ΗΠΑ: Αμφισβήτηση της συμμαχίας με Ισραήλ μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα

ΗΠΑ: Αμφισβήτηση της συμμαχίας με Ισραήλ μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα

Με αισθητή την αλλαγή τόνου μετά από ημέρες που έδωσε περιθώριο στο Ισραήλ, μπλοκάροντας ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι αναμένει μια σημαντική αποκλιμάκωση με στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη έρχεται στο πλαίσιο του αυξανόμενου φόβου της Ουάσινγκτον ότι αν παγιωθεί η κατάσταση στη Γάζα και η σύρραξη «απλωθεί» στην ευρύτερη περιοχή θα χρειαστεί να παρέμβει, πράγμα που θέλει να αποφύγει. Ωστόσο είναι ενδεικτική και της αμφισβήτησης της παραδοσιακής υποστήριξης του κόμματος για το Ισραήλ.

Ενώ οι κεντρώοι Δημοκρατικοί, όπως ο βουλευτής από το Τζέρσεϊ, Τζος Γκότχαϊμερ, υποστηρίζουν ότι μια τρομοκρατική οργάνωση (Χαμάς) «δεν αξίζει τη συμπάθεια μας», μια μερίδα της αριστερής πτέρυγας του κόμματος θέτει άλλες βάσεις για τα επιχειρήματά της.

Ενώ καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς, ο βουλευτής από το Γουισκόνσιν, Μαρκ Πόκαν, είπε από το βήμα της βουλής ότι «πρέπει να βάλουμε την τωρινή κρίση στο πλαίσιο της διάκρισης και της δυσανάλογης αντιμετώπισης που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι». Η Ρασίντα Τλάιμπ, η οποία έχει παλαιστινιακή καταγωγή, κάλεσε τον Λευκό Οίκο «να θέσει ένα τέλος στο σύστημα απαρτχάιντ που για δεκαετίες έχει επιβάλλει στους Παλαιστίνιους απάνθρωπες συνθήκες και ρατσισμό».

Στην ίδια γραμμή με την Τλάιμπ είναι τόσο το νέο αστέρι των Δημοκρατικών, Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές, όσο και ο Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος σε άρθρο γνώμης του στους New York Times κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να είναι απολογητής του Νετανιάχου. «Αν οι ΗΠΑ θέλουν να είναι μια αξιόπιστη φωνή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην παγκόσμια σκηνή, πρέπει να τηρούμε τα διεθνή πρότυπα των δικαιωμάτων με συνέπεια, ακόμα κι όταν είναι πολιτικά δύσκολο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα παλαιστινιακά δικαιώματα μετράνε», έγραψε ο γερουσιαστής από το Βερμόντ, κλείνοντας με μια πρόταση που θυμίζει το σύνθημα Black Lives Matter: «Οι παλαιστινιακές ζωές μετράνε».

Ωστόσο η παραδοσιακή γραμμή είναι δύσκολο να σπάσει. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρόλο που άλλαξε ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ, ο διάδοχός του ενέκρινε την πώληση πυραύλων ακριβείας στο Τελ Αβίβ.

Ο βουλευτής Τζαμάλ Μπόουμαν όμως πρότεινε ένα σχέδιο το οποίο θα απαγορεύει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί την αμερικανική βοήθεια σε επιχειρήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την κράτηση παλαιστίνιων παιδιών ή την μονομερή προσάρτηση κομματιών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Αυτό που ήταν ασύλληπτο πριν μερικά χρόνια, να μπουν προϋποθέσεις στην αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ, τώρα είναι αντικείμενο διαλόγου.

Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας αποτυπώνεται και στη βάση του Δημοκρατικού κόμματος. Σύμφωνα με την Gallup, το 53% των υποστηρικτών του κόμματος είναι υπέρ της άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στο Ισραήλ για να βρεθεί μια λύση στην σύγκρουση με τους Παλαιστίιους, ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο από το 33% του 2008.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter