Μπορεί ο επικεφαλής του νεοσυσταθέντος κόμματος για το Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, να έσπευσε να πανηγυρίσει για την πρωτιά που σημείωσε, ωστόσο, μια προσεκτικότερη ματιά στα βρετανικά αποτελέσματα δείχνει ότι οι ψηφοφόροι είναι διχασμένοι.
Τρία χρόνια συμπληρώνονται από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, η αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να φέρει εις πέρας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οδήγησε στη -σουρεαλιστική θα έλεγε κανείς- συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές.
Με 32%, το κόμμα του εθνικιστή υπέρμαχου του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, είναι αδιαμφισβήτητος νικητής. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος. Η συντριπτική ήττα των Συντηρητικών, οι οποίοι σημείωσαν τη χειρότερη εκλογική επίδοσή τους από το 1830 (!) καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση, αλλά και η αδυναμία του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος να καρπωθεί τα οφέλη της υποχώρησης του κυβερνώντος κόμματος, άφησε κενό το οποίο εκμεταλλεύθηκαν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι σημείωσαν ποσοστό της τάξης του 20,3%.
Σε συνδυασμό με τα μικρότερα κόμματα που τάσσονται κατά του Brexit και υπέρ της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος το ποσοστό που συγκεντρώνουν αγγίζει το 40% των συνολικών ψήφων, ενώ τα δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της άτακτης εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία (κόμμα Brexit και κόμμα Ανεξαρτησίας του ΗΒ) συγκέντρωσαν 35%.
Το συμπέρασμα είναι ότι η επικράτηση του ακροδεξιού Φάρατζ, ο οποίος έσπευσε να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στις διαπραγματευτικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι αντιπροσωπευτική της πλειονότητας της κοινής γνώμης.
Η αναπληρώτρια πρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σούινσον είπε ότι το αποτέλεσμα πρέπει «να δίνει ελπίδα σε όλους όσοι θέλουν να σταματήσουν το Brexit» οι οποίοι «δεν πρέπει να το βάλουν κάτω χωρίς να δώσουν μάχη. Όταν επικρατεί τέτοια χαοτική κατάσταση για το Brexit, τότε ένα [ακόμη] δημοψήφισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγούμε από το αδιέξοδο».
……………………………………………………………..