ΗΠΑ: Απελευθερώνουν 750 εκατ. μεταλλαγμένα κουνούπια παρά τις αντιδράσεις των επιστημόνων!

Ούτε δεκαπέντε ημέρες δεν κράτησαν οι ενδοιασμοί των αρμοδίων της Φλόριντα, που τελικά αποφάσισαν παρά τις σφοδρές αντιδράσεις επιστημόνων και πολιτών να απελευθερώσουν 750 εκατομμύρια μεταλλαγμένα κουνούπια!

Όπως είχε γράψει το zoon στις 27 Ιουλίου, η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των κουνουπιών στην περιοχή Φλόριντα Κις, ένα αρχιπέλαγος από 1700 κοραλλιογενή νησάκια τα οποία εκτείνονται νότια και νοτιοδυτικά της Φλόριντα και είναι από τις πιο τουριστικές περιοχές των ΗΠΑ, είχε αποφασίσει την αναβολή της απελευθέρωσης εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Όμως, όπως αποδεικνύεται οι πιέσεις της πολυεθνικής ήταν ισχυρότερες από την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας.

Έτσι, παρά τη δημόσια κατακραυγή και την επιστημονική διαμάχη σχετικά με τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον που ενέχει αυτή η δοκιμή πεδίου, η έγκριση επιτρέπει την απελευθέρωση 750 εκατομμυρίων μεταλλαγμένων κουνουπιών εντός δυο ετών αρχής γενομένης από το 2021.

Πείραμα “Τζουράσικ Παρκ”

“Με όλες τις επείγουσες κρίσεις που αντιμετωπίζει το έθνος μας και η πολιτεία της Φλόριντα – η πανδημία Covid-19, η φυλετική αδικία, η κλιματική αλλαγή – οι αρμόδιοι χρησιμοποιούν χρήματα των φορολογουμένων για ένα πείραμα τύπου Τζουράσικ Παρκ”, σχολίασε ο Τζέιντι Χάνσον, Διευθυντής Πολιτικής του Διεθνούς Κέντρου Αξιολόγησης Τεχνολογίας και του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Μάλιστα, επεσήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον αφού η Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αρνήθηκε παρανόμως να εξετάσει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Η απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών θα θέσει σε ένα περιττό κίνδυνο τους κατοίκους της Φλόριντα, το περιβάλλον και τα απειλούμενα είδη εν μέσω πανδημίας, δήλωσε η Ντάνα Περλς εκ μέρους της περιβαλλοντικής οργάνωσης Friends of the Earth, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η έγκριση αφορά τη μεγιστοποίηση των κερδών της εταιρείας Oxitec που έχει την πατέντα και όχι την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Τι είναι τα μεταλλαγμένα κουνούπια

Τα μεταλλαγμένα κουνούπια, είναι προϊόν της βρετανικής εταιρείας Oxitec, η οποία εξαγοράστηκε το 2015 από την αμερικανική εταιρεία συνθετικής βιολογίας Intrexon.

Τα κουνούπια αυτά φέρουν ένα γονίδιο που προκαλεί πρόωρο θάνατο στους απογόνους με σκοπό όπως θεωρούσαν οι εμπνευστές των μεταλλαγμένων κουνουπιών τη διασταύρωσή τους με θηλυκά φυσικά κουνούπια ώστε να μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός τους και να περιοριστούν μολυσματικές ασθένειες που μεταφέρονται με τα κουνούπια όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Η πολυεθνική, μάλιστα, διαφήμιζε το προϊόν της ως απόλυτα επιτυχημένο, υποστηρίζοντας ότι σε αντίστοιχο πείραμα στην πολιτεία Σάο Πάολο της Βραζιλίας, το αποτέλεσμα ήταν, όπως υποστήριζαν, να μειωθεί κατά 80% ο πληθυσμός του γνωστού και ως «κουνούπι τίγρης», το οποίο μεταδίδει στον άνθρωπο τον δάγκειο και τον κίτρινο πυρετό. Μόνο που η αλήθεια ήταν πολύ μακριά από αυτή την είδηση…

Η κατάρριψη των ισχυρισμών της εταιρείας

Οι ισχυρισμοί της εταιρείας ότι τα μεταλλαγμένα κουνούπια τους διέπρεψαν στη Βραζιλία, προκάλεσαν την οργή επιστημονικών ομάδων οι οποίες επεσήμαναν ότι ότι τα μεταλλαγμένα κουνούπια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν υβριδικά άγρια κουνούπια, τα οποία θα επιδεινώσουν την εξάπλωση ασθενειών και τα οποία μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά στα εντομοκτόνα από τα αρχικά άγρια έντομα.

Πρόσφατα, μάλιστα, παρουσιάστηκανκαι δυο μελέτες αμερικανών επιστημόνων που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της εταιρείας. Συγκεκριμένα από ερευνητές του εργαστηρίου Powell του Πανεπιστημίου Yale, οι οποίοι μετά από επιτόπιες έρευνες στο Σάο Πάολο επιβεβαίωσαν τους αρχικούς φόβους των επιστημόνων ότι τα γονίδια που δημιουργήθηκαν από τα κουνούπια είχαν εξαπλωθεί σε άγριους πληθυσμούς κουνουπιών. Την ίδια άποψη διατύπωσε και δεύτερη ομάδα μελετητών από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, η οποία αμφισβήτησε τα αποτελέσματα του πειράματος της εταιρείας προβάλλοντας επιστημονικά αλλά και ηθικά επιχειρήματα.

Πηγή: zoon.gr

Ετικέτες