Έντονες αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα έχει προκαλέσει ο Ντόναλντ Τραμπ με τις εδαφικές του διεκδικήσεις, επιθυμώντας να προσαρτήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Καναδά, τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά. Ο μεγιστάνας υπαινίχθηκε την ένταξη του Καναδά ως «51η πολιτεία» των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλώνοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τα τεράστια εμπορικά ελλείμματα και τις επιδοτήσεις που χρειάζεται ο Καναδάς για να επιβιώσει. Εάν ο Καναδάς ενωθεί μαζί μας, δεν θα υπάρχουν δασμοί, οι φόροι θα μειωθούν και θα είναι πλήρως ασφαλής από τις ρωσικές και κινεζικές απειλές. Μαζί, θα είμαστε ένα μεγάλο έθνος».
Ο Καναδάς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο με σχεδόν 10 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν 9,8 εκατομμύρια. Αν ο Καναδάς προσαρτηθεί, οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τη Ρωσία και θα γίνουν η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, ελέγχοντας σχεδόν όλη τη Βόρεια Αμερική. Αυτό θα τους προσφέρει πρόσβαση σε μια ευρεία κλιματική ποικιλομορφία και αμέτρητους φυσικούς πόρους.
Η ένωση των δύο χωρών θα ενίσχυε σημαντικά την οικονομική θέση των ΗΠΑ. Ο Καναδάς είναι η 16η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με ΑΕΠ 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν προστεθεί στις ΗΠΑ, το συνολικό ΑΕΠ θα ξεπεράσει τα 30 τρισεκατομμύρια, πλησιάζοντας την Κίνα. Παράλληλα, η προσαρμογή της Αρκτικής, με τις τεράστιες δυνατότητες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και τις νέες εμπορικές οδούς, θα ενίσχυε την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ.
Η πλειονότητα των Καναδών θα ψήφιζε τους Δημοκρατικούς
Μερικοί Καναδοί μπορεί να έχουν θετική άποψη για τις ΗΠΑ, λίγοι ωστόσο θα επιθυμούσαν να γίνει ο Καναδάς η «51η πολιτεία». Μάλιστα, όπως σημείωσε μιλώντας στο Conversation ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κάρλτον, Άαρον Έτινγκερ, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πιθανό να μην κέρδιζε ποτέ ξανά τις εκλογές, αν ο Καναδάς ενωνόταν με τις ΗΠΑ. Κατά τον ίδιο, η «51η πολιτεία του Καναδά» θα άλλαζε σημαντικά τον εκλογικό χάρτη, σχεδόν εξ ολοκλήρου προς όφελος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ξεκινώντας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η ενσωμάτωση του Καναδά θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Στις ΗΠΑ, οι έδρες της Βουλής κατανέμονται με βάση την εκπροσώπηση ανά πληθυσμό, η οποία, με βάση την απογραφή του 2020, σημαίνει μία θέση για κάθε 761.169 άτομα. Με πληθυσμό 41 εκατομμυρίων, στον Καναδά θα αντιστοιχούσαν περίπου 54 έδρες και έτσι θα γινόταν η μεγαλύτερη πολιτεία, ξεπερνώντας την Καλιφόρνια.
Αν υποθέσουμε ότι οι ψηφοφόροι του Συντηρητικού Κόμματος του Καναδά θα ψήφιζαν τους Ρεπουμπλικάνους και εκείνοι που στηρίζουν τους Φιλελεύθερους, τους Νεοδημοκράτες, τους Πράσινους και το Μπλοκ του Κεμπεκουά θα ψήφιζαν τους Δημοκρατικούς, εδώ ξεκινά το μεγάλο πρόβλημα για τους Ρεπουμπλικάνους, εξηγεί ο Έτινγκερ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων στην «πολιτεία» του Καναδά θα ψήφιζαν Δημοκρατικούς και το ένα τρίτο θα ψήφιζε Ρεπουμπλικάνους.
Όσον αφορά τη Γερουσία, τα δύο τρίτα των αριστερών ψηφοφόρων του Καναδά πιθανότατα θα εξέλεγαν δύο Δημοκρατικούς γερουσιαστές. Αυτό δεν είναι αρκετό για να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων, αλλά σε έναν κόσμο με μονοψήφια περιθώρια νίκης στη Γερουσία, δεν θα ήταν ασήμαντο. Σε τελική ανάλυση, κάθε γερουσιαστής μετράει, ειδικά όταν πρόκειται για τον διορισμό των δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο και τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.
Το μεγάλο ερώτημα για τον καθηγητή, είναι πώς η «πολιτεία» του Καναδά θα άλλαζε το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, τον πολιτικό θεσμό μέσω του οποίου εκλέγεται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάθε τέσσερα χρόνια.
Όποιο ζεύγος υποψηφίων απλώς πλειοψηφήσει σε κάθε μια δεδομένη εκλογική περιφέρεια από τις 56 συνολικά, «παίρνει» όλες τις Εκλεκτορικές Θέσεις της δεδομένης εκλογικής περιφέρειας. Έτσι, οι εκλογείς ψηφίζοντας άμεσα για πρόεδρο και αντιπρόεδρο στο ψηφοδέλτιο στην πραγματικότητα εκλέγουν έμμεσα τους εκλέκτορες, οι οποίοι έχουν οριστεί από το κόμμα των υποψηφίων σε κάθε μία από τις 56 εκλογικές περιφέρειες προεκλογικά. Οι ψήφοι του Καναδά στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων πιθανότατα θα πήγαιναν κάθε φορά στον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία, καταλήγει ο Έτινγκερ.
Διαβάστε επίσης:
Υπάρχει Λόγος: Ο εκσυγχρονιστής της διαφθοράς – Ο Κώστας Βαξεβάνης για τον Κώστα Σημίτη