ΗΠΑ: Απόρρητη ενημέρωση ζητούν μέλη του Κογκρέσου για την παραίτηση του Συμβούλου Ασφαλείας

Πολιτικές αναταράξεις στο Κογκρέσο μετά την παραίτηση του Μάικλ Φλιν από τη θέση του Συμβούλου Ασφαλείας των ΗΠΑ. Μέλη του Κογκρέσου ζητούν απόρρητη ενημέρωση, ενώ από τη Ρωσία, βουλευτές λένε ότι καποιοί εξανάγκασαν τον Φλιν σε παραίτηση.

Πολιτική αναταραχή προκαλούν στο αμερικανικό Κογκρέσο οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Μάικλ Φλιν οι οποίες οδήγησαν στην παραίτησή του από τη θέση του Συμβούλου Ασφάλειας των ΗΠΑ αργά χθες το βράδυ.

Αρκετά μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησαν απόρρητη ενημέρωση από στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να λάβουν λεπτομερείς εξηγήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

“Απευθύνουμε το αίτημα αυτό τόσο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και προς το FBI,” δήλωσαν τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Κόνιερς από το Μίσιγκαν και Ελάιζα Κάμμινγκς από το Μέριλαντ.

Ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, επίσης, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Καλιφόρνια, ενώ ασκεί επιρροή εντός της μόνιμης ειδικής επιτροπής για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε ότι η παραίτηση του Φλιν δε θέτει τέλος στις ερωτήσεις που σχετίζονται με τις επαφές που είχε με τους Ρώσους.

“Η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να διευκρινίσει ποιος ήταν ενημερωμένος για τις συζητήσεις του Φλιν με το Ρώσο πρεσβευτή, αλλά κι αν ο ίδιος ενεργούσε σύμφωνα με εντολές του προέδρου ή άλλων αξιωματούχων ή αν οι συνομιλίες είχαν περιέλθει στην αντίληψη στελεχών του επιτελείου Τραμπ,” τόνισε ο Σιφ.

«Πίεσαν τον Φλιν» λέει Ρώσσος Βουλευτής

Ρώσος βουλευτής εκτίμησε σήμερα ότι είναι ξεκάθαρο πως ο Μάικλ Φλιν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμο, αναγκάστηκε να παραιτηθεί σε μια προσπάθεια να πληγούν οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

«Είναι προφανές ότι ο Φλιν αναγκάστηκε να γράψει την επιστολή παραίτησής του υπό κάποια πίεση», δήλωσε ο Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

«Στόχος ήταν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις, η υπονόμευση της εμπιστοσύνης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η κατάσταση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ένας άλλος Ρώσος βουλευτής είχε δηλώσει ότι η παραίτηση του Φλιν υπονοεί ότι η κυβέρνησή του έχει στριμωχτεί στη γωνία ή ότι έχει «μολυνθεί» από αντιρωσικά αισθήματα.

«Είτε ο Τραμπ δεν έχει αποκτήσει την απαραίτητη ανεξαρτησία και κατά συνέπεια στριμώχνεται επιτυχώς στη γωνία, είτε η ρωσοφοβία έχει ήδη μολύνει την νέα κυβέρνηση», σχολίασε το Κονσταντίν Κοσάτσεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.