Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Με βάση το πραγματικό εισόδημα ο υπολογισμός του 30% – Οι εξαιρέσεις

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Με βάση το πραγματικό εισόδημα ο υπολογισμός του 30% – Οι εξαιρέσεις

Σε αναμόρφωση του μέτρου για τις e-αποδείξεις προχώρησε η κυβέρνηση πριν την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε ότι ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα. Παράλληλα, θα προβλέπεται και ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό (30%). 

Σκοπός του νέου μέτρου το οποίος θα ενεργοποιηθεί από την Πρωτοχρονιά αποφασίστηκε με σκοπό να αποτρέπει αδικίες που θα γίνονταν σε υποαπασχολούμενους και ανέργους, οι οποίοι θα αποκτούσαν την υποχρέωση για συγκέντρωση αποδείξεων για το εικονικό εισόδημα με βάση τα τεκμήρια.

Για παράδειγμα, αν κάποιος με υποαπασχόληση συγκέντρωνε ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ και το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 10.000 ευρώ, θα καλείτο να συγκεντρώσει αποδείξεις 3.000 ευρώ, δηλαδή όσο και το πραγματικό του εισόδημα. Με την αλλαγή που έγινε θα χρειαστεί να συγκεντρώσει αποδείξεις μόνο 900 ευρώ.

Επίσης, εξετάζεται να υπάρξουν εξαιρέσεις από το κανόνα του 30% για άτομα τα οποία έχουν υψηλές δανειακές υποχρεώσεις που εγκλωβίζουν το 30% του εισοδήματος τους ή και περισσότερο. Τούτο, με δεδομένο ότι οι δόσεις των δανείων δεν μετρούνται στις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Μια δεύτερη κατηγορία έως τώρα είναι αυτοί που έχουν άλλες δαπάνες, οι οποίες δεν υπολογίζονται στο 30% (π.χ. πολλά ενοίκια, υψηλά ποσά διατροφής) σε ποσοστό πάνω από το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους. Η λίστα των εξαιρέσεων αναμένεται να μεγαλώσει μετά την διαβούλευση.

Μια βοήθεια ακόμη, είναι το γεγονός ότι κάποιες κατηγορίες αποδείξεων όπως π.χ. αυτές από νυχτερινά κέντρα, τεχνίτες, γιατρούς, δικηγόρους, δηλαδή κλάδους που ενοποιούνται με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, θα μετράνε ως «διπλές» στο ποσό των αποδείξεων κάνοντας πιο εύκολη την επίτευξη του ετήσιου.

Δεν έχουν θεσπιστεί ακόμη κίνητρα για την εφαρμογή του μέτρου. Η ποινή της φορολόγησης με 22% του ποσού που υπολείπεται από το 30% του ετήσιου εισοδήματος θα είναι αποτελεσματικό σε μισθωτούς συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες, που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματα τους. Το υψηλό όριο των αποδείξεων για τους μη μισθωτούς θα μπορούσε να οδηγήσει και σε απόκρυψη εισοδήματος χωρίς κάποιο θετικό κίνητρο.

Οι εξαιρέσεις

Για λόγους δικαιοσύνης αποφασίστηκε ότι από τον κανόνα για την συγκέντρωση αποδείξεων στο 30% του ετήσιου εισοδήματος τους εξαιρούνται:

– Οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Με το υφιστάμενο καθεστώς υπήρχε η υποχρέωση συγκέντρωσης χάρτινων αποδείξεων, χωρίς, όμως, ποτέ να ελέγξει αν η υποχρέωση αυτή τηρούνταν. Τώρα η ηλικιακή αυτή ομάδα απαλλάσσεται εντελώς από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων.

– Τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω.

– Οι υπηρετούντες την στρατιωτική τους θητεία.

– Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.

– Οι κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων (όχι τουριστικές περιοχές).

– Οι φορολογούμενοι που είναι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι.

– Οι στρατιωτικοί και οι υπάλληλοι του υπ. Εξωτερικών που υπηρετούν στην αλλοδαπή.

– Οι διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας.

– Οι φυλακισμένοι.

– Οι διαμένοντες σε ψυχιατρικό κατάστημα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter