Ηλιόπουλος στη Βουλή: «Δώσατε τιμητική πολιτογράφηση στον Αγιαβέφε και όχι σε μετανάστες που τιμούν την Ελλάδα»

Ηλιόπουλος στη Βουλή: «Δώσατε τιμητική πολιτογράφηση στον Αγιαβέφε και όχι σε μετανάστες που τιμούν την Ελλάδα»

Την πολιτική των αποκλεισμών που τροφοδοτεί και διαιωνίζει η ΝΔ στηλίτευσε από το βήμα της Βουλής ο Νάσος Ηλιόπουλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση των προϋποθέσεων σε σχέση με τη ψήφο των απόδημων. O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε την αντίφαση, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση έδωσε τιμητική πολιτογράφηση στον Τούρκο πρώην καταζητούμενο της Ιντερπόλ, Γιασάμ Αγιαβέφε, την ώρα που δεν αναγνωρίζει την ιδιότητα του πολίτη σε μετανάστες που διαβιούν στη χώρα μας για περισσότερα από 20 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Η μαφία τακτοποίησε τη σύζυγο και ο Αδωνης τον Αγιαβέφε

«Σήμερα δεν συζητάμε μόνο για τους απόδημους. Σήμερα συζητάμε για τη συμμετοχή, τη δημοκρατία και ουσιαστικά για την έννοια του πολίτη. Δυστυχώς, όμως, συζητάμε σε ένα πλαίσιο αποκλεισμών. Και είναι δική σας επιλογή να συζητάμε με αποκλεισμούς» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Πρώτος αποκλεισμός: Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στην εστίαση, οι εποχικοί εργαζόμενοι που αυτή τη στιγμή αντικειμενικά στερούνται το δικαίωμά τους να ψηφίσουν. Δεύτερος αποκλεισμός: Αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος λειτουργεί με όρους αποκλεισμού και θεσμικού ρατσισμού απέναντι σε μια σειρά από πολίτες που ζουν εδώ πάνω από 20 χρόνια, έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους εδώ, τα παιδιά τους έχουν πάει στο σχολείο και εργάζονται. Οι άνθρωποι αυτοί σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαν γίνει πολίτες της χώρας. Και αυτό είναι συλλογική ντροπή».

«Εγκαταλείψατε τη θέση “Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι”»

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε δηκτικά απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ: «Το αισιόδοξο είναι ότι έχετε μετακινηθεί από τη θέση ότι “Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι”. Έχετε δεχτεί ότι Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι. Το απαισιόδοξο είναι πως η θέση ότι “Έλληνας και γίνεσαι” αντί να αφορά αυτούς που θα έπρεπε να πολιτογραφηθούν, που δεν θα έπρεπε να εξαιρούνται με εισοδηματικά κριτήρια ή με εξετάσεις στην τράπεζα θεμάτων οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ένταξη, αφορά -ας το πω έτσι- κάποιες σκιώδεις προσωπικότητες, όπως ο Τούρκος Αγιαβέφε που βιαστήκατε να δώσετε τιμητική πολιτογράφηση».

Και συμπέρανε: «Άρα, αντί να δώσετε αυτό το δικαίωμα σε ανθρώπους που έχουν τιμήσει τη χώρα, συνεχίζετε μια απαράδεκτη και ρατσιστική πολιτική που παράγει πληγές στην πατρίδα».

Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως υπάρχει αντιπρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ και αν πραγματικά επιθυμούσε διάλογο και συναίνεση η ΝΔ, θα μπορούσε να ακολουθήσει μια πρόταση, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές αλλά σέβεται και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Documento Newsletter