HMPV: Δύο κρούσματα στην Ελλάδα – Ο νέος ιός ξυπνά μνήμες στην Κίνα με μίνι lockdown στη Γουχάν

Ανησυχία για τον ιό HMPV που γεμίζει τα νοσοκομεία της Κίνας και ξυπνά μνήμες από την εποχή του κορονοϊού, καθώς οι κινεζικές αρχές προχώρησαν σε μίνι lockdown στη Γουχάν.

Ήδη, στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα, έναν 71χρονο και τη σύζυγό του, οι οποίοι νοσηλεύονται. Ο 71χρονος, καταγράφηκε ως το πρώτο κρούσμα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», ενώ η 60χρονη εμφάνισε συμπτώματα στις 4 Ιανουαρίου και εισήχθη για νοσηλεία στο ΑΧΕΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα: HMPV: Πρώτη αντίδραση του ΕΟΔΥ μετά το κρούσμα-Ανακοίνωση και από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

«Θα βρεθούν και άλλα κρούσματα, εάν γίνουν τεστ»

«Εάν διενεργηθούν τεστ σε όλο τον κόσμο που έχει κοινό κρυολόγημα, είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν κι άλλα κρούσματα», δήλωσε στο thesstoday.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής.

O λοιμωξιολόγος εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για μέτρα ατομικής προστασίας. «Θα πρέπει να έχουμε κι άλλα κρούσματα στη συνέχεια γιατί αυτοί οι ιοί μεταδίδονται με μεγάλη ευχέρεια, ειδικά όταν δεν τηρούμε σωστά τα μέτρα ατομικής προστασίας για τις ιώσεις του αναπνευστικού, τους χειμερινούς μήνες».

«Συμπτώματα κοινού κρυολογήματος»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν πρέπει να επικρατεί πανικός, καθώς ο μεταπνευμονοϊός προκαλεί συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. «Είναι ένας ιός γνωστός εδώ και 24 χρόνια που προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού τους χειμερινούς μήνες. Για τη στιγμή που μιλάμε -γιατί πάντα με τους ιούς πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός όταν τους βλέπει προοπτικά μέσα στον χρόνο-, προκαλεί μια νόσο σαν κοινό κρυολόγημα. Γι’αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε η ανάγκη να βρεθεί μια ειδική θεραπεία, ή εμβόλιο», επεξηγεί.

Μίνι lockdown στη Γουχάν

Ο ιός, ο οποίος παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, έχει αναγκάσει τις αρχές να προχωρήσουν σε μίνι lockdown στη Γουχάν.

Τα σχολεία της περιοχής κλείνουν, σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς, καθώς η πόλη καταγράφει αύξηση κρουσμάτων, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων HMPV στην Κίνα αυξήθηκε κατά 529% τις τελευταίες 10 ημέρες, με τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα δέχονται τεράστια πίεση από την εισροή ασθενών, με τις εικόνες να ξυπνούν μνήμες από την εποχή του κορονοϊου.

Σημειώνεται ότι, οι αρχές, αν και αρχικά υποβάθμισαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, τώρα λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Εξηγήσεις ζητά ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρότρυνε την Κίνα να παρέχει λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας περισσότερες έρευνες για τον HMPV, καθώς μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Προληπτικά μέτρα στην Ινδία

Προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του αναπνευστικού ιού HMPV λαμβάνονται και στην Ινδία, καθώς η κυβέρνηση εξέδωσε συμβουλές για την αποφυγή πολυσύχναστων περιοχών, ειδικά από άτομα με συμπτώματα, και τη χρήση μάσκας. Αυτή η κίνηση έρχεται μετά την ανίχνευση τριών κρουσμάτων του ιού, με τις αρχές να ζητούν ψυχραιμία από το κοινό, τονίζοντας ότι ο HMPV δεν είναι νέος ιός και κυκλοφορεί εδώ και χρόνια παγκοσμίως. Σύμφωνα με αναφορές, από τον Νοέμβριο έχει καταγραφεί περιστατικό μολύνσεως ενός έξι μηνών μωρού στην Καλκούτα.

Μπορεί ο πλανήτης να αντιμετωπίσει νέα πανδημία;

Ο κόσμος, αν και καλύτερα προετοιμασμένος, απέχει πολύ από το να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια άλλη πανδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Είναι καλύτερα προετοιμασμένος ο κόσμος; «Η απάντηση είναι ναι και όχι» δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, του Οργανισμού που βρέθηκε στο επίκεντρο της μάχης κατά της πανδημίας του Covid-19.

«Αν η επόμενη πανδημία εμφανιζόταν σήμερα, ο κόσμος θα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει μερικές από τις ίδιες αδυναμίες. Όμως ο κόσμος έχει πάρει επίσης πολλά και οδυνηρά μαθήματα από την πανδημία και έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την άμυνά του» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Μαρία βαν Κερχόβε, την Αμερικανίδα επιδημιολόγο που διευθύνει το Τμήμα Πρόληψης και Ετοιμότητας για Επιδημίες και Πανδημίες του ΠΟΥ, «πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί χάρη στην πανδημία γρίπης του 2009 (Σ.τ.Σ: τον H1N1), αλλά και χάρη στον Covid». «Αλλά νομίζω ότι ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για άλλη πανδημία ή μαζική επιδημία», εξήγησε.

Η ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, που συστάθηκε από τον ΠΟΥ, περιγράφει: «Το 2025, ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να καταπολεμήσει μια νέα πανδημική απειλή, λόγω των ανισοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στα εργαλεία για την καταπολέμηση πανδημιών, όπως τα εμβόλια».

Η Ολλανδή ιολόγος Μάριον Κούπμανς εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιτυχία και η ταχύτητα παρασκευής εμβολίων που βασίζονται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA) θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγάλη διαφορά κατά την επόμενη παγκόσμια κρίση υγείας. Ωστόσο, ανησυχεί ότι η χρήση τους απέναντι σε μια μελλοντική απειλή θα αντιμετωπίσει «μεγάλα προβλήματα», κυρίως λόγω του «σοκαριστικά υψηλού» επιπέδου παραπληροφόρησης.

Από την πλευρά του ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, θεωρεί ότι η πιθανότητα πανδημίας γρίπης των πτηνών H5N1 πρέπει να ληφθεί «πολύ στα σοβαρά». Προς το παρόν, ο ιός δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, αλλά κυκλοφορεί μαζικά σε πολλά είδη ζώων.

«Δεν νομίζω ότι είμαστε πιο προετοιμασμένοι από ό,τι ήμασταν με τον Covid», επισημαίνει στο AFP η Μεγκ Σέφερε, επιδημιολόγος στο αμερικανικό ινστιτούτο SAS. Εκτιμά ότι θα χρειαστούν άλλα τέσσερα έως πέντε χρόνια για να εντοπίσουν και να μοιραστούν πληροφορίες πιο γρήγορα οι αρχές δημόσιας υγείας. Αλλά έχει «εμπιστοσύνη» στα μαθήματα που πήρε ο πληθυσμός κατά τη διάρκεια του Covid-19 για να προστατευθεί, όπως η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας.

Διαβάστε επίσης

HMPV: «Θα βρεθούν και άλλα, εάν γίνουν τεστ» – Τι λένε οι ειδικοί μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα

HMPV: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα (Video)

Ετικέτες