«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνθηκολογήσει με το γεγονός ότι για τους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε 80 με 100 νεκρούς κάθε μέρα»,τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89».
«Με βάση τα στοιχεία που έδωσε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, έχουμε πάνω από 500.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουμε 1,5 εκ. πολίτες άνω των 60 που πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση», σημείωσε. «Αυτό σημαίνει ότι –ακόμα και αν κάνουμε 50.000 με 60.000 εμβολιασμούς την ημέρα- θέλουμε πάνω από 40 μέρες για να εμβολιαστεί όλος αυτός ο κόσμος», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Άρα ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά μας είπε ότι για τις επόμενες 40 μέρες θα συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι θα έχουμε δεκάδες απώλειες, κι αυτό γιατί δεν προτίθεται να πάρει κανένα άμεσο μέτρο για το τώρα», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου.
Αναφερθείς στη δέσμη άμεσων μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επανέλαβε: «είναι ανάγκη να επιστρέψει η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οπουδήποτε μπορεί να εφαρμοστεί, ώστε να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση στα μέσα μεταφοράς –κάτι που δυστυχώς η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε δυο χρόνια τώρα». «Πρέπει εδώ και τώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ώστε να μπουν και οι ιδιωτικές δομές υγείας στη μάχη με τον κορονοϊό –όπως στη μάχη πρέπει να μπουν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «είναι ντροπή να έχουμε 172 ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, σε διαδρόμους και απλές κλίνες».
Διπλή ντροπή και χυδαιότητα Μητσοτάκη
«Και είναι διπλή ντροπή και χυδαιότητα να δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος μέσα σε ΜΕΘ και το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Κατάφερε με μια φράση του να προσβάλλει τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη μέσα στις ΜΕΘ όλο αυτό το διάστημα, όπως κατάφερε να αρνηθεί έναν ολόκληρο κλάδο της ιατρικής, την εντατικολογία», ανέφερε, ενώ υπενθύμισε και την παρόμοια αποστροφή του κ. Βορίδη ότι η διασωλήνωση δεν είναι δύσκολη ιατρική πράξη.
Σημειώνοντας ότι οι επιστήμονες και οι γιατροί στα νοσοκομεία διέψευσαν πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς, υπογράμμισε: «ο κ. Καπραβέλος είπε ξεκάθαρα ότι με τη διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ οι πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενή είναι πάρα πολύ λίγες, ενώ –αφού πρέπει να αποδεικνύουμε και τα αυτονόητα- υπάρχουν και μελέτες που το δείχνουν αυτό». «Υπάρχει μελέτη που δείχνει ότι εκτός ΜΕΘ το ενδεχόμενο μιας αρνητικής κατάληξης για τον ασθενή έχει ποσοστό 98% με 99%, ενώ εντός ΜΕΘ είναι 60% με 65%», εξήγησε.
Επισήμανε ακόμα ότι «πρέπει να ακυρωθούν αυτή τη στιγμή οι συγχωνεύσεις των σχολικών τάξεων, δεν γίνεται σε καιρό πανδημίας η κυβέρνηση να φτιάχνει τμήματα με 28 και 29 παιδιά». «Αυτό που γίνεται τώρα είναι μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην τάξη, οι γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο –ουσιαστικά η κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση έχουν μεταθέσει το πρόβλημα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Κρίσιμο είναι επίσης να υπάρχει η δυνατότητα μαζικής δωρεάν συνταγογράφησης τεστ σε όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους», ανέφερε. «Δεν γίνεται ένας εργαζόμενος –ακόμα και εμβολιασμένος- που έρχεται σε επαφή με ένα κρούσμα να πηγαίνει την επόμενη μέρα στη δουλειά του σαν να μη τρέχει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά. «Άλλωστε, εφόσον και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε στο διάγγελμά του ότι και οι εμβολιασμένοι έχουν ανάγκη να κάνουν τεστ, το να δίνει δύοselftest είναι αστειότητα», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Όλα αυτά τα άμεσα μέτρα, τα προτείνουμε ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές αλλά και για να αποφύγουμε ένα νέο καταστροφικό lockdown», υπογράμμισε. Ως δείγμα της κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία, ανέφερε ακόμα ότι «αυτές τις μέρες η ΝΔ ψήφισε στη Βουλή τη στέρηση της δυνατότητας των ανασφάλιστων πολιτών να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις σε ιδιώτη γιατρό, αναγκάζοντάς τους να πηγαίνουν αποκλειστικά σε δημόσιες δομές».
Τέλος, όσον αφορά τον εμβολιασμό, τόνισε την ανάγκη η χώρα να ακολουθήσει το επιτυχημένο παράδειγμα της Πορτογαλίας «που ενίσχυσε την πρωτοβάθμια περίθαλψη και προχώρησε τον εμβολιασμό πόρτα-πόρτα». «Υπάρχει χρόνος να γίνουν αυτά πριν πάμε σε αυστηρότερα μέτρα, αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.