ΗΠΑ: Αποζημίωση-«μαμούθ» σχεδόν ενός δισ. στον ακροδεξιό δημοσιογράφο Άλεξ Τζόουνς για θεωρίες συνωμοσίας

ΗΠΑ: Αποζημίωση-«μαμούθ» σχεδόν ενός δισ. στον ακροδεξιό δημοσιογράφο Άλεξ Τζόουνς για θεωρίες συνωμοσίας

Δικαστήριο στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι ο συνωμοσιολόγος δημοσιογράφος Άλεξ Τζόουνς πρέπει να πληρώσει 965 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε οικογένειες θυμάτων της επίθεσης στο σχολείο Σάντι Χουκ το 2012, αφού ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η επίθεση ήταν hoax.

Οι οικογένειες των οκτώ θυμάτων, και ένας πράκτορας του FBI που ενήργησε κατά της επίθεσης, είχαν ζητήσει τουλάχιστον 550 εκατομμύρια δολάρια στη δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση στο Κονέκτικατ. Υποστήριξαν ότι η παραπληροφόρηση του δεξιού ραδιοφωνικού παρουσιαστή οδήγησε σε μια δεκαετία παρενόχλησης και απειλών κατά της ζωής τους. Είκοσι παιδιά και έξι ενήλικες σκοτώθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ.

Κατά συρροήν ψευδολόγος

Ο Τζόουνς, ο οποίος ίδρυσε τον γεμάτο συνωμοσίες ιστότοπο και το talk show Infowars, υποστήριζε για χρόνια ότι η σφαγή ήταν μια «σκηνοθετημένη» κυβερνητική συνωμοσία για να πάρει τα όπλα από τους Αμερικανούς και ότι «κανείς δεν πέθανε». Αποκάλεσε τους γονείς των θυμάτων «παράγοντες της κρίσης» και υποστήριξε ότι κάποιοι από αυτούς δεν υπήρξαν ποτέ στην πραγματικότητα.

Τώρα αναγνωρίζει ότι η επίθεση ήταν «100% πραγματική», μια παραχώρηση που έκανε τον Αύγουστο σε μια ξεχωριστή δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση στο Τέξας. Καθώς η ετυμηγορία αναγνώστηκε την Τετάρτη στο Γουότερμπερυ του Κονέκτικατ – περίπου 32 χλμ από τον τόπο του πυροβολισμού το 2012 – πολλές από τις οικογένειες ήταν εμφανώς συγκινημένες με κάποιες να δακρύζουν.

Συγκίνηση από τις οικογένειες θυμάτων

Η διάρκειας τριών εβδομάδων δίκη χαρακτηρίστηκε από συναισθηματική φόρτιση από μια σειρά από γονείς. Κάποιοι περιέγραψαν ότι έλαβαν έναν κατακλυσμό διαδικτυακού μίσους και άλλοι είπαν ότι έπρεπε να μετακομίσουν επανειλημμένα για τη δική τους ασφάλεια. Ένας πατέρας, ο Μαρκ Μπάρντεν, διηγήθηκε όταν άκουσε ότι οι άνθρωποι βεβήλωσαν τον τάφο του γιου του Ντάνιελ «ουρώντας πάνω του και απειλώντας να τον σκάψουν».

Οι ένορκοι άκουσαν επίσης στοιχεία ότι ο Τζόουνς και η εταιρεία του, Free Speech Systems, κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια πουλώντας συμπληρώματα διατροφής, εξοπλισμό επιβίωσης και άλλα προϊόντα από τον κατάλογο Infowars.

Χλεύη της διαδικασίας

Ο Τζόουνς μετέδωσε τον εαυτό του παρακολουθώντας την ετυμηγορία της Τετάρτης και χλεύαζε τη δικαστική διαδικασία. Έκανε επίσης έκκληση στους οπαδούς του να κάνουν επείγουσες δωρεές και δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα δεν θα διατεθούν για τα νομικά του έξοδα. Στα καταληκτικά επιχειρήματα, ο δικηγόρος των εναγόντων Κρις Ματέι είπε: «Όταν κάθε μία από αυτές τις οικογένειες πνιγόταν στη θλίψη, ο Τζόουνς τους ποδοπάτησε».

Ο Τζόουνς, από την πλευρά του, είχε κατηγορήσει τη διαδικασία ως μια «δίκη επίδειξης» που διεξάγεται από έναν «τύραννο» δικαστή και υποστήριξε ότι δεν φταίει για τις πράξεις των οπαδών του.

Διαβάστε επίσης:

Καταδίκη του ακροδεξιού Άλεξ Τζόουνς για θεωρίες συνωμοσίας – Πρόστιμο 45 εκατ. δολαρίων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter