονίου, στο κομμάτι της Βραζιλίας, αυξήθηκε σε υψηλό 12 ετών το 2020, με μια περιοχή 14πλάσιας έκτασης του μεγέθους της πόλης της Νέας Υόρκης να έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ