ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το debate στη σκιά του «βατερλώ» Μπάιντεν – Τα παρασκήνια, η στρατηγική Τραμπ και η διαφωνία Χάρις

ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το debate στη σκιά του «βατερλώ» Μπάιντεν – Τα παρασκήνια, η στρατηγική Τραμπ και η διαφωνία Χάρις

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ για το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ για τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η καταστροφική εμφάνιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ τον Ιούνιο οδήγησε τελικά στην αποχώρησή του από την κούρσα, ανοίγοντας την πόρτα στην υποψηφιότητα του αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Οι δύο υποψήφιοι διαπληκτίζονταν επί εβδομάδες για τους κανόνες του ντιμπέιτ, αν και τελικά συμφώνησαν σε παραμέτρους παρόμοιες με εκείνες που ίσχυαν για το ντιμπέιτ του Ιουνίου: τα μικρόφωνα θα είναι σιωπηλά εκτός αν είναι η σειρά τους να μιλήσουν, δεν θα υπάρχει κοινό στο στούντιο και δεν θα επιτραπούν σε κανέναν από τους δύο τα βοηθήματα ή σημειώσεις.

Η εκστρατεία του Τραμπ ήθελε το ντιμπέιτ του ABC να διεξάγεται με τους ίδιους κανόνες που συμφωνήθηκαν όταν ο Μπάιντεν ήταν υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Με τον Μπάιντεν εκτός, η καμπάνια της Χάρις υποστήριξε να υπάρχει ένα «καυτό» μικρόφωνο – που σημαίνει ότι δεν κλείνει ποτέ.

Η ομάδα της Χάρις δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «ο Τραμπ θα πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το κουμπί σίγασης».

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα ότι θα προτιμούσε να έχει τα μικρόφωνα ανοιχτά, αλλά είπε ότι «δούλεψε μια χαρά» όταν ήταν σιωπηλά στη σκηνή με τον Μπάιντεν.

«Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτό επειδή [η Χάρις] δεν θέλει να συζητήσει. Δεν είναι καλή συνομιλητής», δήλωσε ο Τραμπ στα μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, την Πέμπτη, η ομάδα της Χάρις συναίνεσε, λέγοντας ότι συμφώνησε με τους αρχικούς κανόνες επειδή δεν ήθελε να «θέσει σε κίνδυνο» το ντιμπέιτ.

«Η αντιπρόεδρος Χάρις, πρώην εισαγγελέας, θα μειονεκτεί ουσιαστικά από αυτή το φορματ, το οποίο προστατεύει τον Ντόναλντ Τραμπ από τις άμεσες ανταλλαγές απόψεων με την αντιπρόεδρο. Υποψιαζόμαστε ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος για την επιμονή της εκστρατείας του σε σίγαση των μικροφώνων», ανέφερε η εκστρατεία.

Οι κανόνες

  • Η συζήτηση έχει διάρκεια 90 λεπτών, με δύο διαφημιστικά διαλείμματα.
  • Ο Τραμπ και ο Χάρις δεν μπορούν να μιλήσουν στους συνεργάτες τους κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων αυτών.
  • Τα μικρόφωνα θα είναι κλειστά  καθ’ όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ, εκτός από τη στιγμή που είναι η σειρά του υποψηφίου να μιλήσει
  • Δεν επιτρέπονται βοήθηματα και οι προγεγραμμένες σημειώσεις
  • Αλλά ο Χάρις και ο Τραμπ θα έχουν ένα στυλό και χαρτί και λίγο νερό
  • Δεν θα υπάρχει κοινό στο στούντιο
  • Οι υποψήφιοι θα έχουν δίλεπτες απαντήσεις σε ερωτήσεις, δίλεπτες αντικρούσεις και ένα λεπτό για συνέχεια, διευκρινίσεις ή απαντήσεις
  • Με ρίψη νομίσματος αποφάσιστηκε σε ποια πλευρά της σκηνής θα σταθούν και επίσης ποιος θα μιλήσει τελευταίος.
  • Σε αυτό το ντιμπέιτ, ο Τραμπ θα κάνει την τελευταία δίλεπτη τελική δήλωση και ο Χάρις θα σταθεί στην αριστερή πλευρά της σκηνής

Η στρατηγική Τράμπ

Στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και οι αντικαταστάτες τους πραγματοποίησαν τηλεφώνημα στα μέσα ενημέρωσης, στο οποίο περιέγραψαν τις προσδοκίες τους για το σημερινό ντιμπέιτ και έδωσαν μια γεύση από τη στρατηγική του πρώην προέδρου έναντι της Καμάλα Χάρις.

Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, ο ανώτερος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Τζέισον Μίλερ, δήλωσε ότι το γενικότερο μήνυμα του Τραμπ θα είναι ότι η Χάρις «κατέχει κάθε αποτυχία» της κυβέρνησης Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε κάθε απόφαση που ελήφθη τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια.

«Δεν μπορείς να μιλάς για αλλαγή σελίδας όταν είσαι εσύ αυτή που δημιούργησε τον σημερινό μας εφιάλτη», δήλωσε ο Μίλερ.

Δύο βασικοί υποστηρικτές του Τραμπ – ο εκπρόσωπος της Φλόριντα Ματ Γκατζ και η πρώην εκπρόσωπος της Χαβάης Tulsi Gabbard – εξέθεσαν μια σειρά από γραμμές επίθεσης που ο Τραμπ είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει εναντίον της Χάρις, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, της εγκληματικότητας και της αντιλαμβανόμενης έλλειψης επιτυχιών στην εξωτερική πολιτική.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θα τη συνδέσει με αυτό το ρεκόρ», δήλωσε ο Γκατζ, ο οποίος χαρακτήρισε την αντιπρόεδρο “επικίνδυνη, ριζοσπαστική φιλελεύθερη” που αντιμετωπίζει απόψε υψηλό ρίσκο.

«Είναι τυλιγμένη σε φούσκα… από τότε που εξασφάλισε το χρίσμα», είπε. «Πολλοί άνθρωποι δεν την έχουν δει να πιέζεται».

Πώς προετοιμάστηκαν και οι δύο υποψηφιοι για το ντιμπέιτ

Οι New York Times αναφέρουν, εξωτερικά, ότι η Καμάλα Χάρις πέρασε αρκετές ημέρες προετοιμασίας με την ομάδα της στο Πίτσμπουργκ.

Η εκστρατεία φέρεται να έχει κατασκευάσει ένα ομοίωμα της πραγματικής σκηνής του ντιμπέιτ και ένας σύμβουλος παίζει τον ρόλο του Τραμπ.

Η ομάδα του Τραμπ, από την άλλη πλευρά, προσπαθεί να επικεντρωθεί στην «ώρα της πολιτικής». ανέφεραν οι Times.

Μια πιο συγκρατημένη εκδοχή του Τραμπ εμφανίστηκε στο ντιμπέιτ του περασμένου Ιουνίου με τον Τζο Μπάιντεν, πολύ μακριά από τον πολιτικό που διέκοπτε τον Μπάιντεν τόσο συχνά σε ένα ντιμπέιτ του 2020, ώστε ο Μπάιντεν του είπε να «σκάσει, φίλε».

Μένει να δούμε ποια εκδοχή θα εμφανιστεί απόψε, καθώς – προς μεγάλη απογοήτευση των συμμάχων του – ο Τραμπ δυσκολεύεται τελευταία να μείνει σε μια συζήτηση για την πολιτική.

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία Atena: Νέο έκτακτο δελτίο – Πού αναμένονται καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ώρες (LIVE)

Αχαρνών: Επέμβαση της ΕΚΑΜ στην πολυκατοικία όπου άνδρας απειλούσε να ανατιναχτεί (Photos – Video)

Δρυός πεσούσης…

Γάζα: Σφαγή στο Αλ Μαουάσι – «Θάφτηκαν στα συντρίμμια, βγάζουμε συνέχεια ανθρώπινα μέλη» (Photos – Video)

Ο… επιτελάρχης του γλυκού νερού

Ξεκινά η μετά-Κασσελάκη εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονοδιάγραμμα, οι ευθείες βολές Φάμελλου και οι προθέσεις της Ρένας Δούρου

Βουλή: Η Έλενα Ακρίτα ζήτησε να αρθεί η ασυλία της για τη δικαστική διαμάχη με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter