ΗΠΑ: Αποκάλυψη για το «λόμπι» της βιομηχανίας κρέατος – Πλήρωναν επιστήμονες για να εμποδίσουν πολιτικές για το κλίμα

Εκατομμύρια δολάρια επί δεκαετίες φέρεται ότι έχει ξοδέψει η βιομηχανία κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να πείσει τα πανεπιστήμια και τους ερευνητές να γίνουν σύμμαχοί της, σχετικά με την παρεμπόδιση των επιζήμιων για την ίδια μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα, οι εταιρείες είναι μέχρι στιγμής ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα, σύμφωνα με πρόσφατα ολοκληρωμένη έρευνα από τα πανεπιστήμια του Γέιλ και του Μαϊάμι, την οποία δημοσιεύει το elDiario.

Οι συγγραφείς της μελέτης, Βιβέκα Μόρις και Τζένιφερ Ζακέτ, εντόπισαν πώς δεκάδες εταιρείες και οργανισμοί στον κτηνοτροφικό τομέα έχουν καταβάλει προσπάθειες (δίνοντας χρήματα) για να μειώσουν το μέγεθος της ευθύνης τους στην κλιματική κρίση, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη ρύθμισης των εκπομπών τους, ενώ παράλληλα επιχείρησαν να προωθήσουν λύσεις που έχουν σχεδιαστεί από τον ίδιο τον κλάδο για τη διατήρηση της παραγωγής.

«Συμμετέχουν σε πολυάριθμα προγράμματα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με πανεπιστήμια, με σκοπό να παρεμποδίσουν πολιτικές που είναι δυσμενείς για αυτούς και να επηρεάσουν τη συζήτηση για το κλίμα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο τομέας του κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μικρή υπόθεση. Η χώρα αποτελεί τον κυριότερο παραγωγό βοείου κρέατος στον κόσμο, με περίπου 13 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Ταυτόχρονα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής αυτού του κρέατος κατά κεφαλήν, με περισσότερα από 26 κιλά ανά άτομο ετησίως. Είναι επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος, με περίπου 12 εκατομμύρια τόνους.

Όλα ξεκίνησαν όταν το 2006 δημοσιεύτηκε η έκθεση από τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), με τίτλο «The Long Shadow of Livestock», η οποία ήταν η πρώτη διεθνής έρευνα που συνέδεε το ζωικό κεφάλαιο και την κλιματική αλλαγή. Η FAO επεσήμανε ότι το 18% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τα ζώα. Τότε, ο κτηνοτροφικός τομέας κατάλαβε ότι είχε ανοίξει ένα μέτωπο. Και για να το αντιμετωπίσει, δεν αρκούσαν μόνο οι δηλώσεις στελεχών του κλάδου, αλλά ήταν αναγκαία η επιρροή του ακαδημαϊκού κόσμου.

Αυτή η βεβαιότητα μεταφράστηκε σε μια οικονομική σχέση που θα κρατούσε χρόνια. Ο Φρανκ Μιτλόνερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ετοίμασε την απάντηση προς την έκθεση της FAO και έπειτα έλαβε χρήματα από τη βιομηχανία κρέατος, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Ακολούθησαν εκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν από αυτόν τον τομέα για να στηρίξουν, επί 15 χρόνια, το έργο και τη δημόσια προβολή του Μιτλόνερ, να προωθήσουν τη φιγούρα του ως εμπειρογνώμονα για το κλίμα και να τον βοηθήσουν να ιδρύσει το 2018 το Clarity and Leadership in Environmental Research and Awareness, το κέντρο CLEAR του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Βλέποντας την επιτυχία της καμπάνιας τους, η βιομηχανία προσπάθησε να αντιγράψει το μοντέλο με μερικούς από τους μαθητές του Μιτλόνερ. «Κάνουν περισσότερο δουλειά δημοσίων σχέσεων και λόμπι παρά έρευνα», υπογραμμίζει η Ζακέτ στην εν λόγω έρευνα.

Ο Μιτλόνερ είπε πως έχει λάβει σχεδόν 5,5 εκατομμύρια δολάρια από τη βιομηχανία κρέατος ως χρηματοδότηση για την έρευνά του από το 2002, αν και η έρευνα υποστηρίζει ότι τα ποσά ενδέχεται να είναι μεγαλύτερα. «Δεν αναφέρει τους οικονομικούς και επαγγελματικούς δεσμούς του με ομάδες από τη βιομηχανία του κρέατος που υπερβαίνουν την ερευνητική δραστηριότητα», τονίζουν οι Μόρις και Ζακέτ.

Έγκλημα Τέμπη: Έσπασε το φράγμα των 1.000.000 υπογραφών το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού – Πώς να συμμετέχετε

Ο Τριαντόπουλος «δίνει» την Πυροσβεστική για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών

Τον… έδωσε ο Πλεύρης

Τέμπη: Ο Τριαντόπουλος ομολογεί το μπάζωμα λίγες ημέρες μετά το έγκλημα – Δύο βίντεο

Τέμπη: Ποιον καλύπτετε κύριε Αγοραστέ για το μπάζωμα; Εσάς ή κάποιον άλλον;

Δημόσιο ερώτημα στον Τριαντόπουλο για το μπάζωμα στα Τέμπη – «Αν δεν απαντήσεις, επιβεβαιώνεις την καταγγελία»

Έγκλημα Τέμπη: Η κατάθεση που καίει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή – Ο μάρτυρας που απέκλεισαν από την Εξεταστική

Αντώναρος για Τέμπη: Πόσο καιρό θα κρύβεται ο υφυπουργός Τριαντόπουλος;

Ετικέτες