Ο σπουδαίος συνθέτης μιλάει στον Αντώνη Μποσκοΐτη για την απόρριψη από το Φεστιβάλ Αθηνών, την περιπέτεια του «Μην κλαις» που παραλίγο να μην τραγουδήσει η Μπέλλου και το περίφημο … «3 του Σεπτέμβρη να περνάς» λίγο πριν από τη μεγάλη του συναυλία του στο Ηρώδειο στις 5 Οκτωβρίου.
Σκεφτόταν τη φωνή της σαν… παχύρευστο λάδι. Ποτέ δεν υπήρξε άλλη σαν αυτήν, ούτε πριν ούτε μετά. Όχι επειδή ήταν τέλεια, αλλά επειδή έκανε τις αδυναμίες της προτερήματα αλλάζοντας τον τρόπο που ακούμε όπερα. Η Κατερίνα Αγγελιδάκη γράφει για τη Μαρία Κάλλας και την αιώνια πάλη της να τιθασεύσει το απρόσιτο, το άπιαστο και το χιμαιρικό με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της θρυλικής σοπράνο που πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977.
Το Μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα. Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης καταγράφει τα υπερβιβλία που έγραψαν μυθικοί συγγραφείς, λογοτεχνικοί απόγονοι του Τζέημς Τζόυς, οι οποίοι διαμόρφωσαν και καθόρισαν την αμερικανική λογοτεχνία. Πολλά έργα αυτών των πυραυλοκίνητων σπουδαίων της γραφής έχουν μεταφραστεί, ορισμένα μάλιστα λαμπρά, στα ελληνικά. Μια απόπειρα τηλεγραφικής σύνοψης της ιστορίας της αγγλόφωνης μυθιστοριογραφίας, με αφορμή την 15η επέτειο της αυτοκτονίας του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας.
Πέντε μεταφραστές για τον Σαίξπηρ. Το έργο του κορυφαίου κριτικού λογοτεχνίας Χάρολντ Μπλουμ «Σαίξπηρ: Η επινόηση του Ανθρώπινου» είχε μακρά περιπέτεια ώσπου να φτάσει στα χέρια μας και να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Gutenberg. Ο έγκριτος κριτικός πιστεύει ακράδαντα ότι ο Σαίξπηρ κατέχει την πρωτοκαθεδρία έναντι όλων ανεξαιρέτως των μεγάλων συγγραφέων του νεότερου ευρωπαϊκού πολιτισμού, του Δάντη και του Γκαίτε συμπεριλαμβανομένων. Για την ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη γράφει ο Ηρακλής Λογοθέτης.
Milky Way: Με τόλμη στον Γαλαξία της νέας γενιάς. Εντυπωσιαστήκαμε από τα πρώτα επεισόδια του «Milky way», τη νέα σειρά του MEGA που αφορά τη νεολαία και τα αδιέξοδα της, θίγει θέματα σεξ, φύλου και εκτρώσεων και θα συζητηθεί. Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Βασίλης Κεκάτος κάνει τηλεόραση με κινηματογραφικούς κώδικες, προσδίδοντας υψηλή ποιότητα στην ελληνική τηλεόραση. Του Κωνσταντίνου Καΐμάκη.
«Είχα γίνει ο Αφγανός Τσάρλι Τσάπλιν…». Ο stand up comedian Καρίμ Ασίρ μιλάει στην Ηλέκτρα Ζαργάνη για την εισβολή των Ταλιμπάν, τη μετανάστευση και τη δύναμη του γέλιου με αφορμή την ταινία «Γελώντας στο Αφγανιστάν» Αννέτας Παπαθανασίου που διηγείται τη ζωή του και προβάλλεται από τις 21 Σεπτεμβρίου στον Κινηματογράφο Δαναό.
Ο Στέφανος Κορκολής θυμάται την ιστορία του τραγουδιού του «Πέντε ανέμους» που ήταν να τους τραγουδήσει η Νάνα Μούσχουρη, αλλά τελικά ερμήνευσε η Κωνσταντίνα. «Της παίζω τους «Πέντε ανέμους»», διηγείται, «και της κάνω «Αχ, βρε Νάνα, τι κρίμα να μη σου αρέσει αυτό το κομμάτι. Πετάγεται απάνω και μου λέει: «Αυτό το τραγούδι ήταν για μένα!».
Το κέντημα της μαστίχας. Η Ηλέκτρα Ζαργάνη επισκέφθηκε το Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί που μυεί τον επισκέπτη στον θαυμαστό κόσμο της μαστίχας. Το μάζεμα, το φροκάλισμα και το καθάρισμα της μαστίχας βρίσκονται στην καρδιά της καθημερινής ζωής στα Μαστιχοχώρια.
O πόνος μας, το κέρδος τους. Η σειρά «Painkiller» αφηγείται τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκε η αυτοκρατορία της Purdue Pharma με κόστος εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Γράφει η Ηλέκτρα Ζαργάνη.