ΗΠΑ: Αεροπορικές ασκήσεις στη Γουιάνα, μετά την απόφαση του Καράκας για προσάρτηση των εδαφών της

ΗΠΑ: Αεροπορικές ασκήσεις στη Γουιάνα, μετά την απόφαση του Καράκας για προσάρτηση των εδαφών της

Η Νότια Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (SOUTHCOM) θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη πτητικές επιχειρήσεις εντός της Γουιάνα, σε συνεργασία με την αμυντική δύναμη της Γουιάνας (GDF), ανακοίνωσε η Αμερικανική Πρεσβεία εδώ.

Ασκήσεις μετά τις απειλές προσάρτησης

«Αυτή η άσκηση βασίζεται στη συνήθη δέσμευση και επιχειρήσεις για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ασφάλειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γουιάνα και για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας», ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση για ασκήσεις έρχονται μερικές μέρες μετά το δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα, που έδινε το «πράσινο φως» στο Καράκας να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Εσεκίμπο, στη Γουιάνα.

Η άφιξη Αμερικανών στρατιωτών από το SOUTHCOM έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος της Γουιάνα, Ιρφάν Αλί, ανακοίνωσε ότι ο στρατός της χώρας επικοινώνησε με τη SOUTHCOM ως απάντηση στις κινήσεις της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης της ανακήρυξης της κομητείας Εσεκίμπο της Γουιάνας ως μία από τις αμυντικές της ζώνες και ότι οι ξένες εταιρείες έχουν ένα τρίμηνο τελεσίγραφο να αποχωρήσουν από τις παραχωρήσεις που είχαν χορηγηθεί από τη Γουιάνα.

Συνέχιση συνεργασίας

Εκτός από την άσκηση της Πέμπτης, η Πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε ότι η US-SOUTHCOM θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τις τοπικές δυνάμεις στους τομείς της «ετοιμότητας για καταστροφές, της εναέριας και θαλάσσιας ασφάλειας και της αντιμετώπισης διεθνών εγκληματικών οργανώσεων».

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη δέσμευσή τους ως έμπιστος εταίρος ασφάλειας της Γουιάνας και προάγοντας την περιφερειακή συνεργασία και διαλειτουργικότητα», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία.

Ο αρχηγός του επιτελείου των δυνάμεων της Γουιάνα, ταξίαρχος Ομάρ Χαν, παρατήρησε ότι η Γουιάνα θα λάβει ξένη εναέρια υποστήριξη την Πέμπτη για να βοηθήσει σε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για ένα στρατιωτικό ελικόπτερο που εξαφανίστηκε πάνω από μια πυκνά δασωμένη και ορεινή περιοχή στο Εσεκίμπο περίπου 45 χλμ ανατολικά των συνόρων με τη Βενεζουέλα. «Θα δούμε να αναπτύσσονται πρόσθετα μέσα όπως είναι απαραίτητο… Θα τα έχουμε από τους εταίρους μας», είπε.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος: Οι Ρεπουμπλικανοί «φρενάρουν» τη νέα ενίσχυση των ΗΠΑ στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί με θύματα σε πανεπιστήμιο – Νεκρός ο δράστης

Εργατικό δυστύχημα: Νεκρός οικοδόμος στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter