Ποιος σκότωσε τον Πολκ; Στο ερώτημα αυτό δίνει απάντηση το τεύχος του Hot.Doc History που θα βρείτε ένθετο στο Documento της Κυριακής 15 Μαρτίου. Και η απάντηση που δίνεται είναι ισχυρά τεκμηριωμένη με στοιχεία από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις σελίδες του ενθέτου γίνεται αναδρομή στο καφκικό πολιτικό περιβάλλον της εμφυλιοπολεμικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. Στο πογκρόμ τρόμου και φόνων που εξαπέλυσε η Δεξιά και στην απάντηση της «Στενής Αυτοάμυνας». Στα έκτακτα στρατοδικεία που μοίραζαν αφειδώς θανατικές ποινές: 146 μόνο στη Θεσσαλονίκη· περίπου οι μισές του συνόλου όλης της Ελλάδας το 1948.
Μέσα, λοιπόν σ΄ αυτό το περιβάλλον έρχεται στην Ελλάδα ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ απεσταλμένος του δικύου CBS. Ιδεαλιστής, καθόλου φιλοκομμουνιστής αλλά μαθημένος να χώνει τη μύτη του παντού, έρχεται αντιμέτωπος με την απίστευτη διαφθορά που επικρατεί στα αθηναϊκά κυβερνητικά κλιμάκια. Καταγγέλλει τον έλεγχο της οικονομία «από 35 οικογένειες και από μια διεφθαρμένη δεξιά».
Μπαίνει στο στόχαστρο του ελληνικού βαθέος κράτους. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Πιπινέλης δηλώνει ότι το άρθρο του Πολκ περιέχει «ψευδολογίας υπερβαινούσας όρια επιπολαιότητος, αίτινες όμως είναι επιδεκτικαί να προκαλέσωσι δυσφορίαν αμερικανικής κοινής γνώμης απέναντι βοηθείας εις Ελλάδαν». Την άποψη συμμερίζεται ο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ. H ελληνική κυβέρνηση ζητά από το CBS να τον μεταθέσει. Ο Αμερικανός επιτετραμμένος Καρλ Ράνκιν θεωρεί πως οι ανταποκριτές υπονόμευαν την αποφασιστικότητα των Ελλήνων αξιωματούχων για μαζικές συλλήψεις και εκτελέσεις. Το μέλλον του Πολκ μοιάζει προδιαγεγραμμένο.
Ο μεγάλος Αμερικανός δημοισογράφος Ντρου Πίρσον σε ένα ρέκβιεμ για το Πολκ θα γράψει: «Όταν ένας δημοσιογράφος γράφει αυτού του είδους τις ιστορίες, δέχεται επιθέσεις από τους δεξιούς φιλοβασιλικούς που στύβουν τη χώρα για το δικό τους όφελος και στέλνουν χρήματα έξω σε διπλωματικούς σάκους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Πιο συγκεκριμένα, αυτοί οι απατεώνες ελπίζουν να δυσφημήσουν ή να απομακρύνουν ορισμένους Αμερικανούς ρεπόρτερ που δουλεύουν στην Ελλάδα».
Η ενοχοποίηση και καταδίκη των Στακτόπουλου –Βασβανά – Μουζνίδη (ο τελευταίος ήταν από καιρό νεκρός όταν δολοφονήθηκε ο Πολκ) δεν ήταν κάτι περίσσότερο από μια αστυνομικο-δικαστική σκευωρία που ελάχιστα έγινε πιστευτή. Ολες οι λεπτομέρεις στο Hot.Doc History της Κυριακής που διαβάζεται και σαν ένα πολιτικό-αστυνομικό θρίλερ.