Όταν είμαστε έξω, απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα, συχνά ξεχνάμε τη φροντίδα του δέρματος. Κι όμως! Η φροντίδα αυτή είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει οπωσδήποτε να δείξουμε προσοχή, ιδιαιτέρως το καλοκαίρι. Μπορεί ο ήλιος να είναι η πηγή της ζωής, αλλά η αλόγιστη έκθεση σε αυτόν βλάπτει το δέρμα.
1. Ισορροπημένη διατροφή. Ακολουθήστε κατά τους θερινούς μήνες μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά και βάλτε στη διατροφή σας περισσότερα αυγά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, περισσότερα ψάρια και τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα λιπαρά οξέα: μύρτιλλα, ρόδι, αβοκάντο.
2. Επαρκής ενυδάτωση. Καταναλώνετε καθημερινά, κατά μέσο όρο, 8-10 ποτήρια νερό και άλλα υγρά (στα υγρά υπολογίζουμε και τον καφέ, το πράσινο τσάι, τους χυμούς, αλλά και τα φρούτα και τα λαχανικά). Το νερό διατηρεί την επιδερμίδα ελαστική και υγιή και συμβάλλει στην επιβίωση και την αναπαραγωγή των κυττάρων.
3. Επιλέγοντας αντηλιακό. Η επιλογή του αντηλιακού δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πάρα πολλά. Κάντε την επιλογή σας, δίνοντας σημασία, όχι μόνο στο SPF, αλλά και στο φάσμα της ακτινοβολίας, από το οποίο σας προστατεύει το προϊόν- επιλέξτε ένα προϊόν ευρέος φάσματος, που προστατεύει δηλαδή από τις ακτίνες UVA, UVB και UVC. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν ανάγκη από μεγαλύτερο δείκτη προστασίας (SPF50), ενώ τα πιο «σταράτα» δέρματα, μπορούν να καλυφθούν με ένα αντηλιακό με δείκτη 30.
4. Mην ξεχνάτε το αντηλιακό. Να βάζετε αντηλιακό 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, φροντίζοντας να επαναλαμβάνετε την επάλειψη ανά 2 ώρες ή μετά από κάθε βουτιά στη θάλασσα. Επανάληψη της επάλειψης θα χρειαστείτε επίσης αν επιδίδεστε σε κάποιο σπορ στην παραλία, καθώς η έντονη εφίδρωση απομακρύνει το προστατευτικό στρώμα του αντηλιακού.
Φροντίστε σε κάθε επάλειψη να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον 2 κουταλιές της σούπας (10 ml) για όλα τα εκτεθειμένα τμήματα του σώματος στον ήλιο. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό μέτριου δείκτη (20 ή 30) πολλές φορές, παρά ένα με δείκτη 50 για μία και μόνο φορά. Σε περίπτωση εγκαύματος, χρησιμοποιείτε εντατικό ενυδατικό γαλάκτωμα (κάθε μία ώρα), ενώ σε πιο βαριά εγκαύματα κάντε χρήση κορτιζονούχων σκευασμάτων (σε μορφή αφρού ή κρέμας).
5. Μέτρα ηλιοπροστασίας. Το αντηλιακό από μόνο του δεν αρκεί. Να χρησιμοποιείτε καπέλο με γείσο (η σκιά του να καλύπτει το πρόσωπο), γυαλιά ηλίου και ομπρέλα θαλάσσης. Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεστε αντηλιακό ακόμη και αν κάθεστε κάτω από την ομπρέλα. Και να θυμάστε: υγιεινό μαύρισμα δεν υπάρχει!
6. Συχνό ντους. Το συχνό ντους απομακρύνει τα λιπίδια από την επιδερμίδα και διαταράσσει την υδρολιπιδική ισορροπία του δέρματος. Μετά την ηλιοθεραπεία και το ντους, χρησιμοποιήστε ένα after sun με αλόη. Τα προϊόντα για μετά τον ήλιο είναι έντονα ενυδατικά και πλουσιότερα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, σε σχέση με τα body milk. Έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι βοηθούν στη διατήρηση του μαυρίσματος. Προσέξτε επίσης, τα σαπούνια που χρησιμοποιείτε- επιλέξτε ενυδατικά αφρόλουτρα ή ουδέτερα σαπούνια.
7. Προστατέψτε χείλη, μύτη και αυτιά. Χρησιμοποιείτε, τουλάχιστον στη θάλασσα, αντηλιακό κραγιόν και τα ειδικά στικ για τη μύτη και τα αυτιά- είναι περιοχές που καίγονται πολύ εύκολα.
8. Αποτρίχωση. Για αποφυγή των μολύνσεων (π.χ. θυλακίτιδα από μικρόβια που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα), καλό είναι η αποτρίχωση να γίνεται 12-15 ώρες πριν την παραλία- όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιεί κανείς (ξυράφι, κερί, αποτριχωτική μηχανή κ.ο.κ.).
9. Πείτε «όχι» στο solarium. Είναι έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία τύπου Α. Καταστρέφει το κολλαγόνο, δημιουργεί πανάδες και κηλίδες και προκαλεί φωτογήρανση.
10. Τσιμπήματα (κουνούπια, σκνίπες, μέλισσες, μέδουσες). Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά, για να κρατήσετε τα έντομα μακριά. Σε περίπτωση επαφής με μέδουσα, πλύντε καλά το σημείο με γλυκό νερό και εφαρμόστε μια ήπια αντισηπτική- αντισταμινική κρέμα ή φυσικό tea tree. Για τα τσιμπήματα από τα έντομα, χρησιμοποιήστε την κρέμα, τρεις φορές την ημέρα.
Οι συμβουλές από τον δερματολόγο Σεραφείμ Προδρομίδης / healthyme.gr