Νέο «ηλεκτροσόκ» περιμένει τους καταναλωτές καθώς η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καλπάζει ανεξέλεγκτη, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στους επόμενους λογαριασμούς που θα λάβουν στα χέρια τους.
Οι τιμές των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ακόμα και από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου προεξοφλεί ότι έπεται συνέχεια το επόμενο τουλάχιστον δίμηνο, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά. Ήδη, ακόμη και στα πλέον χαμηλά πράσινα τιμολόγια η αύξηση της μεγαβατώρας τον Ιούλιο του 2024 είναι κοντά στο 14%.
Την ίδια ώρα, επαγγελματίες καλούνται να επιστρέψουν, μέσω συμπληρωματικών λογαριασμών από τους παρόχους ρεύματος, πρόσθετες επιδοτήσεις που είχαν λάβει την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με όσα έφερε στο φως το Documento. Οι συμπληρωματικοί αυτοί λογαριασμοί έχουν αποσταλεί στο τέλος Ιουνίου 2024, μετά το πέρας δηλαδή των ευρωεκλογών, και ζητούν διάφορα ποσά από τους επαγγελματίες που είχαν επιδοτηθεί.
Διαβάστε επίσης: Ζητάνε πίσω ενισχύσεις €800 εκατ. ευρώ στο ρεύμα – Κοροϊδία Μητσοτάκη στους μικρομεσαίους
Αναφορικά με τα πράσινα τιμολόγια, στα οποία η πλειονότητα των καταναλωτών έχει μεταπέσει αυτόματα, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με τα κίτρινα κυμαινόμενα και τα μπλε σταθερά, καταδεικνύοντας ότι ο περίφημος ανταγωνισμός στην αγορά που βλέπει μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ανύπαρκτος.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανέβουν θεαματικά λόγω της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών. Μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι λογαριασμοί εξαιτίας των αυξημένων οικιακών καταναλώσεων μπορούν ν΄ ανέβουν έως και 50%.
Η αυξημένη ζήτηση όμως, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται ν΄ ανεβάσει τις χρεώσεις, που αναλόγως τα τιμολόγια είναι κλιμακωτές. Η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 97 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 81 ευρώ τον Μάιο και 60 ευρώ τον Απρίλιο ενώ η χονδρική τιμή του ρεύματος ανεβαίνει ξανά, με τις τιμές να κινούνται ανοδικά προς τα 98,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Παρότι επιχειρήθηκε να μην κυλιστεί όλη η αύξηση της χονδρεμπορικής στους οικιακούς καταναλωτές οι αυξήσεις στις καταναλώσεις κυμαίνονται περίπου 13,5 λεπτά έως και πάνω από 20 λεπτά ανάλογα με την εταιρεία.
Ανάλογα και με την κατανάλωση, τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενα) τιμολόγια αναδεικνύονται σε πιο οικονομικά για τους οικιακούς καταναλωτές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 τα κίτρινα τιμολόγια αναδείχτηκαν σε πιο οικονομικά απ΄ όλα, αν και αυτή η τάση δεν είναι σίγουρο πως θα συνεχιστεί.
Δεύτερος μήνας συνεχόμενων ανατιμήσεων
Σε διάστημα μόλις δύο μηνών οι αυξήσεις στο ρεύμα συνολικά ξεπερνούν το 50%.
Μόνο για τον Ιούλιο προκύπτουν αυξήσεις που κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 10% έναντι του προηγούμενου μήνα (16,6 λεπτά/κιλοβατώρα σήμερα, έναντι 15 λεπτών τον Ιούνιο) και το 51% έναντι του Μαΐου, όταν η μέση κιλοβατώρα βρισκόταν κοντά στα 11 λεπτά.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτήσει για τον τρέχοντα μήνα η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) στο πράσινο τιμολόγιο καταγράφονται κατά βάση αυξήσεις, που μάλιστα φτάνουν έως και 38,76%.
Σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις είναι προφανείς: Τον Ιούλιο ξεκινούν από 13,557 λεπτά και φτάνουν έως 20,5 λεπτά, έναντι 11,898-19,2 λεπτών τον Ιούνιο και 9,5-16,5 λεπτών τον Μάιο.
Οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου δείχνουν αυξήσεις, καθώς μέχρι στιγμής (1-6/7) η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται σε 110,56 ευρώ/μεγαβατώρα, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του τελευταίου εξαμήνου: 98,89 ευρώ τον Ιούνιο, 81,08 ευρώ τον Μάιο, 60,11 ευρώ τον Απρίλιο, 67,54 ευρώ τον Μάρτιο και 73,61 ευρώ τον Φεβρουάριο και 93,02 ευρώ τον Ιανουάριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής σε επίπεδο μηνός η ελληνική χονδρεμπορική αγορά είναι η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη.
Παράλληλα, το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς της χώρας σε ετήσια βάση είναι το τέταρτο υψηλότερο έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αγορών (80,10 ευρώ/μεγαβατώρα).
Δείτε επίσης:
Απεργία: Χωρίς ταξί σήμερα η Αθήνα