Ηλιόπουλος: «Η απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη αποτελεί δημοκρατικό και πατριωτικό καθήκον»

«Η απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη αποτελεί δημοκρατικό και πατριωτικό καθήκον και άρα οι εκλογές συνιστούν κοινωνική ανάγκη», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία της Κυριακής».

«Αν δει κάποιος τον τελευταίο μήνα τις αναφορές στον διεθνή Τύπο για την Ελλάδα θα διαπιστώσει εύκολα πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος δυσφημιστής της Ελλάδας τα τελευταία πολλά χρόνια», τονίζει, λέγοντας ότι «είναι κλασικό δείγμα ακροδεξιάς κατρακύλας και πανικού, να βλέπει στις αποτυχίες του το καθεστώς Μητσοτάκη, σενάρια συνωμοσίας».

Ερωτηθείς για το αν οι υποκλοπές φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές, σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές. «Να προσπαθήσει να καθυστερήσει τις εκλογές, όμως όλο το διάστημα θα πρέπει να απολογείται καθημερινά στον ελληνικό λαό, στην Ευρώπη και τον διεθνή Τύπο γιατί η κυβέρνησή του παρακολουθεί πολιτικούς, δημοσιογράφους και πολίτες. Από την άλλη έχει την επιλογή να προκηρύξει άμεσα εκλογές. Τότε η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα θα αναλάβει να ξεκαθαρίσει την ιστορία αυτή και να θωρακίσει τους δημοκρατικούς θεσμούς», τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε υποστηρίξει ότι η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να βγάλει μια προοδευτική κυβέρνηση», σημειώνει και επισημαίνει ότι «στη ΔΕΘ θα παρουσιαστούν οι βασικοί πυλώνες για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που θα απαντούν στο τι σημαίνει πολιτική αλλαγή».

«Σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής», δηλώνει και προσθέτει: «δεν μπορεί ο Μακρόν στη Γαλλία να εθνικοποιεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση ενέργειας προκειμένου να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εδώ ο κ. Μητσοτάκης να επιμένει στο έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ».

«Προτεραιότητες αποτελούν η αλλαγή του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ, η ρύθμιση -με διαγραφή σημαντικού μέρους- του πανδημικού χρέους, η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας», καθώς και «ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο που θα παρέχει ασφάλεια στην εργασία και αξιοπρέπεια στον εργαζόμενο», υπογραμμίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Το σίγουρο είναι ότι δεν αξίζει στην ελληνική κοινωνία η παρακμή που ζούμε σήμερα και για αυτό οι πολίτες θα επιλέξουν την προοδευτική και δημοκρατική πολιτική αλλαγή», καταλήγει.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε Ηλιόπουλε, η υπόθεση των υποκλοπών και της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτιμάτε πως θα φέρει πιο κοντά τις εθνικές κάλπες;

Σε όλη την Ευρώπη κυβερνήσεις έχουν πέσει για πολύ λιγότερα, είναι φανερό όμως ότι εδώ αντιμετωπίζουμε ένα ειδικό «καθεστώς Μητσοτάκη». Δεν είναι μόνο η παρακολούθηση Ανδρουλάκη αλλά και αυτή του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη που είχε ασχοληθεί με τραπεζικά σκάνδαλα. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αδυνατεί να διαψεύσει δημοσιεύματα που αναφέρουν την παρακολούθηση και άλλων πολιτικών προσώπων. Ακριβώς για αυτό το λόγο αποτελεί δημοκρατικό και πατριωτικό καθήκον η απαλλαγή από αυτό το καθεστώς και άρα οι εκλογές συνιστούν κοινωνική ανάγκη. Ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή έχει δύο επιλογές. Να προσπαθήσει να καθυστερήσει τις εκλογές, όμως όλο το διάστημα θα πρέπει να απολογείται καθημερινά στον ελληνικό λαό, στην Ευρώπη και τον διεθνή Τύπο γιατί η κυβέρνησή του παρακολουθεί πολιτικούς, δημοσιογράφους και πολίτες. Από την άλλη έχει την επιλογή να προκηρύξει άμεσα εκλογές. Τότε η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα θα αναλάβει να ξεκαθαρίσει την ιστορία αυτή και να θωρακίσει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο χρόνος παραμονής του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία, είναι χαμένος χρόνος για την Ελλάδα.

Ζητάτε εκλογές από τον περασμένο Δεκέμβρη. Εξακολουθεί να υπάρχει εκλογικός συναγερμός στην Κουμουνδούρου;

Ζητήσαμε εκλογές όταν αποκαλύφθηκε το ψέμα του κ. Μητσοτάκη σχετικά με την μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα, τότε που χωρίς ντροπή είχε υποστηρίξει ότι είναι το ίδιο κάποιος ασθενής να είναι εντός ή εκτός ΜΕΘ. Οι εξελίξεις δυστυχώς μας δικαίωσαν γιατί τόσο στην πανδημία όσο και στην οικονομική κρίση καταγράφουμε αρνητικές πρωτιές. Αν όμως με τη φράση «εκλογικός συναγερμός» εννοούμε την εξωστρέφεια και την επαφή με τους πολίτες, προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε έτσι από την επόμενη ημέρα των εκλογών του 2019. Από την αρχή ο κ. Μητσοτάκης έστησε έναν κρατικό μηχανισμό, ένα κράτος μέσα στο κράτος, το οποίο ονόμασε «επιτελικό κράτος». Η πρώτη κίνηση στο στήσιμο αυτού του κρατικού μηχανισμού ήταν να πάρει υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ. Το πλαίσιο αυτό που ο κ. Μητσοτάκης διαμόρφωσε προϊδέαζαν για ένα πράγμα: ότι θα πέσει με θόρυβο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το ήξερε καλά αυτό και δεν επαναπαύθηκε στο 32% των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Όσο επέτρεπε η πανδημία ο Αλέξης Τσίπρας δεν σταμάτησε να επισκέπτεται όλη την Ελλάδα. Η διεύρυνση του κόμματος ήταν μια συνεχής διαδικασία που κορυφώθηκε στις εσωκομματικές εκλογές και που σήμερα συνεχίζεται. Οι προγραμματικές θέσεις συνεχώς εμπλουτίζονται. Είμαστε έτοιμοι από καιρό για εκλογές κι είμαστε επίσης έτοιμοι από καιρό για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει γνωστό πως θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Τι επιδιώκετε με την εξεταστική; Θα μπορούσε αυτή η «σύμπλευση» να αποτελέσει την αρχή και για άλλες συνεργασίες με την Χαριλάου Τρικούπη;

Από την πρώτη στιγμή έχουμε υποστηρίξει ότι η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να βγάλει μια προοδευτική κυβέρνηση. Έχουμε απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να συντονιστούν με στόχο να φύγει η κυβέρνηση-«Μητσοτάκης ΑΕ», όπως την αποκαλούσε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Ακριβώς για αυτό το λόγο μιλάμε συγκεκριμένα για το προγραμματικό περιεχόμενο που πρέπει να έχει μια προοδευτική πολιτική σήμερα. Ένα περιεχόμενο που ξεκινάει από τα άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας μέχρι μια συνολική δημοκρατική και κοινωνική αναγέννηση της χώρας.

Πως «βλέπετε» το αίτημα επέκτασης της έρευνας της εξεταστικής και για προηγούμενες κυβερνήσεις;

Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν. Δεν μπορούν όμως να αποφύγουν το συγκεκριμένο, την εξεταστική δηλαδή για τις παρακολουθήσεις των Κουκάκη-Ανδρουλάκη και για την χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator. Εδώ θα πρέπει να απαντήσουν για τις σχέσεις του κ. Δημητριάδη με την Intellexa, την εταιρία δηλαδή που έχει το συγκεκριμένο λογισμικό, θα πρέπει να απαντήσουν για την έκρηξη του αριθμού των παρακολουθήσεων. Το πιο σημαντικό όμως, θα πρέπει να απαντήσουν ποιοι είναι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που επιβάλουν την παρακολούθηση των πολιτικών, ίσως και εσωκομματικών αντιπάλων του κ. Μητσοτάκη.

Κυβερνητικά στελέχη με αφορμή τους πρόσφυγες στον Έβρο αλλά και το ζήτημα των παρακολουθήσεων σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δυσφημίζει τη χώρα στο εξωτερικό. Τι απαντάτε;

Είναι κλασικό δείγμα ακροδεξιάς κατρακύλας και πανικού, να βλέπει στις αποτυχίες του το καθεστώς Μητσοτάκη, σενάρια συνωμοσίας. Αν δει κάποιος τον τελευταίο μήνα τις αναφορές στον διεθνή Τύπο για την Ελλάδα θα διαπιστώσει εύκολα πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος δυσφημιστής της Ελλάδας τα τελευταία πολλά χρόνια. Κανείς διευθυντής διεθνούς Μέσου δεν περιμένει από την Κουμουνδούρου για να μάθει πως ο κ. Μητσοτάκης έχει μετατρέψει την ελληνική Δημοκρατία σε «μπανανία» και τσιφλίκι του.

Την εβδομάδα που πέρασε η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πώς σας βρίσκουν οι ανακοινώσεις; Τι αντιπροτείνετε;

Την στιγμή που η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα ξεπερνά τα 600 ευρώ/Mwh, στην Ισπανία είναι στα 180. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά λεηλατεί την κοινωνική πλειοψηφία. Τα μέτρα στήριξης, στηρίζουν την αισχροκέρδεια. Δίνει 2 δισ. στους παρόχους αντί να πάρει μέτρα ρύθμισης της αγοράς όπως το πλαφόν στην χονδρική και η αποσύνδεση από την τιμή του φυσικού αερίου. Δίνει χρήματα που προκύπτουν από την υπερφορολόγηση, αφού σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού αρνείται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει τίποτα από αυτά γιατί δουλεύει για τους ισχυρούς, δεν αποτελεί μέρος της ιδεολογίας του η στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη.

Λίγο πριν φτάσει ο «δύσκολος χειμώνας», όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι περισσότεροι, ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις από το βήμα της φετινής ΔΕΘ, κάτι αντίστοιχο θα κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας. Ποιος είναι ο «κορμός» του προγράμματος που θα παρουσιαστεί;

Στη ΔΕΘ θα παρουσιαστούν οι βασικοί πυλώνες για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που θα απαντούν στο τι σημαίνει πολιτική αλλαγή. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επικεντρωθεί στα δημόσια εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων. Και εδώ δεν χρειάζονται προκαταλήψεις. Δηλαδή, δεν μπορεί ο Μακρόν στη Γαλλία να εθνικοποιεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση ενέργειας προκειμένου να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εδώ ο κ. Μητσοτάκης να επιμένει στο έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Ακόμα, προτεραιότητες αποτελούν η αλλαγή του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ, η ρύθμιση -με διαγραφή σημαντικού μέρους- του πανδημικού χρέους, η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Όλα αυτά μέσα από ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο που θα παρέχει ασφάλεια στην εργασία και αξιοπρέπεια στον εργαζόμενο με ισχυρές συλλογικές συμβάσεις, αυξημένους μισθούς και αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τέλος, βασικός προγραμματικός μας άξονας είναι η δημοκρατική επαναθεμελίωση της χώρας. Χρειαζόμαστε μια τομή σε δικαιώματα, ελευθερίες και λειτουργία του κράτους που θα θέσουν τέλος στις αυταρχικές λογικές και στα παρακρατικά δίκτυα που εξέθρεψε το καθεστώς Μητσοτάκη. Το σίγουρο είναι ότι δεν αξίζει στην ελληνική κοινωνία η παρακμή που ζούμε σήμερα και για αυτό οι πολίτες θα επιλέξουν την προοδευτική και δημοκρατική πολιτική αλλαγή.​