Hot Doc 2013: Η αποκάλυψη ότι δεν υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

Hot Doc 2013: Η αποκάλυψη ότι δεν υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

Διαβάστε ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Κώστα Βαξεβάνη και της δημοσιογραφικής ομάδας του Hot Doc, για το σχέδιο «Πυθία 1 – Δολοφονία Κώστα Καραμανλή»

Διαβάστε ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Hot Doc:

«Αποκάλυψη σοκ. Σχέδιο Πυθία 1. Δολοφονία Κώστα Καραμανλή».Με αυτό τον τίτλο, τον Ιούνιο του 2011, το περιοδικό «Επίκαιρα» αποκάλυπτε ένα σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή το διάστημα που ήταν πρωθυπουργός της χώρας. Στο περιοδικό δημοσιευόταν ένα «Άκρως Απόρρητο» ενημερωτικό δελτίο, όπου κάποιες πηγές ενημέρωναν αναλυτικά για σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή.Ο λόγος, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, ήταν η ενεργειακή πολιτική του Καραμανλή, που εμφανιζόταν να ενοχλεί τους Αμερικανούς. Η ΕΥΠ ουδέποτε επιβεβαίωσε αυτό το σχέδιο, αλλά η κοινή γνώμη ήταν βέβαιη για τα μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια που είχαν βάλει στο στόχαστρο τον έλληνα πρωθυπουργό. Βέβαια η κοινή γνώμη, όπως και η ίδια η ΕΥΠ, αγνοούσαν πως κάποιοι απλώς ήθελαν «σκοτωμένο» τον Καραμανλή για να ροκανίσουν τα μυστικά κονδύλια. Ήταν η ίδια ομάδα που επιδίωξε την εξόντωσή μας. Παντοδύναμη τότε, όχι μόνο επιχείρησε να παίξει με τον έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και να δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Για μια χούφτα ευρώ. Μόνο;

Τον Μάρτιο του 2009 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Κώ σ τ α ς Καραμανλής δήλωσε «κουρασμένος» σε μια εξομολόγησή του στον Νίκο Χατζηνικολάου. Η δήλωση Καραμανλή πήρε τότε πολιτικές ερμηνείες, εκ των οποίων η πιο ευφάνταστη ήθελε τον πρωθυπουργό να κάνει τη δήλωση για να συσπειρώσει τον πολιτικό του χώρο. Η αλήθεια είναι πως ο Καραμανλής έλεγε μια ανθρώπινη, προσωπική αλήθεια, χωρίς να μπορεί να δώσει ούτε τις εξηγήσεις γι’ αυτή. Ήταν σε αφόρητη πίεση. Τον Φεβρουάριο του 2009 ένα Άκρως Απόρρητο δελτίο Ενημέρωσης, Ειδικού Χειρισμού, τον ενημέρωνε πως κάποιοι επιχείρησαν να τον δολοφονήσουν. Η δολοφονία του είχε αποτραπεί χάρη στην επέμβαση της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB. Το δελτίο αυτό είχε κοινοποιηθεί επίσης στον υπουργό Εσωτερικών Άκη Παυλόπουλο και στον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ ήταν αυτός που είχε αναλάβει και την κατ’ ιδίαν ενημέρωση, έχοντας εκτός από υπηρεσιακή σχέση και προσωπική με τη διοίκηση της ΕΥΠ.

Το σχέδιο Πυθία 1

Το απόρρητο έγγραφο με σήμανση Νο 213/5 Φεβρουαρίου 2009 περιγράφει το σχέδιο Πυθία 1 των επίδοξων δολοφόνων και την αποτροπή του. Με καθαρά υπηρεσιακή γλώσσα και όρους μυστικών υπηρεσιών, ο πρωθυπουργός ενημερώνεται πως μια ομάδα εργασίας 19 ατόμων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB, που βρισκόταν από τον Μάρτιο του 2008 στην Αθήνα, με αφορμή την απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ Καραμανλή, Πούτιν και Παρβάνοφ, εντόπισε τους ανθρώπους που ήθελαν να σκοτώσουν τον Καραμανλή. Στην έκθεση περιγράφεται η διαδρομή του πρωθυπουργικού αυτοκινήτου, αλλά και τα αυτοκίνητα που έπαιρναν μέρος στην παρακολούθησή του. Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2008, σε διασταύρωση της Νέας Μάκρης κοντά στη μονή Εφραίμ, υπήρξε «διαδικασία εμπλοκής» διάρκειας 30 δευτερολέπτων μεταξύ των ρώσων πρακτόρων και των επίδοξων δολοφόνων. Οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν και μέσα στο αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν βρέθηκαν, όπως αναφέρει το ενημερωτικό, χάρτες, κιάλια νυχτερινής παρατήρησης, εκρηκτικά, όπλα καλάσνικοφ και τοκάρεφ, υλικά καμουφλάζ, τηλεχειριστήρια, αλλά και σκηνές και ξηρά τροφή.

Το ενημερωτικό σημείωμα ενημέρωνε τον πρωθυπουργό ότι οι εκτελεστές ήταν πράκτορες της Μοσάντ και υλοποιούσαν σχέδιο δυτικών συμφερόντων κατά του Καραμανλή, ο οποίος φαινόταν να ευνοεί με την πολιτική του τα ρωσικά ενεργειακά συμφέροντα. Στα πλαίσια του σχεδίου υπήρχαν και πράξεις αποσταθεροποίησης, όπως τρομοκρατικές και εξεγέρσεις. Η αποκάλυψη επίσης του σκανδάλου του Βατοπεδίου ήταν μια πράξη αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, όμως ενημέρωνε το απόρρητο έγγραφο.

Το έγγραφο δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του σχεδίου, αφού διαβιβαζόταν από τη διοίκηση της ΕΥΠ και οι πηγές είχαν υποτίθεται ελεγχθεί. Η ίδια ωστόσο η διατύπωση για το είδος των πηγών στο ενημερωτικό είναι κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει υποψίες για την εγκυρότητα των πληροφοριών. Γράφει συγκεκριμένα: «Θέτουμε αποσπάσματα Δελτίου Πληροφοριών που προέρχεται από Ρώσο Αξιωματούχο με φερόμενη πηγή προέλευσης την FSB». Η πληροφόρηση προέρχεται από κάποιον που μίλησε με ρώσο αξιωματούχο που γνωρίζει από την FSB. Αλλά ποιος να αμφισβητήσει την πληροφόρηση έστω και από τρίτο χέρι όταν δίνονται τόσες λεπτομέρειες;

Ο Θ.Σ. 13 και το στήσιμο του παιχνιδιού

Όταν δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο Πυθία 1 από το περιοδικό «Επίκαιρα», η διοίκηση της ΕΥΠ, η οποία είχε αλλάξει, θέλησε να αξιολογήσει όσα είχαν δημοσιευτεί. Προέκυψε πως πραγματικά είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για ένα σχέδιο δολοφονίας και για διάφορες άλλες ενέργειες αποσταθεροποίησης από τις ρωσικές πηγές. Το δεύτερο που έγινε ήταν να ελεγχθεί το είδος και η αξιοπιστία των πηγών. Αυτός ο έλεγχος ήταν που απέδειξε πως το σχέδιο ήταν συρραμμένα γνωστά γεγονότα που συνοδεύονταν πάντα από μια απειλή που μπορούσε να τοποθετηθεί χρονικά και γεωγραφικά σε μεγάλο φάσμα. Μια τρομοκρατική επίθεση θα γινόταν, για παράδειγμα, κάπου στην Αθήνα, κάποια στιγμή. Μετά την ανάλυση όσων παρουσιάζονταν ως πληροφορίες, η ΕΥΠ προχώρησε εκ νέου στην έρευνα και την αξιολόγηση της πηγής.

Από την έρευνα προέκυψε πως η πληροφοριοδότηση ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη. Ένας αστυνομικός (νυν αστυνομικός υποδιευθυντής), ο Ε.Ντ., ο οποίος υπηρετούσε στο κλιμάκιο της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκη, ενημέρωσε τον προϊστάμενό του πως γνώριζε κάποιον οικονομολόγο, ο οποίος είχε σχέσεις με τη Ρωσία και κατείχε πληροφορίες για σχέδια αποσταθεροποίησης που υπάρχουν εναντίον της Ελλάδας. Ο διευθυντής της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκη ενημέρωσε την Αθήνα, και ο μυστηριώδης οικονομολόγος προωθήθηκε ως πηγή ενημέρωσης στην Κατεχάκη. Αρχικά την επαφή μαζί του ανέλαβε ένας από τους υποδιοικητές της ΕΥΠ και η έμπιστη υπάλληλός του Φ.Π. Στη συνέχεια τον χειρισμό της πηγής ανέλαβε ο γνωστός Κ.Α. ως τμηματάρχης Κατασκοπίας (Α2 Διεύθυνση). Στον οικονομολόγο αποδόθηκε το κωδικό όνομα Θ.Σ. 13 και ξεκίνησε αλλεπάλληλες επαφές, οι οποίες κάθε φορά του απέφεραν έσοδα από τα μυστικά κονδύλια. Μετά τις επαφές και τη συλλογή πληροφοριών, συντάσσονταν πληροφοριακά δελτία.

Αρχικά η πηγή έδινε υποτίθεται πληροφορίες για σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας μέσα από τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες καθοδηγούνταν από δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Ως περιοχή δραστηριότητας των τρομοκρατών εμφανιζόταν η μισή Αθήνα (Θησείο, Καβούρι, Βάρκιζα, Ζωγράφου, Κυψέλη κ.α.) Η ίδια πηγή έδωσε την πληροφορία πως τα γεγονότα τον Δεκέμβριο 2008 στην Αθήνα μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν ήταν αποτέλεσμα οργής, αλλά δραστηριότητα αλβανών πρακτόρων και του UCK. Η πληροφορία αυτή διέρρευσε στον Τύπο ως βεβαιότητα και η πηγή απέκτησε έτσι τη σχετική αξιοπιστία.

Ο Θ.Σ. 13 έδινε επίσης πληροφορίες γεωστρατηγικής σημασίας, οι οποίες από τους χειριστές αξιολογούνταν ως σοβαρές, αφού επιβεβαιώνονταν από την ειδησεογραφία. Η πραγματικότητα ήταν πως ο Θ.Σ. 13, σε συνεργασία με κάποιους στην ΕΥΠ, συνέτασσε τα δελτία συλλέγοντας πληροφορίες από ανοιχτές πηγές. Συγκεκριμένα, μια φίλη του Θ.Σ. 13, ρωσικής καταγωγής, μετέφραζε πληροφορίες από ρωσικά sites και στη συνέχεια αυτά παραδίδονταν ως πληροφορίες στην ΕΥΠ. Όταν μετά από ώρες οι ειδήσεις αυτές δημοσιεύονταν, η πηγή φαινόταν να αποκτά αξιοπιστία. Έτσι με τη χρήση του ίντερνετ και των μυστικών κονδυλίων φυσικά, ο Θ.Σ. 13 αξιολογήθηκε ως πολύ σοβαρή πηγή. Η έρευνα της ΕΥΠ που έγινε αργότερα απέδειξε πως στην πραγματικότητα οι πληροφορίες του Θ.Σ. 13 ήταν ένα παιχνίδι με το κομπιούτερ του.

Όταν ο οικονομολόγος απέκτησε τον μανδύα της αξιοπιστίας, τότε έδωσε τις «πληροφορίες» για το σχέδιο Πυθία 1. Είναι άγνωστο πόσο στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο αυτή η πληροφορία. Η «πηγή» πάντως δεν έδωσε κανένα αποδεικτικό στοιχείο γι’ αυτή την επιχείρηση, και η αξιολόγησή του ως αξιόπιστου δεν ήταν τίποτε άλλο από τη συναίνεση των χειριστών του να ροκανίσουν μαζί τα μυστικά κονδύλια. Πέρα από τα στοιχεία της έρευνας της ΕΥΠ που αποκαλύπτουν το στημένο παιχνίδι, η ίδια η μεθοδολογία ενημέρωσης των ελληνικών Αρχών που υποτίθεται πως χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές δεν έχει καμία λογική. Αν οι Ρώσοι ήθελαν, θα ενημέρωναν απευθείας.

Το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή ήταν ψεύτικο, αλλά είχε πραγματικές επιπτώσεις στον τότε πρωθυπουργό. Ο Προκόπης Παυλόπουλος επέμενε να τον πληροφορεί πως οι πηγές ήταν αξιόπιστες και η ασφάλειά του αναγκάστηκε να πάρει επιπλέον μέτρα φύλαξης. Ο Καραμανλής είχε εξομολογηθεί αργότερα σε φίλους του ότι φοβόταν για τη ζωή και των παιδιών του.

Βόμβες κατά Καραμανλή

Τον Ιανουάριο του 2009, αμέσως μετά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου, ήταν απολύτως λογικό η Αθήνα να ζει στον απόηχο των αντιδράσεων, είτε αυτές ήταν διαδηλώσεις είτε εξτρεμιστικές ενέργειες. Ο Θ.Σ. 13 ενημερώνει λοιπόν πως, σύμφωνα με πληροφορίες του, υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης για τη χώρα, μέσα από διαδηλώσεις και τρομοκρατικές ενέργειες. Συντάσσεται το Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης Νο 53/131-2009, στο οποίο περιγράφονται οι «έγκυρες πληροφορίες».

Στις 19 Μαρτίου μια βόμβα εκρήγνυται στην οδό Κόνιαρη, στα γραφεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Η ομάδα χειρισμού της «πηγής» συνδέει τον εκρηκτικό μηχανισμό με τον Καραμανλή, λέγοντας πως απ’ αυτό τον δρόμο περνάει φεύγοντας από το Κολωνάκι για Ραφήνα ο Καραμανλής. Στις 20 Μαΐου σημειώνεται μία ακόμη έκρηξη στα γραφεία της εταιρίας Profit Investement, και στις 22 η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση» αναλαμβάνει την ευθύνη, γράφοντας στην προκήρυξή της πως χτύπησε στην οδό Κόνιαρη την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Βατοπεδίου και την εταιρία Profit Investement για τις σχέσεις της με τη SIEMENS. Δεν υπάρχει πουθενά ο Καραμανλής, αλλά η πηγή θεωρείται αξιόπιστη, και γι’ αυτή την αξιοπιστία ενημερώνουν συνεχώς τον πρωθυπουργό εξαπατώντας τον. Παρουσιάζουν μια σειρά από πραγματικά γεγονότα ή πράγματα που είναι πιθανά να συμβούν ως πληροφορίες υψηλής αξιοπιστίας.

Ίμια 2 Η ομάδα του Κ.Α.

που ροκάνιζε τα μυστικά κονδύλια μέσω των «πληροφοριών» του Θ.Σ. 13 παρ’ ολιγον να φέρει την Ελλάδα και την Τουρκία σε θερμό επεισόδιο. Στις 28 Ιουνίου 2009 ένα τουρκικό αλιευτικό αγκυροβόλησε στη Ρω και απέπλευσε μετά από λίγο. Η πληροφορία αυτή ήταν γνωστή στην ΕΥΠ και προφανώς και στον ίδιο τον Θ.Σ. 13. Έτσι ο πληροφοριοδότης δίνει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Τούρκοι πιθανόν να ετοιμάσουν σε νησί του Αιγαίου επεισόδιο αλά Ίμια. Πιθανά νησιά, αναφέρει η «πηγή», είναι η Ρω αλλά και οι μισές βραχονησίδες του Αιγαίου. Την εποχή αυτή υπάρχει κινητικότητα στο Αιγαίο λόγω θεμάτων που αφορούν τις ΑΟΖ. Στις 22 Ιουλίου, μετά από πληροφοριακό δελτίο που συντάχτηκε με βάση τις «πληροφορίες» του Θ.Σ. 13, στέλνεται στη Ρω άγημα στρατού. Οι Τούρκοι εντοπίζουν τη μεταφορά και μάλιστα την φωτογραφίζουν. Θεωρούν πως κάτι ετοιμάζεται και στέλνουν ναυτικές δυνάμεις.

Η φήμη για πιθανή επανάληψη των Ιμίων δημιουργεί πραγματικά σκηνικό Ιμίων. Ένα σκάφος του ελληνικού Λιμενικού απομακρύνει τούρκους δημοσιογράφους που προσπαθούν να φωτογραφίσουν το νησί. Η ένταση κλιμακώνεται. Οι τουρκικές εφημερίδες στις 4 Αυγούστου γράφουν πως «οι Έλληνες αποβίβασαν στρατό στη Ρω και προκαλούν». Τα ελλη – νικά μέσα ενημέρωσης λένε πως προκαλούν οι Τούρκοι, οι οποίοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν Ίμια 2, στέλνοντας όπως και στα Ίμια, δημοσιογράφους στο νησί.

Σε κάθε περίπτωση ο Θ.Σ. 13 και οι χειριστές του, που προκάλεσαν το σχεδόν θερμό επεισόδιο, μοιάζουν να επιβεβαιώνονται, αφού κανένας δεν ξέρει πως αυτοί είναι οι σεναριογράφοι. Το επεισόδιο βεβαίως κάνει τον Καραμανλή να πιστέψει για ένα ακόμη λόγο το σχέδιο απόπειρας δολοφονίας του. Η πηγή που το διοχέτευσε είχε επιβεβαιωθεί.

Παπαγαλάκια και αφελείς

Όταν μετά τον Οκτώβριο του 2009 άλλαξε η διοίκηση της ΕΥΠ, η ομάδα του Κ.Α. υπήρχε κίνδυνος να αποκαλυφθεί και να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη για τα μυστικά κονδύλια. Έτσι ως κάλυψη επιλέχθηκε το επικοινωνιακό παιχνίδι. Το σχέδιο «δολοφονίας Καραμανλή» διοχετεύτηκε στον Τύπο, μαζί με μια σειρά ακόμη δημοσιεύματα για αποσταθεροποίηση της χώρας και πληροφορίες από την «υπερπηγή» που είχε προβλέψει το θερμό επεισόδιο στη νησίδα Ρω.

Ο θόρυβος που δημιουργείται είναι μεγάλος και απασχολεί και την Εισαγγελία. Η ομάδα δημοσιογράφων που ελέγχεται ή πληροφοριοδοτείται από τον Κ.Α. δημοσιεύει συνεχή ρεπορτάζ για την επιτυχία που είχε η ΕΥΠ. Μέσα σε αυτό το κλίμα και για να μην εκληφθεί ως προσπάθεια κάλυψης σχεδίου δολοφονίας του Καραμανλή, η διοίκηση της ΕΥΠ δεν κάνει καμία δήλωση και αφήνει το θέμα να φθαρεί με τον χρόνο. Αποφασίζει μάλλον σιωπηλά επίσης να μην οδηγήσει τους κλέφτες υπαλλήλους της στη Δικαιοσύνη, αφού αυτό θα δημιουργούσε σοβαρό πλήγμα στη φήμη της.

Παπαγάλοι και αφελείς αναπαράγουν το θέμα. Ο Καραμανλής έχει πλέον αποσυρθεί και δεν έχει κανένα λόγο να μην πιστέψει πως υπήρχε σχέδιο φυσικής του εξόντωσης. Ένα σχέδιο που τον ηρωοποιεί και του αποδίδει τον ρόλο θύματος των γεωπολιτικών συμφερόντων με τα οποία αντιπάλεψε. Τόσο πολύ, που τον ήθελαν νεκρό. Γιατί λοιπόν να αφήσει την πραγματικότητα να του χαλάσει μια τόσο καλή ιστορία; Το θέμα βέβαια είναι γιατί η ΕΥΠ, η οποία έχει καταλήξει πως η ομάδα του Κ.Α. και ο Θ.Σ. 13, ροκάνιζαν μυστικά κονδύλια, δεν εξέτασε το ενδεχόμενο όλα αυτά τα σενάρια και οι ψεύτικες πληροφορίες να μην ήταν μια κλοπή δημοσίου χρήματος, αλλά μια πραγματική αποσταθεροποίηση. Κανένας δεν γνωρίζει ποιες πολιτικές αποφάσεις πήρε ο Καραμανλής κάτω από την πίστη και τον φόβο της φυσικής του εξόντωσης.

Τα στοιχεία του Θ.Σ. 13, βρίσκονται στη διάθεσή του Hot Doc. Ο Θ.Σ. 13 είχε δεχτεί αρχικά να μιλήσει για όλα τα προαναφερόμενα. Ωστόσο, σε επικοινωνία που ακολούθησε, αρνήθηκε, ακυρώνοντας το ραντεβού μας.

Documento Newsletter