«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κατανοήσει πια πως η πλειοψηφία της κοινωνίας διαφωνεί με το νομοσχέδιό της για τα εργασιακά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στο φόντο της τελευταίας απεργιακής κινητοποίησης, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΡΑΚΗΣ».
«Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο πλαίσιο και μιας συμφωνίας που φαίνεται ότι έχει κάνει με τον ΣΕΒ να νομοθετεί με βάση τις επιδιώξεις του», πρόσθεσε. «Πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η προσπάθεια να γίνει πιο φτηνή η εργασία στην Ελλάδα, να μειωθούν οι μισθοί. Αυτό γίνεται πρώτα απ’ όλα μέσα από την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων, μέσα από τα απλήρωτα 10ωρα, αλλά και μέσα από τη διάλυση του ελεγκτικού μηχανισμού», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Μείωσαν τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας
«Άλλωστε, το πρώτο πράγμα που έκανε η ΝΔ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «το πρόστιμο 1,6 εκ. ευρώ που πλήρωσε το 2017 μεγάλη συστημική τράπεζα για απλήρωτες υπερωρίες, σήμερα θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ». «Είναι ένα νομοσχέδιο που “βάζει πλάτη” σε όλους εκείνους τους εργοδότες που δεν θέλουν ελέγχους, που δεν θέλουν κανόνες στην αγορά εργασίας», υπογράμμισε.
Υπενθύμισε, επίσης, πως «ψηφιακή καταγραφή των υπερωριών σε real time στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ υπάρχει ήδη από νόμο που πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017». «Με βάση αυτή τη ρύθμιση, δηλώθηκαν και πληρώθηκαν τότε –για πρώτη φορά- περισσότερες από 6 εκ. ώρες υπερεργασίας ενώ υπερδιπλασιάστηκαν οι ώρες υπερωρίας». Εξήγησε όμως ότι «αυτά έγιναν επειδή υπήρχε ελεγκτικός μηχανισμός». «Το οποιοδήποτε ψηφιακό εργαλείο δεν μπορεί να λειτουργήσει με διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς και με ποινές-“χάδι”, κάτι που ισχύει σήμερα με ευθύνη της ΝΔ», επισήμανε. «Όταν ο εργοδότης αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος, θα λέει στον εργαζόμενο να «χτυπάει» την ψηφιακή κάρτα για να φαίνεται ότι έχει αποχωρήσει από τη δουλειά του αλλά κατά τα άλλα θα τον υποχρεώσει να συνεχίσει να εργάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Όσον αφορά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την ανάγκη σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, σημείωσε με νόημα πως «αν θέλουμε να συγκριθούμε με την ΕΕ, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι στην ΕΕ το 60% περίπου των εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ εδώ καλύπτεται περίπου το 14,7% κι επίσης στην ΕΕ ο μέσος όρος ανεργίας είναι στο 7% ενώ στην Ελλάδα έχουμε 16% ανεργία».
«Θα επιτρέπεται το “σπαστό” ωράριο στη μερική απασχόληση»
«Για πρώτη φορά με το νόμο Χατζηδάκη», συνέχισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «θα επιτρέπεται το “σπαστό” ωράριο στη μερική απασχόληση, ενώ για πρώτη φορά θεσμοθετείται και ότι μία απόλυση που έχει κριθεί από ένα δικαστήριο ως παράνομη και καταχρηστική δεν θα συνεπάγεται επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και ο εργοδότης δεν θα υποχρεώνεται να καταβάλλει μισθούς υπερημερίας».
«Αυτές οι ρυθμίσεις συνδέονται απόλυτα με την υποβάθμιση και την ουσιαστική κατάργηση του ΣΕΠΕ –δια της μετατροπής του σε “ανεξάρτητη αρχή”- αλλά και με την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα», επισήμανε.
«Στον αντίποδα», τόνισε, «αυτό που πραγματικά χρειάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι είναι αύξηση στον κατώτατο μισθό –η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία ο κατώτατος είναι πιο χαμηλά από ό,τι ήταν το 2010-, ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και έναν σοβαρό ελεγκτικό μηχανισμό που θα ελέγχει ουσιαστικά την εργοδοτική παραβατικότητα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου.
«Από την πλευρά μας, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν και τις επόμενες ημέρες, όταν θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή», τόνισε. «Είναι σίγουρο ότι το νομοσχέδιο αυτό, ακόμα και αν ψηφιστεί δεν θα μακροημερεύσει. Θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που μια επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταργήσει», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.